2022. január 23., vasárnap

Online megoldások – Olvassunk graphic novelt #17


Már az ebook olvasómmal is hatalmas előrelépést tettem a hagyományos könyveken túli nyitás érdekében, viszont az előnyére mondható könyvszerű olvasás a színes megjelenítést már nem pártolja. A képek így monokrómban jelennek meg, illetve az alkalmazásokban megjelenő graphic noveleket sem tudom áttranszportálni. Pedig a Tapas és a Webtoon igazi kincseket rejtenek. Előbbiről a Fangs, utóbbiról a Heartstopper került eddig terítékre, de keresgéltem, és további gyöngyszemekre bukkantam.

Eredeti megjelenés éve: 2019
fantasy, mesefeldolgozás
négy csillag

Andy Weir – Sarah Andersen: Cheshire Crossing

 

#1 New York Times bestselling author Andy Weir and acclaimed illustrator Sarah Andersen tackle what transpires after happily ever after. What happens to Alice when she comes back from Wonderland? Wendy from Neverland? Dorothy from Oz?

The three meet here, at Cheshire Crossing—a boarding school where girls like them learn how to cope with their supernatural experiences and harness their magical world-crossing powers.

But the trio—now teenagers, who’ve had their fill of meddling authority figures—aren’t content to sit still in a classroom. Soon they’re dashing from one universe to the next, leaving havoc in their wake—and, inadvertently, bringing the Wicked Witch and Hook together in a deadly supervillain love match.

To stop them, the girls will have to draw on all of their powers . . . and marshal a team of unlikely allies from across the magical multiverse.

Written by the #1 New York Times bestselling author of The Martian, Andy Weir, and illustrated by beloved Sarah’s Scribbles creator, Sarah Andersen, Cheshire Crossing is a funny, breakneck, boundlessly inventive journey through classic worlds as you’ve never seen them before.

 

Már mind az író Andy Weirtől, mind a rajzoló Sarah Andersentől olvastam műveket, de nem vagyok biztos abban, hogy ilyen hamar a kezembe került volna, ha nincs Sanna Almás pite Readathon-ja. Eléggé elfoglalt voltam a megrendezési ideje alatt, de mindenképp szerettem volna részt venni, hiszen imádom az őszt és az almás pite gondolatát is. Az olvasós pontokra mentem rá, mivel azok tűntek a legkönnyebbnek, és ehhez ajánlotta Réka ezt a graphic novelt. És milyen jól is tette.


Nagyon tetszett a színvilága, illetve az egész koncepciója. Történetünk ugyanis Alice-ról (Alice Csodaországban), Wendyről (Pán Péter) és Dorothyról (Oz, a nagy varázsló) szól, akik a maguk kalandjáról a való világba visszatérve mindenki bolondnak gondol. Egy különleges gyerekeknek fenntartott intézményben találkoznak, ahol egy szobába kerülnek, de nem feltétlen jönnek ki jól egymással. A kirekesztettség mint közös pont nem elé a barátság kialakulásához.


Alice minden morcossága ellenére is aranyos. Wendy hihetetlenül menő a rövid hajával, és nagyon kedvesen áll mindenkihez. Dorothy a legmodernebb amerikai kezelések után kerül ide, így ő egy kicsit félénkebb. Mindhármuk történetét beleszövik a kötetbe, ezáltal mesefeldolgozás is, meg nem is, és épp ezért szerettem annyira. A gonoszok kombinációja is ötletes, és egyedül azt tudnám felróni neki, hogy még úgy olvastam volna róluk.


Azoknak ajánlanám, akik szeretik a mesefeldolgozásokat, vagy a könyvben megjelenő szereplők eredeti történetét kedvelik.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2021
Magyar megjelenés éve: 2021
Ciceró Könyvstúdió
fantasy, görög mitológia, romantikus
négy csillag

Rachel Smythe: Lore Olympus 1. [Lore Olympus Olümposzi história 1.]

 

Botrányos pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

Az első kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 1–25. fejezeteit tartalmazza.

 

Ezt a képregényt is Sannánál láttam először (úgy látszik, hogy ez a bejegyzést őt helyezi a középpontba, de nagyon cuki lány, így ezt nem bánom), viszont a tényleges olvasási kedvet a közelgő magyar megjelenés hozta meg. Bevallom, hogy eddig visszarettentett a 150+ epizódja, hiszen nem tudtam, hogy hol vannak benne olyan pontok, ahol le lehet rakni. Ehhez nyújt mankót a fizikai kiadás, és ezért merültem bele ebbe a hihetetlenül színes világba.


Az elején nagyon szexistának gondoltam a nők ábrázolását, nem is tetszettek annyira a bögyös macák, de amint belemerültem a történetbe, már fel sem tűnt. Színvilága továbbá nem törődik a valódi világunkkal, hanem minden szereplőnek megvan a saját színe. Hősnőnk, Perszephoné például rózsaszín, Hádész kék, Artemisz pedig lila, de mellettük a teljes paletta felvonul. Ez egy alaphangulatot ad a képregénynek, ami nagyon menőn áll neki.


Maga a történet sokkal felnőttebb, mint az elsőre gondoltam. Az olvasás közben tisztára Gossip Girl hangulatom volt. A nyitójelenet és bonyodalom egy olümposzi buliban kezdődik, ahol a rosszfiú, de amúgy gentleman Hádészt rászedik, és már csak otthon találja meg a bedrogozott Perszephonét a kocsijában. A lányzó elég ártatlan és tapasztalatlan, így könnyen rá lehet szedni, holott a légynek sem tud ártani. A férfiember pedig elég szétszórt, de aranyos, pont mint a kiskutyája, Kerberosz. A fő történet mellett kapunk Erószól és Pszichéről is egy apró szösszenetet, és mivel már eléggé megfakultak a görög istenekkel kapcsolatos emlékeim, mindenen meg tudok lepődni. A családi kapcsolatok is csak lassan tisztázódtak a fejemben, de jó lesz.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2022
Magyar megjelenés éve: 2022
Ciceró Könyvstúdió
fantasy, görög mitológia, romantikus
négy csillag

Rachel Smythe: Lore Olympus 2. [Lore Olympus – Olümposzi história 2.]


Tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit!.

Amikor Perszephoné elhagyta a halandók síkját az Olümposzért, új életet akart kezdeni. Csillogó, új otthonának azonban sötét oldala is van – jó hírét kikezdi a pletyka, a beképzelt Apollón pedig alapjaiban rázza meg a biztonságba vetett hitét –, és a lány nehezen találja a helyét az istenek sebesen pörgő világában. Hádész is kizökkent egyensúlyából: próbál küzdeni a tavasz ifjú istennője iránti érzések ellen, miközben igyekszik megtartani magányos uralmát az Alvilág felett. Perszephoné és Hádész egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de szembe kell nézniük a múltjukkal és a jelenükkel, hogy reményük lehessen egy jobb jövőre.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy exkluzív történetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

A második kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak a 25–49. fejezeteit tartalmazza.

 

Belelendülve folytattam Perszephoné és Hádész kalandjait, ahol felütötték a fejüket az első bonyodalmak. Perszephoné továbbra is aranyos, és szegénykémet az iskolában is utoléri a pletykahullám. Ő természetesen tudja, hogy alaptalanok a híresztelések, de mégsem tesz jót a frissen kötendő emberi kapcsolatainak.


Jobban megismerhetjük Hádészt, akinek egy roppant cuki kutyahadserege van. Már ezzel is képes lenne levenni a nőket a lábukról, de amúgy is mindenkinek ő kell az elérhetetlensége miatt. Kettejük kapcsolatába is ő görget akadályokat a felmerülő kétségek képében. Sokkal idősebb és állandóan csak veszélybe sodorja a lányt, ezért inkább ellöki magától. Nem ismerős mintázat ez véletlenül?


Emellett Héra is aktív szerepet kap, aki felismerve a Perszephoné és Hádész közti kémiát, akcióba lendül. Gyakornoknak ajánlja be a hölgyeményt az alvilágba, ami egy nagyon menő irodaház. De Perszi szerencsétlenségére Hádész korábbi szeretője is ott dolgozik, aki nem látja őt szívesen.


Továbbra is fenntartom a Gossip Girl hasonlatomat. Azt a sorozatot is nehezen tettem félre.


„Working with someone doesn’t mean you’re compatible! That sounds like something a teenager would say.

~~~ 

„Saying that what you do isn’t important…is like saying we shouldn’t bother learning how to read or write because it doesn’t keep us alive.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése