2024. május 31., péntek

Báránybőr és pesztonka | Gabriella Eld

Vannak azok a könyvek, amelyeket magadtól csak nézegetnél, de valószínűleg sosem jutnál el oda, hogy ténylegesen el is olvasd, ha nem lenne egy barátod, aki az arcodba nyomja, hogy ez márpedig jó lesz. Gabriella Eld Legendák a Bagolyvárosból sorozata is ilyen a számomra, amelyet Rékától kaptam kölcsön, aki szintén személyes ajánlásra kezdett bele, szóval ő is csak folytatta a hagyományt.


Eredeti megjelenés éve: 2018
Főnix Könyvműhely
disztópia, urban fantasy
négy csillag

#1 Talpig feketében

 

Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból.

Amikor Igor Blankenschwiftet a katonai rendőrök elkapják az utcán, bilincsbe verik és megkínozzák, tudja, hogy óriási bajban van. Akár a rábízott, titkos küldemény, akár az addig sikeresen rejtegetett adottsága az ok, menekülnie kell, erre pedig az egyetlen esélye egy öngyilkos akció.

Alaska Jones tizennégy napja ki sem lépett a lakásából, amikor egy feketébe öltözött idegen beesik az ablakán. Egyvalamit biztosan tud: ha a katonai rendőrség utoléri, Igor halott ember lesz, és őt is gondolkodás nélkül magával rántja.

Mindezek tetejébe érkezik a fenyegetés, amely rengeteg ember pusztulását ígéri, és veszélyesebb, mint ahogy azt a két Adottsághasználó fiú a legmerészebb álmaiban gondolta volna…

 

Rövidségéből kifolyólag nem teketóriázik sokat a könyv, és már a nulladik fejezettel berántott. Pörgőssége miatt olyan érzésem volt, mintha akciófilmet néznék. A figyelmemet pedig sikerült végig fenntartania amellett, hogy remekül szórakoztam rajta. Bírom az írónő stílusát.

 

Nagyon éltem a sötétbe burkolózó, toronyházaktól és neonfeliratoktól hemzsegő várost. A cselekmény miatt totál alvilági hangulatot árasztott, mégis szerethető szereplőket helyez bele ebbe a szettingbe. Alaska és Igor párosát nagyon hamar megkedveltem, kinézetre tűz és víz, de olyan kis cukik. Viszont számomra mégis csak Katja volt legmenőbb, aki Igor badass tetoválómester nővére.

 

Ez amolyan alapozókötet, ahol megismerjük az adottsághasználókat, és a rendszer hozzájuk való viszonyát. De mégsem éreztem azt, hogy itt megáll a kötet, hanem az írónő rendesen telepakolta a könyvet eseményekkel és a fordulat sem maradt ki, amivel engem is meglepett.

 

Végül két dolognak örültem még. Egyrészt kíváncsi voltam az írónő szemtetkóinak jelentésére, amely az adottsághasználatot takarja. Másrészt pedig furdalta az oldalamat, hogy miért is hívják a helyet Bagolyvárosnak, holott nincsenek is baglyok sehol. Csak annyit mondok, hogy villogó fények.

 

„A pillanat, amikor bevallottam az Impérium elnökasszonya előtt, hogy bélyeget szállítottam, csak hogy ne tartsanak terroristának, az volt a mélypont.”

~~~

„– Szuperképességünk van – morfondírozott ő is hangosan –, mégsem vagyunk hősök.

– Lelepleztük a köreinkben mozgolódó gonoszt – folytattam keserűen –, és nem lettünk hősök.

– Ez az élet… micsoda egy átverés!”

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2019
Főnix Könyvműhely
disztópia, urban fantasy
négy csillag

#2 Játékok unatkozó felnőtteknek

 

Cadie Gerwulfé az egyik legveszélyesebb adottság a világon. Ám addig, amíg viseli a kesztyűt, nincs mitől félni.

Amikor Herr Wulf megkéri Alaskát és Igort, hogy vigyázzanak egy napig különc unokagyerekére, a fiúk ijedtség nélkül mondanak igent. Elvégre mi baj lehet egy dacos tizenhat évessel?

Ám a dolgok gyorsan visszájukra fordulnak, amikor kiderül, hogy Cadie-nek esze ágában sincs együttműködni a két idegennel, akiknek a nyakába sózták.

Alaska és Igor számára megelevenedett rémálom kezdődik, halálból visszatért szeretteikkel, hús-vér tükörképekkel és démoni bestiákkal, amikor védencük lehúzza a kesztyűjét, és olajra lép. Csak egy dolgot tudnak biztosan: Cadie nem juthat ki az Impériumba, mert akkor mindennek vége.

De ezt megakadályozni egy megelevenedett rémálomban, ahol mindenki ellened játszik, nem a legkönnyebb feladat.

 

Azt csiripelték a madarak, hogy érdemes egyszerre elolvasni az első két részt, és milyen jól csiripelték. Bár a nyitókötetnek kevésbé volt függővége, mint a másodiknak – ami miatt itt sokkal inkább toporzékolok türelmetlenségemben –, de örülök, hogy így tettem, és bánom, hogy a többi nincs nálam.

 

Míg az előzőben kevésbé tűnt fel, addig itt már sokkal inkább tudatosodott bennem az LMBTQ reprezentáció. Azt, hogy Igor és Alaska melegek, szinte természetesnek vettem, ellenben az új szemszögkarakter, Cadie nembináris mivolta már sokkal inkább megállásra és gondolkodásra késztetett. Nagyon tetszik a szereplők sokszínűsége, és hogy ezekre a szövegben is reflektál a szerző. A másik dolog, amit szintén itt vettem észre, az a borítók megfejtése, mert a cigarettát tartó kéz már inkább feltűnt mint a szörnymaszk.

 

Spoilermentesen még annyit tudnék róla mesélni, hogy a történetünk egy félresikerült pesztrálásról szól, ugyanis Igorra és Alaskára bízzák Cadiet, aki meg ezt nagyon nem szeretné. Emellett pedig egy ponton kezd nagyon parává válni az egész helyzet, amikor halott dolgok elevenednek meg a semmiből. Tetszett a mögöttes gondolat feloldása is, hogy a veszélyes adottsághasználók igazából félő gyerekek.

 

Amiről viszont már ezen túl szeretnék szót ejteni, azt csak saját felelősséggel olvassátok. Szeretném kiemelni Elderberryt, aki egy Cadie által életre keltett könyv. Nagyon bírtam a kinézete mellett, hogy az ő is szemszögkarakterré lépett elő. Vele nagyrészt sejtetést végez az írónő, aminél szintén csak dörzsöltem a kezemet.

 

„A könyvek értelmesebb lényekké fejlődnek, mint bármi más. Próbálkoztam használati utasításokkal és magazinokkal is, de ők csak egy kisgyerek értelmi szintjét érték el. A szórólapok csupán néhány kezdetleges szóra voltak képesek. […] Egy könyv körülbelül kétszázas oldalszám felett már egészen más tészta. Ők értelmes lények lesznek, képesek azokból a szavakból építkezni, amiket tartalmaznak, nagyon érdekes.”

 

A sorozat további kötetei:

Húsevők ketrece (#3)

A lányok titkos élete (#4)

Mesék a hátsó ülésről (#5)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése