2022. október 15., szombat

Kedves Naplóm... | Anna Elliott

Mindig hordok magammal könyvet, akárhova is megyek. De például orvoshoz várva nem a legjobb elővenni őket, mert a hirtelen szólítás akár kárt is tehet a kötetben. Anna Elliott Pride and Prejudice Chronicles című sorozatának első kötete éppen egy ilyen helyzetben kezdtem bele, mert a telefonomat könnyebben süllyesztem bele a táskámba, ha ugrani kell. Így tehát ennek a véletlennek köszönhetem, hogy megismerkedhettem ezzel a Büszkeség és balítélet folytatással, amit valószínűleg még évekig görgettem volna magam előtt és egy nagyszerű élménnyel lettem volna szegényebb.

 

Eredeti megjelenés éve: 2011
történelmi romantikus
négy csillag

#1 Georgiana Darcy's Diary


Mr. Darcy's younger sister searches for her own happily-ever-after

The year is 1814, and it's springtime at Pemberley. Elizabeth and Mr. Darcy have married. But now a new romance is in the air, along with high fashion, elegant manners, scandal, deception, and the wonderful hope of a true and lasting love.

Shy Georgiana Darcy has been content to remain unmarried, living with her brother and his new bride. But Elizabeth and Darcy's fairy-tale love reminds Georgiana daily that she has found no true love of her own. And perhaps never will, for she is convinced the one man she secretly cares for will never love her in return. Georgiana's domineering aunt, Lady Catherine de Bourgh, has determined that Georgiana shall marry, and has a list of eligible bachelors in mind. But which of the suitors are sincere, and which are merely interested in Georgiana's fortune? Georgiana must learn to trust her heart—and rely on her courage, for she also faces the return of the man who could ruin her reputation and spoil a happy ending, just when it finally lies within her grasp.

 

Az eredeti regényben több szál is elvarratlan, az egyik Georgiana sorsa, amit ez a könyv is megragad. Mivel a lányzó nemigen beszél az alapműben, így az írónő szabadjára engedhette a fantáziáját. Nagyon jól állt neki a naplóregény stílusa, amely élményben hasonlított az Elinor és Marianne-hez, csak sokkal jobban tetszett. Igazi guilty pleasure (bűnös élvezet) volt a számomra, amely lehetséges, hogy az eredeti nyelven való olvasásnak is volt köszönhető. Értékeltem a humorát és a behozott új szereplőket is.

 

A történet témája a kiházasítás, ahol Georgiana mellett Caroline Bingley és Anne de Bourgh is sorra kerül, mint eladó sorban lévő lány. Utóbbi nagyobb hangsúlyt is kap a könyvön belül, és olvasóként magunk is feltesszük a kérdést azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg ennyire beteges vagy csak az anyja állítja be annak. Örültem annak, hogy jobban megismerhettem Pemberley világát, valamint a visszaemlékezéseknek köszönhetően például Georgiana híres édesanyját is. Ugyan ez nagyrészt egy romantikus történet, de szerettem azt, hogy nem csak erre a szálra fókuszál, hanem beemeli Anne függetlenedési vágyát és történik benne egy bűntény is (párhuzam Joan Aiken Lady Catherine nyakéke című regényével). Összetettsége és a benne lévő „se veled se nélküled” miatt is nagyon élveztem, és a végén lévő feloldozás is jól esett a lelkemnek.


„…anyone who makes other people as miserable as she does cannot be very happy herself.

~~~

„It’s just that is what music has always done for me, ever since I was quite small: given me a place to put the feelings that hurt most.

~~~

„Your own toughts can sound unfamiliar and strange when they are out there, spoken in the world, as though they have taken on a life of their own.

~~~

„Work delivers us from three great evils: boredom, vice and want.

 

Forrás: Pinterest

 

„It’s just that it seems to me that what is a terrible hardship to one person may seem trivially small to another, but that does not necessarily make the hardship any less hard to bear for the one who suffers it.

~~~

„It must be far worse, I think, to lose all hope of freedom when you have been given just a taste.

~~~

„…it is frightening what lies people can make themselves certain of, just because they are determined to accept the lies as true.

~~~

„It truly is frightening what people can persuade themselves into believing when they’re in love.

~~~

„But you know how it is when you have told yourself you absolutely must not take any notice of someone–and that only makes you want to look in their direction even more?

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2011
történelmi romantikus
három csillag

#2 Pemberley to Waterloo


Can their love withstand the trials of war?

Georgiana Darcy and Edward Fitzwilliam want only to be together. But when the former Emperor Napoleon escapes from his exile on the Isle of Elba, Britain is plunged into renewed war with France… and Edward is once more called away to fight.

To be with the man she loves, Georgiana makes the perilous journey to Brussels, in time to witness the historic downfall of Napoleon at the Battle of Waterloo. But when Edward is gravely injured in the battle, she will need more courage than she ever knew she had to fight for their future together.

 

Az első részhez nem sikerült felérnie, helyenként túlságosan leült a történet. A felütés, no meg a szereplők sorsa miatt is kíváncsi voltam, hogy hova futnak ki a szálak. 


Maga a kötet két részből áll. Az elsőben Pemberley-ben karácsonyozunk, ahol nemigen történik semmi sem. Viszont mi már tudjuk, hogy Fitzwilliam ezredesnek mennie kell a frontra, így ezek az idők adatnak meg neki a családja körében. Egy ponton el kezdtem félni, hogy az írónő beveti a feszültségforrásnak használt „nem beszéljük meg a problémáinkat”-elemet, de szerencsémre ez csak egy pillanatnyi hóbort volt. Caroline Bingley sorsa is rendeződött, és kezdett Kitty is egyre inkább hangsúlyossá válni, ami a harmadik kötet ismeretében nem volt meglepő. 


A második részben a brüsszeli eseményeket látjuk, ahol a házasság helyett a háború bizonytalansága lengi be a légkört. Látjuk a sebesült katonákat, akik nem tudják eldönteni, hogy a halál vagy a sérüléssel való túlélés a jobb. Megismerjük Georgiana tettre kész énjét, de számomra leginkább Fitzwilliam ezredes szereplése hiányzott. A végén ugyan megcsillan – ekkor sírtam és nevettem is egyaránt –, de összességében a történetet gyengébbnek éreztem a nyitókötetnél.


„… if you caught a falling leaf before it touched the ground, you could make a wish.

~~~

“I told you you were overestimating my powers of self-control,” he said. Our fingers were still interlaced, and he turned my hand and kissed my palm. “Yes, I’ll marry you. Tomorrow, if you like.” He laughed unevenly again. “Anything to save me from finding you in my bedroom at one o’clock in the morning – and having to remember that I’m supposed to be a gentleman.”

~~~

“Edward Fitzwilliam. I’ve spent the last two days telling you how much I always have loved you and always will. We have a license to be married in another two days’ time. But what really makes you feel a whole man again is the fact that you can still punch another man in the jaw?”

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2013
történelmi romantikus
három csillag

#3 Kitty Bennet's Diary


A story of hope and second chances in Regency London…

Kitty Bennet is finished with love and romance. She lost her one-time fiance in the Battle of Waterloo, and in the battle’s aftermath saw more ugliness and suffering than she could bear. Staying with her Aunt and Uncle Gardiner in London for the winter, Kitty throws her energies into finding a husband for her hopelessly bookish sister Mary, and discovering whatever mysterious trouble is worrying her sister Jane. But then she meets Mr. Lancelot Dalton, a handsome clergyman with a shadowed past—and discovers that though she may be finished with love, love may not be at all finished with her.

 

Mary szemszögéből már olvastam az Észérvek és érzelmeket, de Kitty eddig még elkerült. Örültem, hogy az írónő pontosan követte az egyes szereplők életének végkimenetelét, és csak a köztes időszakot töltötte ki. Minderre a könyv végén magyarázatot is ad. Ugyan egy-két megvalósítás kevésbé tetszett, még mindig guilty pleasure számomra a sorozat. 


Kitty is szorgos naplóíró, és nagy utat jár be a fő regény és ezen könyv lezárás között. Megkomolyodik a második rész brüsszeli eseményeinek hatására, elkezd érett fejjel gondolkodni, ami üdítő volt. Ellenben Maryt egy tapasztalatlan libának állítja be a történet, amit egyáltalán nem szerettem benne. Értem én, hogy könyvmolyként nincs annyi tapasztalata a férfiakkal, viszont ettől még van esze. Azt viszont jó volt látni, ahogy Kitty próbálja kiházasítani a még hajadon nővérét, önmaga pedig arra az elhatározásra jut, hogy nem akar senkivel sem táncolni. Nagyon szerettem az újonnan feltűnő Mr. Dalton, aki egy igazán kedves és érdeklődő lelkész. A legkisebb Gardinerrel és Kittyvel való közös jelenetén pedig majd elolvadtam. Egyáltalán nem idealizált, sokkal inkább emberi oldalát mutatja be az írónő. És a végére Kittyt is egészen megszerettem.

 

Összességében

Igazán élvezetes sorozat, amelynek az első része kiemelkedő, de a többit is jó érzéssel olvastam. Szerettem a naplóregény-formátumát, hiszen így az írónő nem kényszerült bele Austen stílusának másolásába, valamint emellett beleláthattam Georgiana és Kitty fejébe is. A szerelmi történetek is szépek voltak, illetve élveztem, hogy nem csak erre hegyezték ki a köteteket, hanem más is történt az idő alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése