2024. szeptember 12., csütörtök

A végén csak egy marad | Soman Chainani

Nyolc könyvvel a hátam mögött már teljes lelki nyugalommal kijelenthetem, hogy Soman Chainaninak vannak jó ötletei, de nem biztos, hogy mindegyiket meg tudja élvezhető módon valósítani. Ugyan továbbra is szeretem a Jók és Rosszak Iskolájának világát, de az előzményduológiánál nagyon mellélőtt. A kezdet kezdeténél még úgy ahogy egyben voltak a dolhok, A kezdet végzete egy kusza, helyenként átgondolatlan, és leginkább felesleges kötet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
Magyar megjelenés éve: 2024
Menő Könyvek
ifjúsági fantasy
két csillag

Ami elkezdődik, az egyszer véget ér.

Két fivér.

Az egyik Jó.

A másik Gonosz.

A halhatatlanságért és örök ifjúságért cserébe együtt vigyázzák a Végtelen Erdő békéjét, együtt igazgatják a Jók és Rosszak Iskoláját.

Ám minden Iskolamesternek próbát kell kiállnia.

Az ő próbatételük a hűség.

De mi történik, ha a hűség meginog? Ha a vérségi kötelék szálai meglazulnak? Ki marad életben? Mi lesz az Iskola és a tanítványok sorsa?

A világhírű író, Soman Chainani ebben a regényében a Jók és Rosszak Iskolájának előzménytörténetét fejezi be, amely A kezdet kezdetével indult.

A két fivér harca folytatódik, de vajon ki a Jó és ki a Gonosz? A küzdelem háborúba sodorja őket, ahol egy váratlan felismerés örökre megváltoztatja az Iskola történetét.

 

Értem én, hogy két kötettel több bevételt lehet generálni, de egy jobban összeszerkesztett előzmény tényleg a sorozat javára válhatott volna. Működhetett volna kedvcsinálóként, de helyette egy dagájos testvéri huzavonát kapunk. És lehet, hogy a fordítás is hozzátett valamennyit a rossz élményhez, de bizton állítom, hogy ez a könyv Chainani miatt hasalt el.

 

Történetünk…

még mindig az egy Iskolamester kiválasztásáról szól, ahova a testvéri duónk mellett Pán Péter is benevezett. Sohaország despota uralkodóját ugyan Kampó Jakab próbálja megállítani, de könnyűszerrel veszi át az iskolát. A Ténetész azonban a legvégéig nem hoz ítéletet az igazgató kilétéről, hanem engedi őket egymás között megvívni a harcukat. Aki viszont ismeri az eredeti sorozatot, annak nem igazán tartogat meglepetést.

 

Leginkább a cselekmény vezetésének módját nem szerettem benne, mert nagyon kusza, néha még fejezeteken belül is. Emellett nem fektet elég figyelmet a szereplőire, csak keresztülhajtja őket az eseményeken, amely így egy hosszútávfutásnak tűnt, ahol a közvetítést közben csak néha-néha kapcsolod be, és leginkább a végét éri meg figyelemmel követni.

 

A mesék közül most csak Pánok és a Kampók örökös ellentétére fókuszálunk. Számomra egyáltalán nem nyújtott gyerekkori nosztalgiát Péter és Jakab kalandja, éppen emiatt tudtam annyira felhúzni magam az eseményeken. A soha fel nem növő fiú egy önző ficsúr, aki unalmában nem tud mit csinálni, mint mások életét megnyomorítani. Nem preferálja az egyéniséget, ezért mindenkit Péter-fiúnak hív, és a lányokat pedig egyszerűen semmibe veszi. Az iskolába kerülve a felszínen ugyan kisimítja az ellentéteket, de ez a titulus csak még inkább tüzelte a hatalomvágyát.

 

Forrás: Pinterest

 

Rhian és Rafal testvéri ellentéte is roppant idegesítő volt. Mindenki szemét kiszúrja, hogy melyikük melyik irányba húz, de Rhian végig áltatja magát és a körülmények áldozataként viselkedik. Rafal még inkább a normálisabb a kettejük közül, és ugyan neki is vannak megkérdőjelezhető döntései, viszont ő legalább őszinte még saját magához is.

 

Összességében

Soman Chainani egy hatalmas ziccert hagyott ki az előzménysorozatával, amelynek második kötete az átgondolatlanság hiányával küzdött. A szereplői idegesítettek, pedig nem is mélyülünk el nagyon bennük, a cselekmény tálalása zavaros, sok benne a felesleges rész, és a bonyodalmat sem lehet komolyan venni a súlytalansága miatt. Pusztán bevételszerzéssel tudom magyarázni eme regény létezését, merthogy egy könyvben is meg lehetett volna ezt írni, hiszen láttunk már tőle féltéglákat.

 

Köszönöm a lehetőséget a Menő Könyveknek!

 

A sorozat további kötetei:

A kezdet kezdete (#0)

Jók és Rosszak Iskolája (#1)

Itt nincsenek hercegek (#2)

Jótett helyébe (#3)

Az én váram (#4)

A király esztelen (#5)

Egy igaz király (#6)

A Miheztartási kézikönyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése