2024. április 1., hétfő

A kattogó szív titka | Mathias Malzieu

Anno még Enikőnél találkoztam Mathias Malzieu A szív mechanikája című regényével. A pöttöm kis könyv ugyan neki kevésbé nyerte el a tetszését, de ő alapvetően a fantasykkal nehezebben barátkozik meg, engem viszont továbbra is vonzott a mesei kisugárzását, amelyet még egy csipet steampunkkal is megfűszerez.

 

Eredeti megjelenés éve: 2007
Magyar megjelenés éve: 2012
Európa Kiadó
romantikus, fantasy
három csillag

Úgy szeretjük egymást, mint két megelevenedett gyufa. Nem beszélünk, lángra gyúlunk!

1874-ben, minden idők leghidegebb napján, mikor a paranormális kutyahidegben a szökőkutak is jégcsokorrá dermednek, Edinburghban Madeleine, a bába, gyógyító csodadoktor, a számkivetettek istápolója egy megesett rosszlány gyermekét segíti világra. A veszett hidegben az újszülött szíve megfagy, Madeleine pedig hirtelen ihlettel egy óraszerkezetet ültet be helyette.

A kis Jack selejt portéka, ráadásul különösen kényes is: hogy életben maradhasson, meg kell tanítani, hogyan bánjon a szívével, az ön- és közveszélyes, hegyes mutatókkal, de legfőképpen arra, hogy a szerelem végzetes lehet a számára. Ám az óramű-szívnek sem lehet parancsolni, Jack a leheletfinom Acacia táncosnő rabja lesz, fél Európán át követi, mint az árnyék, megvív érte száz veszéllyel, versenyt fut a könyörtelen idővel, amely belülről emészti…

Mathias Malzieu francia rockénekes romantikus, fanyar meséjét egyszerű nyelven, bizarr ötletekkel megbolondítva, mintegy fapofával meséli el nekünk – szinte rajzfilm, képregény, ám mégis irodalom.

 

Kettős érzéseim vanna a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt az elején nagyon éltem a hideg nap hangulatát, valamint Jackünk felcseperedését is öröm volt figyelni. Egy ponton aztán ajtóstul ront be hozzá a szerelem, amely fiúnkat mindennemű racionalitásától megfosztja, és a fél világot a nyakába veszi, csak hogy egy ideát kergessen. Reménytelenül romantikus, ami sajnos a vesztét is okozza.

 

A regény egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, melyek közül a sorkizártság hiánya előzetesen jobban zavart, mint olvasás közben. Emellett a bekezdéseknél sincsen behúzás, amelyek a legtöbb helyen így is úgyis elkülöníthetők, illetve a nagyobb egységek váltásánál egy teljes sort is kihagy. Még nagyon megmaradt a dalok dominanciája, amely a szerző zenészi karrierjének tudható meg, de utólag belelapozva kevésbé tűnt mindezt fel.

 

A borítója miatt gyerekkönyvnek nézhet ki, de nagyon nem az. Még ifjúsági olvasók kezébe inkább adnám, mert a káromkodás is csak szökőévente fordul elő benne. Ha viszont a valós besorolást adnám neki, akkor egyértelműen a felnőttmese címkével illetném.

 

Nagyon tetszett steampunk csavarral ellátott világ. Jack nevelőanyja által beépített szerkezetek egyfajta protézisként működnek, ám ezt a 19. században felért volna egy boszorkánysággal. A kötet második felében pedig a cirkuszi élet dominál, amely engem kevésbé hoz lázba, de tudom, hogy sokakat igen.

 

Forrás: Pinterest

 

Számomra a romantikus része vitte vakvágányra a történetet. A leírások kétségkívül nagyon szépek, de egyáltalán nem volt szimpatikus egyikük viselkedése sem. Jack részéről sokkal inkább egyfajta bálványozás vehető észre, amelynél elkerülhetetlen a pofára esés. A műbalhékat sem tudtam értékelni, illetve a végső döntésükkel sem voltam megelégedve.

 

Ha említenem kéne egy olyan szereplőt, akivel tényleg törődtem, az Jack nevelőanyja. Madeline ugyanis szinte küldetésként megesett lányok gyermekeit segíti világra, ha már neki egy komplikáció miatt már nem lehet sosem gyermeke. Az író azonban őt sem kíméli: először a szívem szakad meg miatta, aztán pedig a felismeréssel töröl képen.  

 

Végül pedig egy érdekes vendégszerepet szeretnék kiemelni, ugyanis a regényben tiszteletét teszi Hasfelmetsző Jack. Főszereplőnk a vonatútja során találkozik vele, és elég kísérteties jelenetnek leszünk tanúi, ahol többek között vértinta is feltűnik.

 

Összességében

Kívülről gyerekesebbnek néz ki, mint amilyen a beltartalma, viszont nekem ez a fajta szerelmes történet kevésbé jön be. A steampunk csavarral ellátott világot érdekesnek találtam, de sajnos az nem volt elég ahhoz, hogy végig élvezzem a kötetet. Sokkal inkább mérges vagyok rá a ki nem használt potenciálja miatt.

 

„A böllérkés formájú kémény a csillagok felé mered. A Hold rajta élezi a sarlóját. Egy lélek sincs itt, csak a fák.”

~~~

„A holdfény édes aurával koszorúzza a belváros utcáit, arról álmodoztam, hogy beleharapok.”

~~~

„Egyfolytában embereket reparálsz, a saját sebeidet mégis a könnyeid alkoholjába fojtod. Miért?”

~~~

„Ha egész életedben csak arra vigyázol, hogy ne essék semmi bajod, rettenetesen unatkozni fogsz, tudod? Nincs szórakoztatóbb dolog az óvatlanságnál.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése