2022. február 20., vasárnap

Atyai elvárások | Khaled Hosseini

Ha Afganisztán, akkor háború, legalábbis nekem ez jut elsőre az eszembe, mivel gyerekkorom óta csak ezzel kapcsolatban kerülnek be a híradásba. A Persepolis után viszont el kezdett furdalni a kíváncsiság, hogy további közel-keleti országokat ismerjek meg első kézből, hiszen az ott élő emberek másképp élik meg a helyzeteket, mint azt mi kívülről látjuk. Ugyan az Khaled Hosseini Egyezer tündöklő nap című regénye már régebb óta a polcomon van, mégis a Papírsárkányoknak álltam neki korábban, ami az író méltán híres első könyve. Egy fiú sorsán keresztül ismerhettem meg a kultúrát és az életmódot, minden boldog és szomorú pillanattal együtt.


Eredeti megjelenés éve: 2003
Magyar megjelenés éve: 2005
Libri Kiadó
lélektani, családregény
négy csillag

Felejthetetlen és megható történet egy nem mindennapi barátságról, amely egy tehetős család gyermeke és a szolgálójuk fia közt szövődik a pusztulásra ítélt Afganisztán végnapjaiban. A közös élmények és kedves időtöltésük, a sárkányfutás már-már elszakíthatatlanul fűzi őket egymáshoz. Azonban egy szörnyű esemény örökre megváltoztatja az életüket. Amir cserben-hagyja a barátját, Haszant, és ezzel véget ér számukra a gondtalan gyermekkor. Amir a hazájától távol, az Egyesült Államokban kezdi felnőtt életét, de nem tud szabadulni a bűntudattól. Visszatér a tálibok uralta háborús Afganisztánba. Az ország romjain végre jóváteheti mindazt, amit elrontott, és megszabadulhat lelkiismerete terhétől.

 

Nehezen veszem rá magam ezen bejegyzés megírására, mert annyi mindent szeretnék mesélni a könyvről, de nagyon nehezen tudom szavakba önteni. Ez egy jó regény, témája miatt viszont nehezebben olvasható. Tökéletesen megfelel az idegen kultúra megismerése célnak, de emellett férfiak sorsával foglalkozik, akik életük során barátok, gyerekek, férjek és apák.

 

Történetünk…

a békés Afganisztánban indul, ahol Amir és édesapja olyannyira tehetősek, hogy szolgákat is tartanak. Az egyikkel és annak fiával nagyon jó barátságot ápolnak, a kisfiúk szinte testvérként nőttek fel egymás mellett. Az egyik évente megrendezett sárkányeregető verseny éket ver közéjük, így nagyon hamar külön válnak útjaik. Emellett a háború is beköszön az országba, ahonnan Amir édesapjával menekülni kényszerül. Az USA-ban kötnek ki, ahol új életet kezdenek. Évek múltán apja régi barátja levelet ír Amirnak, és visszahívja a tálibok által uralt Afganisztánba, ahol számos titokra fény derül.

 

Érdekes volt bepillantást nyerni Afganisztánba, ebbe a tőlünk oly messze lévő, titokzatos országba, amely akkoriban egy Iránhoz képest elmaradott volt. Nem is sejtettem, hogy ekkora ellentét van az ott élő többség, a pastuk és az ország egyik legnagyobb kisebbsége, a hazarák közt. Nem csak abban különböznek, hogy a muzulmán vallás más ágát követik – a pastuk a szunnitát, a hazarák a siítát –, hanem kinézetben is eltérnek egymástól. A hazarák szerepe alárendelt, Haszan és édesapja nem véletlenül szolgálók. Az iszlám egy országra kényszerített vallás, nem véletlen, hogy Amir édesapja ferde szemmel néz a hit oktatóira. Szerinte csak egy bűn létezik: a lopás.

Az afgán világ mellett az emigráltak helyzetét is bemutatja. Mélyen mindenki a visszatérésre vágyik, hiszen a háború előtt rendes életük volt. Ám az ott töltött időt kétféleképpen töltik el: van aki addig is keményen dolgozik, hogy teljen az idő, valamint hogy ellássa a családját, de van, aki csak várja a sült galambot, és patriótaként csak az óhazával foglalkozik. Az identitás megőrzése és a szokások ápolása érdekében az afgánok összejárnak az újhazában. De Amerika olvasztótégelyében is megtartották a más népcsoportok szemben táplált előítéleteiket.


Forrás: Pinterest


A kötet nagy hangsúlyt fektet az apa-fia kapcsolatra. Baba szigorú, bölcs, egyszerre szereted és félsz tőle. Felesége meghalt a fia születése következtében, és ez mint állandó stigma rajta maradt Amiron, holott szegényem nem tehetett róla. Sokat vár el tőle, de a legényke nem ugorja meg az elvárásokat, hiszen sokkal szívesebben olvas, minthogy focizzon a többiekkel. Amir épp emiatt görcsösen vágyik édesapja elismerésére, ezért is szeretné mindenképp megnyerni a sárkányeregetőversenyt. A kapcsolatuk Amerikába költözve sem változik meg gyökeresen, hiszen Amir írást akar tanulni, de az édesapja valami tisztes szakmát akarna neki. A fiú későbbi feleségének a családjában is megjelennek ezek a nagy elvárások a jövővel kapcsolatban. Magam sem szerettem sohasem, amikor azt mondják, hogy okos vagy, emiatt többre viheted. És mi van azzal, hogy az egyén mit szeretne csinálni. A lány végül tanár lett. Babával kapcsolatban előkerül még az árvaság kérdése, hiszen ő is és fia is félárván nőtt fel. Baba egész életében tudatosan kezeli a témát, nem véletlenül épít árvaházat Afganisztánban.

 

Központi szerepet kap a barátság, hiszen a fő konfliktus is ezzel kapcsolatos. Egymás mellett nőnek fel, Amir mégsem hívja Haszant barátjának, hiszen egy másik rasszhoz tartozik, meg nem mellesleg a szolgája. Cserébe viszont Haszan mindent megtesz Amirért, és mivel ő az erősebb, gyakran megvédi a vele gonoszkodó fiúktól. Ezen a ponton muszáj megemlítenem, hogy a kötet tartalmaz nemi erőszakot, szóval aki erre érzékeny, az készüljön fel rá. Nekem sem esett jól, de szerencsére nem hosszú maga a jelenet. Amir viszont képes tanulni a hibáiból, ettől is válik igazi hőssé.

 

Érdekes volt Amir Afganisztánba való visszatérését is látni, ahol aztán az író engem is sokkolt az igazsággal. Nem is igazán a háborús helyzet lepett meg, hiszen arra számítottam, hanem amilyen fordulattal viszi tovább az eseményeket. Foglalkozik az óhazába visszatérőkkel szemben táplált előítélettel, mert biztosan csak azért jöttek vissza, hogy pénzzé tegyék a ingatlanjaikat, aztán mennek is haza. De Amir kitartóan keresi a múltja egy darabját, amihez további nehézségek árán jut hozzá. És a befejezés se kifejezetten boldog, sokkal inkább reményt adó. Bánom, hogy a végét sok szeletben olvastam el, mert akkor épp nem volt sok időm rá. Biztosan másképp hat rám, de így is tetszett.


Forrás: Pinterest


Nagyon szépen ment végig a köteten a papírsárkány motívum. Jelképezi a gondtalan gyerekkort, a szabadságot és a békeidőt. Ez köti össze apát és fiát, a két barátot, evvel kapcsolatos az első nagy konfliktus, valamint a regény végén feltűnve keretet ad a történetnek. Tökéletes címválasztás, nem is lehetett volna találóbb.

 

Végül pedig szeretném megemlíteni a fordítói munkát, mert ugyan a szöveget eredeti angolból fordították, de sok benne az afgán kifejezés, amit nagyon jól megmagyaráznak a magyar olvasók. A kötet végén lévő kisszótár igazán jól jön, ha az ember nincs tisztában a nyelvvel.

 

Összességében

Az afgán kultúra megismerése miatt olvastam elsősorban, de sokkal többet kaptam tőle, mint vártam. Egy érdekes apa-fiú kapcsolatot követhetünk végig, valamint foglalkozik az árvasággal és a barátsággal is. Amir egy esendő főszereplő, aki viszont képes tanulni a hibáiból. Szívbemarkoló, hogy milyen más volt minden a háborúk előtt Afganisztánban, illetve elképesztő, hogy ugyanúgy megtalálható ott is a kisebbségi konfliktus.


„A gyerekek nem kifestőkönyvek. Nem lehet olyan színűvé változtatni őket, amilyenre akarjuk.

~~~

„A háború nem mentesít a tisztelet alól! Ellenkezőleg, még nagyobb szükség van rá, mint békeidőben.

~~~

„Jóval azelőtt, hogy a szovjet hadsereg bevonult Afganisztánba, és falvakat égettek fel és iskolákat romboltak le, jóval azelőtt, hogy aknákat dugtak a földbe, mint halált termő magvakat, és gyerekeket temettek el kőhalom-sírokba, Kabul szellemvárossá vált számomra. Nyúlszájú szellemek városává.

~~~

„Azt hittem, már elfelejtettem ezt az országot. Tévedtem. Az ezüst félhold ragyogásában a talpam alatt megéreztem Afganisztán morajlását. Talán Afganisztán sem felejtett el engem.

~~~

„Olyan volt Kabulba visszatérni, mint egy régi barátot viszontlátni, akin keresztülgázolt az élet, és nyomorult hajléktalant csinált belőle.

~~~

„Apa azt mondta, hogy még rossz embereket sem szabad bántani. Mert ők azért rosszak, mert nem tudják, mi a jó, de egyszer lehet még belőlük jó ember.

~~~

„Tévedés lenne úgy fogalmazni, hogy Szohráb csendes volt. Csendesnek lenni békességet jelent. Nyugalmat. A csendesség az élet hangerejének lehalkítása.

A némaság ezzel szemben a kikapcsológomb használata. Üzemen kívül helyezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése