2024. május 26., vasárnap

Ember és gép barátsága | Martha Wells

Sajnos magyar viszonylatban kevésbé népszerűek a kisregények, pedig nem kell feltétlen 300+ oldal ahhoz, hogy valami maradandót alkosson az ember. Éppen emiatt jelent meg Martha Wells Az Öldöklő-naplók sorozatának harmadik és negyedik része egy gyűjteményes kötetben. Ezt az összevonást egyébként bölcs döntésnek tartom, ugyanis a Trójai protokoll számomra kicsit gyengébbre sikerült, amit viszont a Kilépési stratégiának sikerült ezt ellensúlyoznia.

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2022
Fumax Kiadó
sci-fi
négy csillag

„KI HINNÉ, HOGY ENNYI ERKÖLCSI DILEMMÁVAL JÁR EGYÜTT, HA VALAKI SZÍVTELEN GYILKOLÓGÉP?”

Mindenki kedvenc embergyűlölő BiztEgysége nem pihen a babérjain. Szinte üldözik a veszélyes helyzetek, pedig ő csak annyira vágyik, hogy hagyják békén, hadd legyen minél messzebb az emberektől és maradjon minél több szabadideje. Azok a sorozatok nem nézik meg magukat, ugyebár…

A Trójai protokollban a SzürKrisz cég elleni per elakadt. A hatóságok csak a sötétben tapogatódznak a túlságosan is hatalmasra nőtt vállalat ügyében, így Öldöklő eldönti: segít a hiányzó bizonyíték megszerzésében még akkor is, ha ezért egy univerzum háta mögötti terraformáló állomásra kell utaznia.

A ciklus negyedik történetében, a Kilépési stratégiában Öldöklő megpróbálja rendezni bonyolult kapcsolatát dr. Menszával, ám a független rendszerhez tartozó Megóvás vezetője úgy tűnik, nem elérhető, sőt, valószínűleg egyáltalán nincs biztonságban… BiztEgységünknek vissza kell merészkednie a Céges Perem veszélyes világába, hogy megmentse az egyetlen embert, akit talán a barátjának nevezhet.

Martha Wells az összes nagy sci-fi díjat elnyerte már fergeteges humorú, egyben a science fiction legnagyobb kérdéseire választ kereső sorozatával. Ez a kötet, amely a harmadik és negyedik részt egyben tartalmazza, fergeteges lezárást nyújt az Öldöklő-naplók ciklusnak.

 

#3 Trójai protokoll

 

Öldöklő újabb önjáró kalandra indul, amely egy küldetés típusú sztorit eredményezett. Nagyrészt megfigyel, ami miatt sokáig nagyobb eseményektől mentes, de szerencsére a végére felpörög. Ez idő alatt pedig főszereplőnk megjegyzéseket tesz emberi viselkedésekre, illetve próbálja a saját érzelmeit feldolgozni. A BiztEgység feladatköre is kísérti, ugyanis egy random hajó még randomabb legénységénél sem képes nyugton maradni.

 

Nagyon szépen megjelenik benne az ember-robot barátság, amelyet az első részben már dr. Mensza is forszírozott, de Öldöklő neki nem hitte el. Miki sorsa azonban megerősítésként szolgált neki, aki egy végtelenül egyszerű, de annál kedvesebb és nyitottabb droid. Főszereplőnket is elég hamar a barátjának gondolja, amely álláspontját még akkor is megtartja, mikor kiderül számára, hogy Öldöklő hazudott neki a saját személyazonosságáról. Igazán megkedveltem őt, és éppen emiatt nagyon sajnáltam a végén.

 

Az írónő a világot is ügyesen építgeti tovább. Látjuk a nagy cégek szipolyozó erejét, ahogy a bolygók mellett az emberekre is fenik a fogukat. Öldöklő ugyanis egy olyan hajó legénységével utazik, akik 20 évre eladták magukat, és a költségeikkel csökkentett fizetésüket is csak a szerződés lejárta után kapják kézhez. De a SzürKisz mindenre rátelepedő hátsóját is érzékeljük, akik a biztonsági cégeket is képesek megfúrni.

 

Forrás: Pinterest

 

#4 Kilépési stratégia

 

Már a felütésnél éreztem, hogy jobb lesz, ugyanis visszakaptam Öldöklő általam oly szeretett humorát. Emellett pedig az is örömmel töltött el, hogy visszatérünk az első kisregény csapatához, akiknek a megmentése áll a középpontban. Jót tesz a történetnek, hogy főszereplőnk hamar felfedi magát, ezáltal hamarabb is kerül a célkeresztbe. Van itt túszmentés, szállodai biztonsági rendszerek átvágása, magas kockázatú tervek kalandfilmen alapuló megoldása, amelyek közben nemigen unatkozunk.

 

Mindezen izgalmak mellett kapunk apró jeleneteket is, amelyek megmosolytattak. Öldöklő egy ponton ruhákat szerez, amelyeknek nagyon örül és nagyon szereti, de ezt az érzést még fel kell dolgoznia. Dr. Menszáról pedig kiderül, hogy megnézte főszereplőnk kedvenc sorozatát, a Menedékholdat.

 

Összességében

Szerintem is jó ötlet volt ez a gyűjteményes kiadás, ugyanis a harmadik rész lassúságát a negyedik kompenzálta. Öldöklőnek sikerül egy fontos témában előrehaladást tennie, a háttérben ügyködő nagy cég pedig továbbra is rontja a levegőt. Én továbbra is élvezem a sorozatot.

 

„Ha már embereknek kellett gondját viselni, jobb a kis puhákról gondoskodni, akik kedvesek, és nagyszerűnek tartanak téged, mert nem engedted, hogy végezzenek velük. (Engem inkább azért kedveltek, mert módosított embernek hittek, de hát nem lehet minden tökéletes.)”

~~~

„Ki hitte volna, hogy ennyi erkölcsi dilemmával jár együtt, ha valaki szívtelen gyilkológép.

(Igen, ez szarkazmus volt.)”

~~~

„A drónom most ért ahhoz a rekeszfal-találkozáshoz, ahol Wilkennek kellett volna várakoznia. Nyilvánvalóan nem volt ott, mert éppen azzal foglalatoskodott, hogy hátba támadja az ügyfeleit. (Amikor arról beszéltem, hogy nem szeretem a biztonsági feladatokat ellátó embereket, azt hitték, hogy csak kötözködő seggfej vagyok, igaz?)”

~~~

„Támadt egy ötletem. Azt hiszem, rossz ötlet volt. (Amikor a harcászati szintű gondolkodásban elsősorban kalandfilmeket veszünk alapul, gyakorta történik ilyesmi.)”

~~~ 

„Egy csapat ember megpróbált végezni velem, amikor visszaértem a VanRatton állomásra. Figyelembe véve, hogy végeznem kéne egy csapat emberrel, igazán nem panaszkodhatok emiatt.”

~~~

„A cég párszor már teljesen kipucolta a memóriámat, többek között a tömeggyilkosságos eset után is, de a képek továbbra is úgy kísértenek, akár a szellemek valamelyik végeláthatatlan családi történelmi drámasorozatban.”

~~~ 

„Az embereknek soha nem jut az eszükbe olyan dolgokat mondani a robotjaiknak, mint például „ne állj szóba az állomás körül kóborló ismeretlen egyénekkel”.”

~~~

„Meglehet, hogy túlgondoltam a dolgot. Van ez így: ez, a részben szerves gyilkodroidléttel együtt járó szorongás. Előnye, hogy üldözési mániás szinten ügyelek a részletekre. A hátránya pedig, hogy üldözési mániás szinten ügyelek a részletekre.”

 

A sorozat további kötetei:

Kritikus rendszerhiba (#1)

Mesterséges sors (#2)

Home (#4,5)

Network Effect (#5)

Fugitive Telemetry (#6)

System Collapse (#7)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése