2024. május 9., csütörtök

Egy álmos kisváros nőegyletének rejtélye | Sarah Addison Allen

Sarah Addison Allen A barackfa titka című regényénél egyértelműen a borítóba szerettem bele. A fülszövege miatt első körben teljesen félremarketingeltem magamnak a történetet, mert a „déli család” említése miatt azt hittem, hogy köze van az amerikai polgárháború előtti időszakhoz, de aztán felvilágosítottak róla, hogy nagyon nem.

 

Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar megjelenés éve: 2014
Könyvmolyképző Kiadó
női sors, romantikus
három csillag

A harmincéves Willa Jackson az anyagi romlásba dőlt régi, előkelő déli család sarjaként kétes hírnévnek örvend. A Blue Ridge Madam – amit még Willa ükapja építtetett, és ami a környék legpompázatosabb otthonának számított – évek óta a hanyatlás és a szégyen jelképe.

Willa megtudja, hogy volt osztálytársa, a nemesi származású Paxton Osgood, kívül-belül fel akarja újíttatni az épületet, hogy első osztályú fogadót alakítson ki belőle. Ám amikor az építkezés közben egy csontváz kerül elő a magányosan álló barackfa alól, rég eltemetett titkok kerülnek napvilágra, a városkában pedig furcsa események követik egymást.

A véres rejtély minden várakozás ellenére közelebb hozza egymáshoz Willát és Paxtont, akik közösen kénytelenek szembenézni a két család szenvedéllyel és árulásokkal teli történetével, illetve kideríteni az igazságot, ami azóta is hatással van az élők sorsára.

 

Ez egy álmos amerikai kisvárosban játszódó regény, és ezt hangulatot a szöveg is nagyon jól átadja. Érződik a vidékről felszálló pára, amely eltakarja az események kifutását. Tempója elég komótos, emellett pedig mentes mindennemű mélységtől, amit én hiányoltam belőle. Egy kicsit romantikus, egy kicsit misztikus, mindenből csak egy kicsi, de talán jobb lenne, ha egy dologra koncentrálna.

 

Történetünk…

egy Nőegylet körül forog, amelyet Walls of Water nevű kitalált amerikai kisvárosban működik. Az alapításuk 75. évfordulójára egy nagy ünnepséget szerveznek az elnökasszony, Paxton által felújított kúriába, amelyről egy kísértethistória kering. Mindehhez nem csak az ő nagymamájának van köze, hanem a hely korábbi tulajdonosainak és a ház előtt álló barackfának is. Vajon fény derül az igazságra?

 

Leginkább az erős női barátságos vonala tetszett benne. A nőegylet ugyan idővel a gazdag hölgyek magamutogatásáról szólt, de kezdetben sokkal inkább az összetartozás jellemezte. Amíg a nagymamák jó viszonyát az évek sem koptatták meg, addig két főszereplőnk, Paxton és Willa legfőképp eltérő társadalmi pozíciójuk miatt nincsenek jóban. Maga a regény azonban idővel feloldja ezt a háttérben húzódó ellenségeskedést, és nem győzi hangsúlyozni ezen összetartás fontosságát.

 

Magukat a főszereplőket elég távolinak éreztem magamtól, pedig a lányok csak 30 év körüliek, azaz annyival nem idősebbek nálam. Paxton elég kimért, szereti megszervezni az életét, de még mindig élvezi a mamahotel szolgáltatásait. Ezzel szemben Willa szülei már meghaltak, és egymaga vezet egy kávézót tartalmazó sportboltot. A szerelmi száltól sem dobtam magam hanyatt, bár az úriembereink mind nagyon aranyosak és gálánsak, akikről nagyon érződik, hogy nő formálta meg őket.


Forrás: Pinterest


Ugyan a címkék között szerepel a mágikus realizmus, de sokkal inkább tartanám a regényt misztikusnak. Mindezen különlegesség azonban a jelenbeli szálat csak kis mértékben érinti, ugyanis a lebegő kalapon és a random kinyíló boltajtón kívül mindenre van racionális magyarázat. Ám a múltban egy szélhámos fickó járta a környéket, akinek a füttyszavára a szél is elállt, és minden nőt magába bolondított.

 

Végül pedig szeretném kiemelni a déli helyszínt, amelyről nem is gondoltam volna, hogy ennyire más, mint az USA északi része, legalábbis jobban érződik benne a régi nemesség lenyomata. Emellett pedig érzésre a könyvet Hallmark-filmekhez tudnám hasonlítani, avagy a Magyarországon is olyan népszerű női csatornák kínálatán megjelenő történetekhez.

 

Összességében

Nem dobtam tőle hanyatt magamat, de mégis egy jó olvasási élményként maradt meg bennem. Leginkább a mélységet hiányoltam belőle, amit nagyrészt a rövidsége miatt maradhatott ki belőle. Szerettem a női barátságok fontosságának megjelenését, de maguk a szereplők hanyagolhatók voltak a számomra. A misztikum is nagyrészt csak a múltbéli eseményeket befolyásolják, a jelenben sokkal inkább két pár kialakulását figyeljük, de azért a romantikát sem viszi túlzásba az írónő.

 

„Hát nem erről szól a házasság? Hogy van egy társad, akiben megbízhatsz, és akivel közösen hozzátok meg a fontos döntéseket?”

~~~

„A gazdag déli nők nem szeretik, ha bárki is túlszárnyalja őket akár hasznosságban, akár szépségben. Kivéve, ha a lányaikról van szó.”

~~~

„– Az embernek jót tesz, ha tágas tér veszi körül. Bevonzza a jót.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése