2020. szeptember 26., szombat

Regényugrók | Jasper Fforde


Egy pár hétig tologattam Jasper Fforde Thursday Next sorozatának folytatását, mert az első része nem nyerte el a tetszésemet. Az Egy regény rabjai már inkább nekem való volt, és kevésbé volt kusza, mint számítottam rá. Több irodalmat, és kevesebb alternatív történelmet kaptunk, és talán ebben az arányban ez már erősségnek számít.

Eredeti megjelenés éve: 2002
Magyar megjelenés éve: 2013
alternatív történelem, sci-fi
három csillag
Jasper Fforde kitűnő második regényében folytatódik a Jane Eyre esetben elkezdődött ötletgazdag, fordulatos és elképesztően eredeti irodalmi kaland – ismét a találékony és rettenthetetlen irodalmi zsaru, Thursday Next főszereplésével. Mivel élete szerelmét, Tedet nemlétezővé teszi a korrupt Góliát Konszern, Thursday kénytelen beállni a regényeken belül működő rendőrség, a Juriszfikció kötelékébe, ahol is kiképzőt és társat kap Dickens Szép remények című regényének szereplője, a férfigyűlölő Miss Havisham személyében. Miután elsajátítja új szakmájának csínját-bínját, Thursday vakmerő kirándulást tesz Poe A holló című versében, fejest ugrik Kafka és Austen műveibe, de még Beatrix Potter egyik mesekönyvében is akad dolga. Fergeteges kalandjai során életveszélyes véletlen egybeesések célpontjává válik, hitelesítenie kell egy gyanús körülmények között felbukkant új Shakespeare-darabot, és ha ez nem volna elég, meg kell akadályoznia, hogy a föld összes élőlénye egyik napról a másikra ragacsos, rózsaszínű zselévé váljon…

Sajnálom, hogy elkaszálták magyarul a sorozatot, mert pont innen indulhatnak be az események. Több időugrást is átélhettünk és a regénybejárás is gyakorivá vált. Itt már számtalan irodalmi alkotás megjelenik, és szerintem egy csúnya spoiler is a Kisasszonyokkal kapcsolatban, de ezt nem tudom megerősíteni, mert nem olvastam még a művet, de emiatt se fogom siettetni, hátha el tudom felejteni.

Történetünk…
Thursday Next hírességé vált a Jane Eyreben tett kalandja után, folyamatosan interjúkat kell adnia, tévében kell szerepelnie, ám ezeket a fellépéseket rendszerint erősen cenzúrázzák. Aztán a semmiből egyszerre véletlenszerűségek sora kerül elő, ahol a cél mindig az ő megölése. De emellett a világot irányító nagy konszern is megfenyegette, ha nem szabadítja ki Poe A hollóba zárt emberüket. Ebben a kalamjkában még egy közelgő világvége is beköszön, így nem ugrálhat Thursday nyugodt szívvel a regények között.

Az eleje megint kusza volt. Azt a sok KülSzol osztályt még mindig nem sikerült gördülékenyen azonosítanom és meg is jegyeznem. Az a rész amúgy is kevésbé tetszik. Túlságosan engedik a Góliátot működni, ahelyett hogy jól seggbe billentenék őket. Aztán Thursdayt se tüntetik ki, pedig megérdemelné.

Forrás: Pinterest

Egyre inkább megismerhetjük a világ jelenét. A dodók mellett feltűnnek a feltámasztott neandervölgyiek, akik azonban nem képesek szaporodni, így ismételten kihalásra vannak ítélve. Van itt még gravixpressz, amely a Föld különböző városait köti össze a Föld középpontján áthaladva. Különös találmányok Mycroft bácsi nyugdíjazása miatt nincsenek, de nem is igen foglalkozik a regény a Thursday családdal. Azt megtette az első részben.

A középpontban a könyvek világa áll, ami kifejezetten érdekelt. Thursday egy irodalomszökkenő kiképzésen vesz részt, korban ugyan kicsit megkésve, ahol a Szép remények Ms. Havwishamja a mestere. Egy hatalmas központ a Jurisztifikáció központja, ahol nem csak a megjelent írások kapnak helyet, hanem kiadatlan művek, befejezteln gondolatok is. Rengetegen figyelik a könyvek változatlanságát, mert bárhonnan érheti veszély őket. Egy csúnya vírus megeheti a mellékneveket, a káromkodást nem tűrők megnyirbálhatják a szabadosabb szájú könyveket, illetve maguk a szereplők is gondolhatnak úgy, hogy megunták a karakterüket és szeretnének tovább állni. A Jurisztifikáció munkatársai szinte mind könyvszereplők, és a találkozóik is a könyvekben vannak. Így esik meg, hogy találkozhatunk Austen Marianne Dashwoodjával is, mely külön öröm volt számomra. Aztán járunk Kafka A perjében is, amely szintén ismerős volt számomra.

Ugyan csak kevésbé van fókuszban az időutazás, de egyre több mindent tudunk meg róla. Csak előre lehet haladni benne, visszafelé nem működik. Ezért minden egyes alkalommal át kell lépni a világ megszűnésén majd újraépülésén. Ez egy kevésbé hosszadalmas procedúra, mint leírva tűnik, hiszen hatalmas nap per másodperc sebességgel száguldanak az időben az erre képesek.
„– Milyen a KülSzolnál dolgozni? Rosszfiúkat kergetnek, léghajók külsején kúsznak-másznak, bombákat hatástalanítanak három másodperccel a robbanás előtt, meg ilyenek?
– Bár úgy lenn – feleltem kedélyesen –, de a munkánk hetven százaléka űrlapkitöltés, huszonhét százaléka agyzsibbasztó unalom, két százaléka meg dermesztő rémület.
– És a maradék egy százalék?
Elmosolyodtam.
– Amiatt csináljuk az egészet.

~~~

„– A férfiak bűntudat-elkerülési szindrómája – magyarázta apám. – 2054-ben ez már jól dokumentált kórkép.

~~~

„Az lenne igazán furcsa – mondta mindig –, ha nem lennének furcsa véletlenek.”

~~~

„– Ez itt egy Lego-szűrő porszívókhoz. Tudtad, hogy évente több mint egymillió font értékű Legót porszívóznak be, és összesen tízezer munkaóra fordítódik a porzsákok átvizsgálására?
– Nem, nem tudtam.
– Ez a készülék szín és/vagy forma szerint szortírozza a beszippantott Lego-darabokat, attól függően, hogy állítod be ezt a gombot.

~~~

„– Thursday, gondolkodj el egy percig azon a tényen, hogy az univerzumban a változás iránya mindig a rendezettebb állapot felől a rendezetlenebb felé mutat; hogy az üvegtárgyak leesnek és összetörnek, de sosem látsz olyat, hogy üvegcserepekből összeáll egy pohár és visszaugrik az asztalra.

~~~

„– Úgy érzem magam, mint abban a Fúziócella-reklámban a nyuszi. Tudod, az, amelyik hagyományos energiaforrást használ.

~~~

„– …Ki a nagyobb bolond? Az a bolond, aki megy, vagy az, aki megy a bolond után?

~~~

„– Mrs. Dashwood kegyetlen ugyan mamával, de a létezését azért nem tenné kockára. Elvégre nem szeretnénk olyan tragikus sorsra jutni, mint a Zűrzavar és zajos örömök.

~~~

„– Még a legártatlanabb mesében is elszabadulhat a pokol…

A sorozat további részei:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése