2024. május 19., vasárnap

Mesék gyerekeknek és felnőtteknek– Olvassunk graphic novelt #35


Külföldi recenziós példányok magyarként? Igen, a NetGalley segítségével mindez lehetséges a népszerű kötetektől az indie kiadványokig. Bár a kiadók azért szelektálják az embereket, de egyáltalán nem hátrány, ha valaki nem angol nyelvterületen ténykedik. Mivel a nyelvi magabiztosságom leginkább a képregényeknél van meg, így én ezen szekció kínálatából szemezgettem az elmúlt időben, ahol leginkább borító alapján választottam.

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
gyerek, fantasy
öt csillag

Dora Wang: Pocket Peaches

 

There's a mysterious new cat, Taro, in Peaches's neighborhood, and Peaches wants to be her friend! Pocket Peaches is an adorable, colorful graphic novel that is a perfect cozy tale with heartwarming laugh-out-loud moments.

Peaches and her pals Mango and Pogi all live in a cozy town called Pocketon. When a new cat, Taro, moves in, Peaches is on a mission to befriend her. The only thing is, Taro loves all things spooky and Peaches does not. Can Peaches find a way to become friends despite their differences

Join Peaches and pals as they navigate friendships, debate over the perfect amount of frosting, and learn the value of being yourself. This full-color graphic novel is great for young readers beginning their graphic novel journey and graphic novel enthusiasts alike. It also features a Dyslexia-friendly font.

 

Ez egy végtelenül aranyos képregény, ami alapvetően a fiatalabb korosztálynak készült, de felnőttként is olvadoztam a hatalmas szemekkel rajzol állatok cukiságán, illetőleg a színvilága is szemetgyönyörködtető. A történetünk egy cicavárosban játszódik, ahova egy új jövevény érkezik, Taro. Főszereplőnk szeretne vele összebarátkozni, ám Taro első ránézésre elég antiszociálisnak tűnik, de aztán a filmek közelebb hozzák őket egymáshoz. Egy ponton azt hittem, hogy rájöttem a fordulatra, viszont a szerző teljesen más csattanót épített bele, így ennek a meglepetésnek is örültem. Emellett pedig örültem minden apróságának, mint például hogy megtanít cupcake-e készíteni helyes díszítési arányokkal. Bőven van még a világban potenciál, így nagyon szívesen olvasnék még róluk. Mindenkinek ajánlom, aki egy kedves képregényre vágyik.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
gyerek
három csillag

Sarah Burgess: Skip!

 

Jay often feels that like they are a nobody. Beah, on the other hand, is fierce, charming, athletic—and OBSESSED with the street skipping art, Double Dutch. When the two meet, sparks fly, in this colorful slice-of-life graphic novel about the wonder of platonic friendship and finding your identity.

Jay is always scribbling poetry in their notebook. When they come across Skip, a Double Dutch team, they befriend the members—and decide to join, too. For the first time ever, Jay has a place to belong—and friends to confide in.

But Jay’s friendship with their new bestie Beah is intense, both in and out of Double Dutch. As Beah and Jay help each other grow into the people they will become, it challenges their friendship and their own identities.

This charming “slice of life” graphic novel is about accepting yourself, navigating „first love” friendship, and finding your own voice. It’s rendered in debut author-illustrator Sarah Burgess’s gorgeous art style ribboned with playful humor and sports drama.

 

Amennyire megfogott elsőre a borítója, a beltartalom rajzstílusa már kevésbé nyert meg magának. Ugyan az érzelmek felnagyított ábrázolása egy idő után zavart, mondanivalója miatt viszont mégis ajánlom a kötetet, mert a barátságok fontosságáról és egymás támogatásáról szól. Mindehhez körítésnek az ugrókötelezést és a slam poetryt adja, ami külön-külön is érdekesek, együtt pedig elég izgalmas kombinációt jelentenek. Főszereplőnk, Jay pedig az olvasóval egyetemben nemigazán tudja eldönteni, hogy fiú-e vagy lány. Megjelennek a középiskolásokra jellemző témák, mint a verbális bántalmazás vagy a rivalizálás, de nekem mégis az maradt meg belőle, hogy a legfontosabb a barátokkal együtt töltött idő.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2014
gyerek, mesefeldolgozás
öt csillag

Amélie Fléchais: The Little Red Wolf

 

Lose yourself in in the dark forests of Amelie Flechais' spectacular artwork. A young wolf, on a journey to bring his grandmother a rabbit, is charmed by the nice little girl who offers to help him…but nice is not the same as good. A haunting fairy tale for children and adults alike.

 

Egy csodaszép könyv, amely a Piroska és Farkas klasszikus meséjét megcsavarva felcseréli a szerepeket. Olvasóként ekkor döbbentem rá, hogy mennyire az elbeszélés szemszögén múlik a jó és a rossz meghatározása, amit már a Vukban is megtapasztalhattunk. A mindennapi életüket élő állatoknál természetes, hogy félnek a rájuk vadászó emberektől. Ezen zseniális gondolatkísérleten túl a rajzolása is varázslatos, teljesen magával ragadott az erdő ábrázolása. Emellett még nagyon tetszett még az állatok és az emberek színvilágában tett kontraszt is. Ha szereted a mesefeldolgozásokat vagy az igényes illusztrációkat, akkor ez a te köteted. Nem fogsz csalódni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése