2020. június 19., péntek

Tündéri gimnázium #2 - Merre kószál Lee? | Sandra Regnier


Folytattam kálváriámat Sandra Regnier Sárkányok gyermeke sorozatával. A második része, A sötét jóslat már lényegesen kevesebb gimnáziumi hisztizést tartalmazott, de még mindig a sötétben tapogatóztam. A vége viszont rendesen meglepett. Határozottan tartalmaz jó ötleteket, csak az a megvalósítás…

Magyar megjelenés éve: 2016
Maxim Könyvkiadó
ifjúsági, időutazás, fantasy
két csillag
Felicity Morgan igen szerencsésnek mondhatja magát. Nemcsak hogy szinte minden srác érdeklődik iránta a suliból, hanem london leghelyesebb pasija a jegyese. Csakhogy sajnos az eljegyzés már évszázadokkal ezelőtt megtörtént, és a jövendőbelije, a kissé beképzelt félelf, Leander FitzMor, aki sok nőnek csavarja el a fejét. Felicity egyszerűen nem tudta eldönteni, hogy megüsse, vagy megadja neki a mindent eldöntő csókot.
De Fay figyelmét más dolgok is lekötik: ő az elfek kiválasztottja. Csak ő találhatja meg az elfeknek oly fontos koronaékszereket, de ehhez az időn át kell utaznia. És ha ez nem lenne elég, Felicity épp csak visszatért a VIII. századi Germán Birodalomból, máris komoly dolgok miatt kell aggódnia: az elfek gyilkossággal vádolják. Lee mindent megtesz, hogy bizonyítsa Fay ártatlanságát, így nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot.
Eközben kiéleződik a helyzet az elfek birodalmában is, és ismét minden Felicitytől függ. Csak ő találhatja meg az elfeknek oly fontos koronaékszereket, de ehhez az időn át kell utaznia…

Mi ez a fülszöveg már megint? Teljesen félrevezető és nem mellesleg nem is feltétlenül erről szól. Lee viszonylag keveset szerepel, és igen, a háttérben tényleg nyomoz, de ebből mi vajmi keveset látunk. És az eljegyzés… Azt is csak odaböki az egyik mellékszereplő, hogy amúgy helo, de Lee a jegyesed. És mindezt kb. csak 200 oldallal később beszélik meg. És ugyan mi már az első könyv eleje óta tudjuk ezt, de Fay nem.

Történetünk…
Fay femme fatale átváltozásáról szól. A Leevel közösen töltött idő előnyére változtatja, és nem egy pali csapja neki a szelet. Van aki ijesztő, van aki csak szimplán nyomi, de nem hagyják nyugton. Ciaran is belekontárkodik a képbe, aki a gimnáziuma új történelemtanára lesz. Állandóan egrecíroztatja a Feyt, próbál neki segíteni, de biztos voltam benne, hogy hátsó szándék bújik meg emögött. Lee eltűnése után nyomozva Fay a 18. századi Versaillesbe találja magát, majd a tündérek birodalmában, és kísérő nélkül nem boldogul olyan könnyen. A fiú azonban csak nem akar előkerülni.

Nem tett jó a történetnek Lee mellőzése. Ciaran karakterét nem szerettem, mert túl rámenős, és ezt a Fay környezete is észlelte. Senki nem kapott annyi „büntetést”, mint ő, és alig győzött magyarázkodni, hogy ennek mi is volt az oka. A két fiú egymás unokatestvérei, de ez még nem jogosítja fel Ciarant, hogy így bánjon a lánnyal. Rengeteget segít neki, hisz avaloni képzés híján Fay veszélyes önmagára és az idő folyamára nézve.

Avalon és a tündérek birodalmának beemelése tetszett, és többet is olvastam volna róluk, de ez a makacsa lánygyerek csak az emberi életét tartotta szem előtt. Végre kiderült, hogy miért is olyan fontos a Jövendölések Könyve, ami amúgy folyamatosan változik, szóval az egyik pillanatban még Fay a Megmentő, a másikban meg csak egy egyszerű ember, aki amúgy utazik az időben és ép bőrrel megúszta a tündéreknél való látogatást.

Forrás: Pinterest

A való életet is mellőzi, hisz a barátai kezdik érezni az elhanyagoltságot, aminek hangot is adnak. Ez azonban könnyen kezelhető, hisz ők mindezek előtt is ott voltak neki. Az állítólagos barátja azonban nem, így ő könnyen lapátra kerül, amit nagyon nem is sajnálok. Hisz Fay gondolatai Lee körül forognak, és ugyan csak jóbarátjának véli, abból több lesz, mert meg van írva.

A végére megérkeztek a sárkányok, akikről ugyan már tettek említést, de csak mint elpusztult faj. Viszont nem kellett nagy agyi teljesítmény, hogy a karomnyomos gyilkosságok és a sorozat magyar címéből kiindulva rájöjjünk, hogy biztos a pikkelyes hüllők állnak a háttérben. Miért nem lehetett a „Pán-trilógia/sorozat” elnevezést megtartani? Remélem, hogy ezzel nem spoilerezik el az egész sorozatot, mert akkor nagyon mérges leszek.

Már csak a harmadik rész van hátra, amit ha törik, ha szakad, elolvasok. Mert szeretném tudni, hogy mit is hoz ki belőle az írónő. Mivel az a kötet rövidebb, talán kevesebb gimit és több kalandot kapok majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése