2023. december 10., vasárnap

A figyelem a kulcs a megértéshez | Steigervald Krisztián

Steigervald Krisztián első könyvével, a Generációk harcával egy hiánypótló alkotást tett le az asztalra, és azóta is szakadatlanul a témát kutatja. Ennek gyümölcseként jelent meg a Generációk harca a figyelemért, amelyben a legnagyobb örömömre képes volt újat mutatni. Az elején ugyan összefoglalja az előző kötet főbb mondanivalójait – amelynek elolvasását személy szerint szintén nagyon ajánlok –, de utána teljesen más vizekre evez.


Eredeti megjelenés éve: 2023
Partvonal Kiadó
önfejlesztés
öt csillag

Steigervald Krisztián, a közgazdászként és coachként is egyaránt aktív szerző első könyve, a Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? idehaza elsőként vállalkozott a generációk közötti kommunikációs különbségek bemutatására. A 2020-ban megjelent – és azóta is a sikerlistákon szereplő – kötet várva várt folytatása ezúttal a figyelem és a figyelmetlenség fogalmát helyezi a fókuszba. Kinek mit jelent a figyelem? Milyen szokások, családi szabályok és hagyományok alapján döntjük el, mire figyeljünk és mire nem? Milyen mértékben rendezte át az életünket, hogyan tereli a figyelmünket a digitális tér? Miért van annyi figyelemzavaros gyerek és felnőtt a társadalmunkban? Egyáltalán képesek vagyunk még ebben a zajban figyelni egymásra? És önmagunkra?

A Generációk harca a figyelemért érzékeny témákat is érintő könyve személyes példák és kutatások alapján, kommunikációs, pszichológiai, mentálhigiénés, valamint pedagógiai szempontokat egyaránt figyelembe véve vizsgálja a generációk tartalomfogyasztását, értékrendjét és emberi kapcsolatait a szerzőtől már megszokott közvetlen, érthető stílusban – számos aha! élménnyel szolgálva az olvasónak.

 

Nagyon szeretem a kötet megvalósítását. Nyelvezetében könnyen emészthető és élvezetes, a lábjegyzetek viszont komoly és tudományos hatást keltenek. Örültem neki, hogy a generációs kérdések kibővítésére koncentrál, és egyáltalán nem ismételi a gondolatokat. Az illusztrációk pedig ismét kellő érzékletességgel viszonyultak a bemutatott témákhoz.

 

Olvasás közben megállás nélkül jegyzeteltem mind a jelen, mind a jövőbéli énemnek. Biztos, hogy nem most olvastam utoljára, hiszen számomra az egyik legfontosabb része a gyereknevelés és a digitális eszközök kapcsolatáról szól. Leendő szülőként hatalmas kihívást jelent az arany középút megtalálása, és a szerző sem elszörnyesztés céljából emeli ezt ki, hanem megoldásokra sarkall.

 

A könyv három részből áll. Az első általánosságban foglalkozik a generációkkal, ahova beemeli a felgyorsultan változó világ és a globális kultúra hatásai mellett az online trendek leszivárgását a mindennapi életbe. Emellett pedig érdekes volt az agy alkalmazkodóképességéről, valamint az életkori fejlettségbéli eltérésről is olvasni. A második egység a figyelmet helyezi a középpontba, amely az idők során egyre felületesebb lett. Ír az telefonról, mint ötödik végtagról, de ugyanakkor kiemeli az internet jótékony hatásait is. Az utolsó részben a tanulásra helyezi a hangsúlyt, amely az információtúlterheltség miatt teljesen más formát vett fel.

 

Külön ki szeretném emelni a végén található 12 pontot, amely összefoglalja a kötet legfontosabb üzeneteit. Ezen útravaló időhiány esetében is mankót nyújt a bizonytalan helyzetekre. Ebben és a fejezetek hosszában is megmutatkozott, hogy a szerző szintén alkalmazkodott a megváltozott világhoz.

 

Forrás: Pinterest

 

Összességében

A szerző nem ismétel, hanem az előző kötethez képes kibővíti a generációs témakört. Olvasmányos, de emellett tudományosan is megalapozott munka, amelyet nagyon szerettem. És a legjobb benne, hogy a hangneme egyáltalán nem kioktató, hanem inkább megoldásra sarkall, amelyhez mankót is ad. Legszívesebben mindenkinek a kezébe nyomnám.

 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

 

„A gyerekkori élmények a legerősebbek, jellemzően ezek határozzák meg az alapszemélyiséget. Hiába tapasztaljuk meg ugyanis a későbbi generációk összes élményét, a dominánsak a gyerekkoriak maradnak, a többit már az akkor megszerzett generációs szemüvegünkön keresztül nézzük, értelmezzük, használjuk.”

~~~

„Minden viszonylagos. Az, hogy ki fiatal, és ki idős, végképp az.”

~~~

„Egyénileg akkor tudunk a leghatékonyabban alkalmazkodni az új környezethez, ha elegendő információval rendelkezünk, azaz tisztában vagyunk új világunk előnyeivel is, de egyben a veszélyeit és a buktatóit is ismerjük.”

~~~

Kellenek a keretek, kell a visszajelzés, és kell a számonkérés. Így együtt. Az nem elég, ha csak számonkérés van. Ha nem megy a visszajelzés, muszáj megtanulni, hogyan kell csinálni – mert ez a 21. századi kommunikáció alapja.

~~~

„Az ok nélküli, felesleges vállon veregetés is káros lehet.”

~~~

„A visszajelzés nem egyenlő a dicsérettel: az odafigyelést jelenti, valamint az alapján történő kommunikálást.”

~~~

„Az online térben csökken az ítélőképsségünk, növekszik az impulzivitásunk. Eléggé hasonlít ez például az alkohol hatásához.”

~~~

„Ha a gyerekkori médium az internet, akkor az agy elkezd mindent annak a hipersebességével értelmezni, és úgy szemléli a világot, mintha azt is a világhálón keresztül látná. És úgy is akarja befogadni: részecskék gyorsan mozgó özöne által.”

~~~

„Hisz sokkal mélyebb és részletesebb az élménytartománya – természetesen – mindenkinek, aki még nálam is előbb született. Csak erről nagyon sokszor elfeledkezünk.”

~~~

„Nem az életkor a lényeges, hanem hogy a világ mit mutatott magából, mit várt el, és mit tanított akkor, amikor születtél. Hogy mi is volt számodra a földi valóság az első néhány évben.

Mert ez alapján leszel majd képes megtanulni a dolgokat a világon.”

~~~

„Bármennyire abszurd, tanulhatunk a telefonunkhoz fűződő viszonyunkból – hiszen néha sokkal jobban féltjük, mint az emberi kapcsolatainkat!”

~~~

„És akkor sincs semmi baj, ha néha szoptatás közben mégis ránézel a képernyőre: de ha odafigyelsz, és tudatosan növeled a digitális eszközöktől mentes kapcsolódást önmagad és a gyereked között, már tettél egy nagy lépést kettőtök érzelmi kötődéséért és a csemetéd egészségesebb érzelmi fejlődéséért.”

~~~

„Kutatások alapján az átlagos médiafogyasztók figyelme tizenkét másodpercről nyolc másodpercre csökkent. Csak összehasonlításképp: az aranyhal figyelme kilenc másodpercig tart.”

~~~

„Tudás nélkül sokszor csak sodródunk, akár tévhitekbe is.”

~~~

„…az unalom és az egyedüllét megtanulása (!) a korai fejlődés egyik alapköve.”

~~~

„Az emberiség történelmében még sosem fordult elő olyan időszak, amikor ennyi energiát szántunk volna arra, hogy kitárulkozzunk mások előtt.”

~~~

„Egy generáció mindig az előző nemzedék képességeit, tudását adaptálj, és felnagyítva viszi tovább.”

~~~

„A gyerekek szívesen mesélnek arról, ami foglalkoztatja őket, amennyiben befogadó közönségre találnak. Ha érdeklődsz (akár napi szinten) a tevékenységei iránt, és nem csak azt mantrázod, hogy értelmes dolgokkal foglalkozzon (például a tanulással), akár elérheted azt is, hogy akkor is hozzád forduljon, amikor valami atrocitás éri a neten. A bizalom és a kapcsolat építése az alap. Ne ellenőrizz, hanem érdeklődj!”

~~~

„Mai társadalmunk az ülésre épül: ülve szórakozunk, ülve kirándulunk, ülve éljük az életünket. Az ülés az új dohányzás.”

~~~

„Ha egész életedben mindent azonnal meg tudsz szerezni: tudást, értéket, kapcsolatot, akkor nehezen szoktatod át magad később arra, hogy lényegesen lassabb tempó szerint kellene haladni.”

~~~

„Nem hitt az írásban, úgy vélte, hogy az emberi faj elbutulásához vezet, ha a gondolatainkat nem a fejünkben, hanem egy lapon tároljuk. Részben igaza lett, hiszen az írás-olvasás általánossá válásával kezdtek az emberek kevésbé függeni a saját emlékezetüktől. Ahogy a fejlődés robbanásszerűvé vált (az ókori filozófus korához képest ez már a nyomdagépek megjelenését jelentette), elvesztettük a motivációnkat arra, hogy megjegyezzünk dolgokat, hiszen egyre könnyebben utána tudunk nézni bárminek. A 21. századi digitalizációban pedig mindez átfordult a fonákjára: akkora mennyiségű információ áll azonnal a rendelkezésünkre, olyan szinten el akarja érni a rengeteg hír, üzenet a tudatunkat, hogy most már inkább arra fordítódik a kapacitásunkat, hogy megszűrjük a fontos és kevésbé fontos dolgokat.”

~~~

„A változások őrületes tempóban követik egymást, korunk embere kezd hozzászokni a hozzászokhatatlanhoz.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése