2024. március 4., hétfő

Havi zárás – Február 2024

 

El sem tudjátok képzelni, hogy mennyit számított nekem a plusz egy nap. Általa végre nem éreztem azt, hogy kifutott a lábam alól ez a hónap, mint általában a februárnál szoktam érezni. Viszont idén sokkal kevesebb nyugodt időm volt, mert hétvégente az létra tetején metszettem az almafákat, ami után este engem úgy kellett összekanalazni, annyira kifáradtam a jó levegőn. Hétköznap pedig a munka foglal el – míg az egyik helyen a pályázatleadási határidő sürgetett, a másiknál pedig a meetingek zavarják meg a megszokott délelőtti nyugalmamat. Emellett pedig elkezdtem konditerembe járni, hogy fizikálisan is felkészüljek a négyperces versenykoreográfiára. Ez azonban heti két reggelemet veszi el, így azokon a napokon eleve kevesebb időm van olvasni, és jóval fáradtabb is vagyok. Cserébe a vonatozások alkalmával hosszan tudok elmerülni a könyvekben, már ha épp nem melletted beszélik meg az életüket

 

Könyves fronton meg kell említenem a soproni könyvtár felnőtt könyv-csereberéjét, amelyre most végül csapatostul – Andi, Mariann és Réka társaságában – eljutottunk. Jó volt velük így négyesben találkozni, bár Andinak egy Live miatt mennie kellett – ilyen ez a BookTuber lét… –, de hármasban még utána beültünk egyet teázni. Szintén februárban került megszervezésre a Romantikus Readathon második felvonása, amelyen idén csak korlátozott szinten tudtam részt venni. Egyáltalán nem törődtem a bingo táblák teljesítésével, arra viszont figyeltem, hogy akkor mindenképp romantikus könyvet olvassak. Emellett pedig elkezdtem az esemény – no meg Andi – hatására gyémántfestőzni, és nagyon meditatívan hat rám.

 

Filmekre most nem jutott idő, ellenben sorozatokkal haladtam. A hónap legnagyobb büszkesége, hogy barátommal közösen el kezdtünk nézni a Poldark sorozatot, amelynek jelenleg még csak az első évadát néztük meg, de eddig tetszik neki. A Paper Girlst leginkább csak kipipáltam, mert már a képregényalap sem tetszett. Ellenben a Hölgyek örömének első évadát egyszerűen faltam. Viszont azt már most meg tudom állapítani, hogy a második már nem olyan erős, ellenben én még mindig nagyon élvezem.

 

 

Februári olvasmányaim (3156 oldal + 6,5 óra)

 

Nagy fába vágtam a fejszémet A bronzlovassal, ugyanis nem elég, hogy vastag, még a szedése is elég sűrű. A történelmi aspektusát nagyon szerettem, és a szerelmi szál sem volt rossz, de az erotikus része elég tömény volt. Történelmi vonalon maradva a Vezércsellel sokat szenvedtem. A Simons regény érzelmessége után nagyon száraznak tűnt, és rá kellett jönnöm, hogy a korszakért sem vagyok oda. A bábuk titkos életével is meggyűlt a bajom – amit egy Klune regénytől egyáltalán nem vártam. A végén ugyan szerzett pirospontokat Gio által, de sajnos még úgy is több sebből vérzik, hogy van benne egy nővérrobot. Ezt Rékával olvastam közösen, bár én sokkal lendületesebben haladtam vele, A Kaidzsú Állatvédő Társaságot pedig a Kép/Más Könyvklubbal. Ez egy könnyed sci-fi, de már előzetesen tudtam, hogy nem ez lesz az én regényem Scalzitól (jelenleg az Állati gonoszt olvasom és azt nagyon élem). A hónapban A Poldark család negyedik része, a Warleggan jelentette a felüdülést, és végérvényesen elrabolta a szívemet. Képregény fronton három kötetet fejeztem be, és egyet sajnos félbe kellett hagynom, mert nem érte volna meg végigküzdenem a Suffrage Songot. Ellenben a másik kettő nagyon meglepett, érdekes volt Csernobilról is olvasni, de egyértelműen a varázsló multis Pickle kötet és a szuperhősös Primer voltak a hónap meglepetései. Végül pedig befejeztem a Magisztrérium sorozat negyedik részének hallgatását, amelyet a takarítások ritkulása miatt hosszasan cipeltem magammal, de szerencsére a vonatutak is adtak lehetőséget a haladásra. Ez most egy kicsit mélyrepülés volt, de már kíváncsi vagyok a lezárására.


  • 🖼️ Jennifer Muro – Thomas Krajewski: Primer
  • Paullina Simons: A bronzlovas (A bronzlovas #1)
  • John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság
  • Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel (Tudor-trilógia #1)
  • 🖼️ Lara Pickle: I Feel Awful, Thanks
  • 🖼️ Matyáš Namai: Chernobyl: The Fall of Atomgrad
  • Winston Graham: Warleggan (A Poldark család #4)
  • T. J. Klune: A bábuk élete
  • 🎧 Holly Black – Cassandra Clare: Die silberne Maske (Magisterium #4)

 

A hónap kedvence: Warleggan

A hónap csalódása: Queen's Gambit – Vezércsel, A bábuk élete

A hónap meglepetése: Primer, I Feel Awful, Thanks

 

 

Könyvbeszerzések

 

Jól haladok a költések minimalizálásában, viszont igyekszek minden adódó lehetőséget kihasználni. Nem volt ez másként a már korábban említett könyv csere-berével sem, amelyet ezúttal a felnőtt könyvtár szervezett. A rendszer olyan szempontból más volt, hogy sokkal kevesebb kötet közül lehetett válogatni, viszont igazi kincseket rejtett az asztal.

 

  • Jung Chang: Vadhattyúk

Már az esemény első helyzetjelentésekor kiszúrtam ezt a családi memoárt, és nagyon reménykedtem, hogy senki sem csap le rá előttem. A kommunista Kína megismerése miatt keltette fel az érdeklődésemet, de azóta már hallottam olyat, hogy nem feltétlen a legjobban megszerkesztett kötet.

 

  • Beatriz Williams – Lauren Willig – Karen White: Annyiféleképp búcsúztunk

Többször nézegettem már a regényt a történelmi témája miatt, viszont sosem voltam abban biztos, hogy ténylegesen kell-e nekem. Leginkább a méretén lepődtem meg, ami a három szerzős felállás teljes mértékben indokol. Mindig kapható vagyok női sorsok megismerésére, de nem tudom, hogy ténylegesen mikor fog ez megtörténni.

 

  • Menyhért Anna: Egy szabad nő

Erdős Renéet Gyula bátyó ismertette meg velem az Ambrózy báró eseteiben, ahol nagyon szerettem az ő karakterét. Már akkor eldöntöttem, hogy mindenképp szeretnék tőle/róla még többet olvasni, ugyanis egy magyar írónőről van szó, akiről méltatlanul megfeledkeznek a tankönyvek.

 

  • John Green: The Fault in Our Stars
  • Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

A hivatalos könyvtári esemény mellett egymás között is cseréltünk köteteket. A Csillagainkban a hiba angol példányát Rékától kaptam meg, amely regényt én gimnazista koromban olvastam. Ugyan nekem anno nagyon hasonlított a Love Storyhoz Erich Segaltól, de nálam az Alaska nyomában után ez szerepel a második helyen. A Mexican Gothicra pedig nagy sebességgel csaptam le Mariannál, mert nagyon olvasnék már az írótól. Bár a fordítás elmondása szerint eléggé bukdácsol, de akkor is kíváncsi vagyok rá.

 

A tavasz közeledtével befutottak a Jaffa Kiadós újdonságok. Bauer Barbara kisregényét már nagyon vártam, mert elég érzékenyen nyúl a női témákhoz, itt pedig az anyaságot helyezi a középpontba. A papagájos ablaknál pedig Luther volt a hívószó, mert katolikus létemre evangélikus gimnáziumba jártam. És nem mellesleg csodaszépek ezek az új borítók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése