2024. szeptember 8., vasárnap

Havi zárás – Augusztus 2024

 

Nem tudom, hogy hova tűnt az augusztus – bár a felnőtt létnek úgy tűnik, hogy a gyors idő az egyik velejárója. Szerencsére a németeknél dúlt a szabadságszezon, így legnagyobbrészt nem szakadtam meg a munkában, amelyet a két hosszúhétvége is csak megerősített. Bár nem voltunk kifejezetten sehol sem, de néha csak jól esik a pihenés, mert megterhelő a mindennapok stresszes hangulata. Sajnos nem sikerült kijutnom Bécsbe, ugyanis valaki többezer ember álmát vette el azzal, hogy terrortámadást tervezett a Taylor Swift koncert ideje alatt. Helyette azonban játszhattam a kis keresztlányommal, de bár csak más lett volna az apropója.

 

Tőlünk szokatlan módon kétszer is voltunk moziban – igen, igen, mi az esetek legnagyobb százalékában itthon fővő krumplik szoktunk lenni. Az Agymanók 2. szerintem egy jó folytatás volt, tetszett az érzelmi skála kibővítése és rétegezése. Szintén élveztem a Deadpool és Rozsomákot, és kevésbé fordult fel tőle a gyomrom, mint az előtte lévő reklámblokk alatt. Igazi fanszervíz volt, és megmutatta a tökösségét a Disney, mert ez lett az első nem családbarát Marvel alkotás. Sorozatok tekintetében megnéztem a Netflixes Sissi adaptációt, A császárnét, ahol ha el tudsz vonatkoztatni a történelmi ferdítésektől, akkor egy élvezhető drámasorozatot kapsz. Az Iwájú egy futurisztikus Nigériában játszódó animációs minisorozat, ami bár a technológiai háttér miatt már az elején is érdekelt, de a történet csak a részek előrehaladtával nőtt igazán hozzám. És végül megnéztem vigaszdíjként The Eras Tour filmet is, és azóta is rendszeresen hallgatom azokat a Taylor Swift számokat, amiket ott ismertem meg.

 

 

Augusztusi olvasmányaim (2580 oldal)

 

Sikerült folytatom a júliusban elkezdett projektemet, így szinte olvadt le a várólistámon lévő könyveim száma. Végre vettem a bátorságot A Narancsfa-kolostorhoz, amelyben nagyban motivált az írónő szeptember végi magyarországi látogatása. Már a Csontszüretet is élveztem anno, de ebben is annyira jól esett elmélyülni, térképet lapozni és kalandozni. Bár terjedelemben kisebb, de hasonlóan jó élmény volt az Emily Wilde tündérenciklopédiája, amely A Hollókirály olvasást is felidézte bennem. A háború kora pedig megkoronázta a hónapot, ugyanis Sullivan megint egy eszméletlenül jó regényt tett le az asztalra. Bár helyenként fájt, de továbbra is hatalmas a lelkesedésem. Végül pedig A Listámról is sikerült 2+1 könyvet lehúznom. Celia Reestől ugyan nem a legnépszerűbb regényével kezdtem, de ismerkedésnek jó volt. A tenger házának ugyan érdekelt a története, de a szereplők eléggé idegesítettek. A Lány a kötélen pedig egy tökéletesen felejthető olvasmány volt.

 

  • Elisabeth Gifford: A tenger háza
  • Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor (A káosz gyökerei #1)
  • Gwenda Bond: Lány a kötélen (Cirque American #1)
  • Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája (Emily Wilde #1)
  • Celia Rees: Vágyak évadja
  • Michael J. Sullivan: A háború kora (Az Első Birodalom legendái #3)

 

A hónap kedvence: A Narancsfa-kolostor, Emily Wilde tündérenciklopédiája, A háború kora

 

 

Könyvbeszerzések

 

Az úgy volt, hogy… Már egy ideje akkumulálok egy Könyvmolyképző fejsúlyos rendelést várva vele a legjobb pillanatra, amely egy Book24es kuponnal jött el. Ugyan a szállítási költség csökkentett ennek a mértékén, de még így is bőven megérte. És ha már rendeltem, akkor hozzácsaptam még két másik kötetet a mindenképpenbekellszereznem listáról.

 

  • Bessenyei Gábor: Kopj le, jófiú!

Sok jót hallottam már erről a könyvről is, bár én már az Első csók és egyéb démonok óta szerettem volna már más is olvasni Gábortól, mert nagyon tetszett- Azóta pedig már a Tested és lelkemet is befejezve csak még inkább várom, hogy milyen nehéz témával rukkol még elő, mert szükségünk van a másik oldal ismeretére.

 

  • Alice Oseman: Nick és Charlie (Pasziánsz #1,5)
  • Alice Oseman: Loveless – Szerelem nélkül

Szinte nem szorul magyarázatra, hiszen a Heartstopper az egyik kedvenc dolgom valaha, és sokmindent köszönhetek neki. Mivel ezt Webtoonként olvasom, mindenképp szerettem volna a szerző által illusztrált borítókkal beszerezni a prózai alkotásait. A Nick és Charlie szorosan kapcsolódik az előbb említett sorozathoz, a Loveless viszont egy különálló történet, ami annál fontosabb témákat érint.

 

  • Leigh Bardugo: Rule of Wolves – Farkasok törvénye (A sebhelyes cár #2)

Bár A sebhelyes cárnál éreztem, hogy elindult a rajongók igényeinek kielégítése, de a világban játszódó utolsó kötet ezért egyáltalán nem fogom kihagyni. Nem tudom, mire számítsak, mert nem hallottam róla sokat, de talán belejátszik az első rész hatalmas csavarja, aminek rendesen falaz a fülszöveg. Készen vagyok a búcsúra? Talán. Hamar el fogom olvasni? Ki tudja, talán jövőre sort kerítek rá.

 

  • Janice Hadlow: A másik Bennet lány

Austen folytatás a Könyvmolyképző Kiadónál? Ritka, de nem lehetetlen, viszont az Austenland óta nem volt rá példa. Kíváncsian várom, hogy mit fog tartogatni ez a Büszkeség és balítélet továbbgondolás. Ugyan már két olyan regényt is olvastam (Észérvek és érzelmek ill. Visszatérés Longbournba), amely Mary életét viszi tovább, de sosem tudok betelni velük.

 

  • Alessandro Baricco: A játék
  • Colm Tóibín: Long Island (Eilis Lacey #2)

Baricco és Tóibín két olyan szerző, akinek kérdés nélkül megveszem az újonnan megjelent köteteit. Előbbitől ugyan ez egy esszékötet, és bár a Barbárokkal sem voltam jóban, be kell érnem evvel, ha olvasni akarok tőle, mert a magyarul megjelent életművéből már csak ezt nem olvastam. Illetve az utóbbi időben amúgy is elfordult a fikciók írásától. Tóibín a Brooklynnak jött, látott és győzött, de a történet lezártsága miatt nem gondoltam volna, hogy valaha folytatása fog megjelenni, és tessék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése