2022. október 23., vasárnap

Vírusjátszma #3 | Marie Lu

Marie Lu méltó módon fejezte be az akkor még csak trilógiaként számon tartott Legenda sorozatot. A Champion – Bajnok című kötetben ugyan ment a szerelmi civódás, de tetszett az alkalmazott harci taktika és annak kivitelezése. A végén pedig képes volt meglépni azt, ami egyáltalán nem jellemző az ifjúsági kötetekre. Szóval le a kalappal a bevállalóssága előtt.

 

Eredeti megjelenés éve: 2013
Magyar megjelenés éve: 2014
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, disztópia
négy csillag

June és Day annyi mindent feláldozott a Köztársaságért, és egymásért, de az ország végre a megújulás küszöbén áll. June visszanyerte a Köztársaság megbecsülését, a kormányzat legfelsőbb köreiben dolgozik mint princepsjelölt, Day pedig a hadseregben emelkedett magas posztra. Arra azonban egyikük sem számított, hogy a körülmények alakulása ismét összehozza őket. Épp mikor már küszöbön áll a békeszerződés aláírása, egy járvány kitörése okoz pánikot a Kolóniákban, és ismét háború fenyegeti a Köztársaságot. A fertőzést egy minden eddiginél halálosabb vírus okozza, az ország sorsa pedig June kezében van. De hogy megmentse milliók életét, arra kell kérje, akit mindennél jobban szeret, hogy áldozza fel mindenét. Szívszorító dráma, akció és feszültség. Marie Lu nagysikerű trilógiájának elképesztő befejezése.

 

Meglepetésként ért a második és a harmadik rész eseményei között eltelt nyolc hónap, viszont jót is tett az eseményeknek. Az írónő hagyta a szereplőket fejlődni, nem éreztem azt, hogy kevés idő alatt történik sokminden. Mert a legtöbb könyvnél csak pár hét alatt mentik meg a világot.

 

Történetünk…

továbbfűzi a Kolóniák és a Köztársaság közötti konfliktust, valamint Day és June is külön utakon jár. Előbbi próbálja kihasználni azt az időt, ami még a betegsége miatt hátra van neki, utóbbi pedig Princepszjelöltként udvari feladatokat lát el. A vírus azonban megtámadta a Kolóniákat, aminek az ellenszere miatt ismét találkozniuk kell, feltépve a régi sebeket. Vajon sikerül megfékezni a háborút? Vajon annak potenciális kitörésekor időben érkeznek meg a szövetségesek? Vajon elkészül-e időben az ellenszer? És vajon milyen ára van mindennek?

 

Day továbbra is végtelenül szerelmes, amin sajnos nemigen tud változtatni. Ehhez mérten önmagába fordulva szenved, mert nem szeretné June-nal megjátszani, hogy egy haldokló fiúhoz kösse az életét. Nincsen jól, fájdalmát hallucinogénekkel enyhíti, de még mindig jobban tartja kézben a népet, mint az Első Polgár. June vele ellentétben visszafogottabb lett az új titulusával, kevésbé éreztem olyan határozottnak, mint mikor megismertem. Egy ponton tartottam a szerelmi háromszögtől, de sikerült zöld ágra verődnie a lányzónak. A régi szereplők közül feltűnik Tess és Eden is, akik az idők során felnőttek. Utóbbi felelőssége tudatában képes saját döntéseket hozni, segíteni szeretne az országán.

 

Forrás: Pinterest

 

Itt éreztem igazán azt, hogy az írónő átgondolt világot tárt elénk. Megismerjük az USA szétbomlásának történetét, valamint kitekintünk a világba is. Járunk a hipermodern Antarktiszon, ami a felmelegedésnek köszönhetően élhetővé vált. Pontrendszerben büntetik a kihágásokat és jutalmazzák meg az eredményeket. Viszont tényleg annyival jobb a kapitalizmus?

 

A végére felpörögtek a harcok, tétje volt mindennek. June-nak egy szívbemarkoló döntést kellet meghozni, amit megsirattam. A tíz évvel későbbi rész enyhít rajta, de akkor is fáj. Nem gondoltam volna, hogy képes ezt meglépni. Biztos folytatni fogom a Rebel-lel

 

A sorozat további részei:

Life Before Legend (#0,5)

Legend – Legenda (#1)

Prodigy – Született tehetség (#2)

Rebel (#4)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése