2024. március 31., vasárnap

Havi zárás – Március 2024

 

Volt egyszer egy március… Biztos, de olyan iramban szaladt el, hogy akármennyire is siettem utána, nem értem utol. Már az év első két hónapja sem feltétlen a pihenésről szólt, de most ez annyira begyürüzött, hogy már alig vártam a húsvétot, hogy legyen egy kis nyugalmam. A metszést ugyan befejeztük, de ezzel kapcsolatban volt egy továbbképzésünk is, ami szintén hétvégére esett. Jártunk Bécsben is, voltak köszöntések, tréningek és egy táncverseny is, amire már egyáltalán nem volt időm külön készülni. A hétköznapjaim is besűrűsödtek, ugyanis egyre aktívabb résztvevője vagyok a csapatmunkának, aminek örülök, csak hát mindez egyszerre már a pihenés rovására ment.

 

Ezen elfoglaltságok miatt csak egy filmet néztünk meg, a The Marvelst, és az sem tetszett. Eleve a koncepciója is kaotikus, emellett pedig Brie Larson hangjátéka is katasztrófa volt. Most már értem, hogy miért álltam értetlenkedve a Marvel kapitány kritikákkal szemben, mert a magyar szinkronhangja jól bánt a szöveggel. Soha többet nem fogom eredetiben nézni azokat a filmeket, amiben ő szerepel. Sorozatok tekintetében kettőnek is sikerült megnéznem a második évadát. A Hölgyek öröme esetében sajnos nem múlta felül az elsőt, illetve a könyvet, de még mindig nagyon jól szórakoztam rajta. A Heartstopper viszont továbbra is végtelenül cuki, szívmelengető és kedves történet. Ezeken kívül még hét rövidfilmet néztem a Disney+ kínálatából, amelyek közül A kék esernyő, A Hold és a Kuckó tetszettek a legjobban.

 

 

Márciusi olvasmányaim (1656 oldal)

 

Annyi mindent terveztem, illetve lendületesen álltam hozzá a tavaszhoz, csak épp a lehető legelfoglaltabb időben kezdtem neki egy 600+ oldalas kötetnek, amit majdnem három hétig olvastam. A párhuzamos olvasás egyértelműen nem ment az elfoglaltságaimnak köszönhetően, és volt ugyan egy pont, mikor inkább csalódottságot éreztem. Aztán ezt sikerült átfordítanom magamban, ugyanis így legalább volt időm az elmaradt bejegyzésekkel foglalkoznom, és nem újabbak kerültek a végtelen írólistába.

A hónapot teljesen véletlenül macskás keretbe foglaltam, ugyanis mind az Állati gonoszban, mind A macska, aki zent tanítottban nagy szerepet játszanak a szőrős négylábúak. Míg az előbbi a hónap egyértelmű fénypontja lett, és nagyon sokat nevettem rajta, utóbbi hozta a szerzőtől elvárt elmélkedős színvonalat. Összességében az Agave Kiadó tarolt, ugyanis három kötetet olvastam el tőlük. A Tízezer ajtót az írónő friss megjelenése miatt kerítettem sorra, ugyanis meg akartam bizonyosodni benne, hogy tényleg kell-e nekem a kötet, és nem csak a külcsíny vonz benne. A hatalom törékeny szálai pedig egy trilógia folytatássorozatának az első része volt, amit az előzmények ismeretében élveztem, de ettől függetlenül nem tartom a legizgalmasabb könyvnek. A Kép/Más Könyvklubra immár második hónapban olvastam. Han Kang híres kötetét, a Növényevőt németül kerítettem sorra, ami eléggé megviselt olvasás közben. Szerencsére az áprilisi választásunk könnyedebbre sikerült.

 

  • John Scalzi: Állati gonosz
  • Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
  • Han Kang: Die Vegetarierin
  • V. E. Schwab: A hatalom törékeny szálai (A hatalom szálai #1)
  • James Norbury: A macska, aki zent tanított

 

A hónap kedvence: Állati gonosz

A hónap meglepetése: Tízezer ajtó

 

 

Könyvbeszerzések

 

Az első madarakkal megjöttek az új könyvek is, ugyanis befutottak a kiadós rendeléseim. Míg a Fumaxost egy hosszas tervezés előzte meg, addig a Cser Kiadós spontán volt a maga nemében. A recenziókkal sem szerettem volna nagyon megcsúszni, illetve egy megkésett karácsonyi ajándékot is most kaptam meg. 

 

  • Maja Lunde: A Nap őrzője (Évszakok tetralógia #2)

Már a Hónővér olvasása óta azt tervezgetem, hogy Könyvhéten mindenképp fel fogom keresni a Cser Kiadó standját, hogy a sorozat következő részét is megvehessem. Ebből kifolyólag egyáltalán nem az impulzus dolgozott bennem, mikor megláttam a Boglinc által megosztott kiadói kedvezménykupont, hanem sokkal inkább a tudatosság. Ugyan a szállítási költséggel már nem érvényesült a -50%, de még így is jobban megérte. Főleg ha azt is számításba vesszük, hogy nem kellett hazacipelnem magammal.

 

  • Travis Baldree: Legendás latték (Legendás latték #1)
  • Travis Baldree: Koponyák és könyvesboltok (Legendás latték #0)
  • R. J. Barker: Az orgyilkosok ideje (A megsebzett birodalom #1)

Mariannal és Rékával kupaktanácsot tartottunk, ugyanis mindhárman érdeklődtünk a Fumax Kiadó újdonságai iránt, amit ha közösen rendelünk meg, akkor a postaköltséget is megspóroljuk az előrendelési kedvezmény mellé. A Legendás latték igazi komfortolvasmány, aminél nem volt kérdéses, hogy szeretném olvasni az előzményét, és az alkalmat kihasználva az alapregény is beleröppent a kosaramba, mert nem volt még saját példányom belőle. A Barker kötetet pedig Barbi adta el nekem, aki a Sullivan hasonlat mellett elég jó kis pitch-et rittyentett össze róla.

 

Az Északi erdő legendája az egyik kedvenc sorozatom, amelynek oda vagyok a szláv mivoltáért. Mindezt Maja barátnőm is tudja rólam, így meglepett az Illumicrate speciális dobozával, amely az első rész díszkiadása mellett hasonlóan igénye apróságokat tartalmazott.

 

Ebben a hónapban két kiadótól is kértem recenziót. Soman Chainani Jók és Rosszak Iskolája világát nagyon szeretem, de a könyvekkel szemben azért elég kritikus tudok lenni. A kezdet végzete az előzményduológia zárókötete, amit semmiképp sem hagynék ki, bár inkább csak hűségből tervezem olvasni. A legújabb Harrow kötetre viszont egyenesen készültem, ugyanis a Tízezer ajtót már a megjelenése után megvettem, de azóta se lapoztam bele. Most viszont a friss megjelenés motivált, hogy el tudjam dönteni, hogy kell-e nekem, vagy sem. Bár a horror vonaltól egy kicsit félek, de szerintem a szépirodalmi stílus tompítani fog rajta.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmasan telt a márciusod!
    A Marveleket nekem nem sikerült még végignéznem... De szerintem nem is fogom, drága ahhoz az én időm. Inkább olvasok valamit jót. :D

    Millió puszi,
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jé, most látom csak a hozzászólást, pedig máskor hápogni szokott.
      Szerintem te jártál vele jobban :D

      Törlés