2020. június 12., péntek

Cidri vagy nem cidri, mit rejt a sötétség? | Robert Beatty


A felnőttek sokszor meglepődnek, hogy bizonyos gyerek- és az ifjúsági könyvek milyen ijesztők tudnak lenni, ami miatt biztosan nem adnák ezeket saját gyerekük kezébe. Arról azonban rendszerint elfelejtkeznek, hogy mindenki a saját korosztálya szerint képzeli el a történeteket. Evvel kapcsolatos tapasztalatom nekem is volt, és biztosíthatok mindenkit, csak boldog emlékeim vannak róla. És hogy miért nosztalgiáztam ennyit? Robert Beatty Szerafina és a Fekete Köpeny története pont ugyanezt juttatta az eszembe. Nem szoktam hátborzongató könyveket olvasni, hisz ezek az álmaimra is kihatnak, de ettől még szeretem az izgalmat kis mennyiségben, ezért is szerettem ezt a regényt.

Magyar megjelenés éve: 2019
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, fantasy, thriller
négy csillag
Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.
Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és Szerafinának kell tehát fényt deríteniük a Fekete Köpenyes Férfi valódi kilétére, mielőtt az összes gyermeknek menthetetlenül nyoma vész.
A kutatás során Szerafinát éppen abba az erdőbe vezeti az útja, amitől mindig is óvakodnia kellett – és ahol egy régen elfeledett mágia nyomaira bukkan. A gyermekek megmentéséhez Szerafinának nem csupán legsötétebb ellenségével kell szembenéznie, hanem saját származásának különös rejtélyeivel is.

Kis aprócska és rövid könyv, de annál több izgalmat tartogatott. Nem rettenti el a kezdő olvasót az oldalszáma, ami nem egy utolsó szempont, ha az olvasás megszerettetése a cél. Nem kezdhet mindenki egy 500 oldalas könyvvel.

Történetünk…
egy fényűző kúriában játszódik Észak-Amerikában, amelynek pincéjében él Szerafina édesapjával. Nem mutatkozik a külvilág számára, az árnyékban él, viszont rendszerint követi a ház eseményeit. Egy összeröffenés idején, Szerafina egyik éjjeli portyájának alkalmával esik meg az eset, hogy az egyik itt vendégeskedő kislánynak nyoma vész a Szerafina szeme láttára. Ezután minden éjjel egy újabb gyerek tűnik el, és Szerafina a fejébe veszi, hogy márpedig kideríti, hogy ki is lehet az általa látott rejtélyes alak. Ehhez viszont kénytelen bemerészkedni a ház körüli titokzatos erdőbe, amelytől egész eddig édesapja óva intette.

A könyv elején valamiért A lány, aki tud repülni jutott az eszembe. Talán a helyszín miatt, hisz ez a könyv is Észak-Amerikában játszódik. De más összefüggést nem találtam rá, mert ez sokkal jobban tetszett.


Forrás: Pinterest

Szerettem a kicsit furcsa, de mégis különleges Szerafinát, aki meglepően mindenhova befér. A magányosan álló ház Főpatkányfogójaként fontos feladata van, miközben nem tunyulnak el a képességei sem. Mert már a kezdetek óta sejthető róla, hogy nem egy átlagos lányról van itt szó. Édesapja ezért is rejtegeti a ház lakói elől, mert nem akarja, hogy bántsák. Emiatt azonban Szerafina nagyon magányos, nincsen barátja, de még háziállata sem. A könyv végén származására is fény derül, melyet viszont nem szeretnék előre elmondani annak, aki el szeretné olvasni.

Az egész történetet átlengi a baljós hangulat. Maga a ház nem kísértetjárta, a fejemben viszont teljesen annak képzeltem el. Hisz értem én, hogy a tulajok ki akartak szabadulni New York forgatagából, de ez aztán tényleg Isten háta mögötti hely. A környék sem épp bizalomgerjesztő. Az erdőben gonosz szellemek laknak, megtalálható egy kihalt falu és egy üres sírokat tartalmazó temető. Csak a legelvetemültebbek költöznének ide. És ugyan Vanderbiltékben minden átlagos, fiúk Braendon már sántít egy kicsit. Bár lehet, hogy csak a gyerekkori traumája miatt érti meg olyan jól az állatokat, és tölti inkább velük az idejét, mint az emberekkel.

„Jellemünket nem a megnyert vagy elvesztett csaták határozzák meg, 
hanem azok, amiket van bátorságunk megvívni.

A regény középpontjában a kapzsiság és a hatalomvágy áll, amely idővel káros az ember testére is. Ezt a Fekete Köpeny testesíti meg, amely első kinézetre egy ártatlan ruhadarabnak tűnik, kivéve ha csápokat növeszt. Nekem tetszett ez a helyenként íjesztő, de attól még szerethető főszereplővel operáló történet. Kíváncsi vagyok Szerafina további kalandjaira is, így már alig várom, hogy megjelenjenek itthon, és olvashassam őket.

Forrás: Pinterest

2 megjegyzés:

  1. Még áprilisban én is megrendeltem ezt a könyvet, és nagyon hívogat :) Örülök, hogy sorozat, ha tetszeni fog, mindenképpen olvasnám tovább :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Külföldön már további négy része jelent meg, és még az író oldalán sincs az fenn, hogy a negyedik rész lenne az utolsó. :)

      Törlés