2023. január 22., vasárnap

Magyarok királynéja | Dániel Anna – Betekintő #34

Gyerekként nagyon szerettem a Sissi hercegnő sorozatot, amelyet akkor még a Fox Kids és a Jetix sugározott. Csak jóval később láttam a Romy Schneider féle feldogozást, de azt is élveztem, viszont mindkettőről tudtam, hogy eléggé eltérnek a valóságtól. Éppen emiatt mindenképp szerettem volna a magyarok kedvelt királynéjáról olvasni, és többek között így bukkantam rá Dániel Anna Erzsébet királyné című regényére.

 

Eredeti megjelenés éve: 1940
életrajz
három csillag

A bajorországi Possenhofenben, szinte polgári körülmények között, ceremóniátlan, természetközeli környezetben nevelkedik a bakfiskorú Sissi. Senki sem szánja uralkodónak. Amikor Zsófia főhercegasszony menyjelöltválasztás a Habsburg-családnak erre az ágára esik, akkor sem Erzsébet, hanem a nővére, Helén a császárnak kiszemelt menyasszony. A közismert történetet, hogyan szeret belé első látásra az ifjú Ferenc József gyönyörű unokahúgába, Dániel Anna színesen és élvezettel meséli. A századunk 30-as éveiben megjelent nagy sikerű, több kiadásért megért életregény romantikakedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ajánlható, vonzó olvasmány. Az új kiadás aktualitása: éppen száz éve, 1898-ban vetett véget a gyilkos merénylet Erzsébet királyné életének.

 

Ez nem egy regényes életrajz, sem egy történelmi regény, sokkal inkább egy kicsit lazábban megírt ismeretterjesztő könyv, amelyet magyar lányoknak szánták Sissi bemutatására. Végigkövetjük az életét attól a ponttól kezdve, hogy ellátogatnak az édesanyjával és nővérével a bécsi udvarba, amikor is Ferenc József szerelembe esik vele. A két fiatal története mellett azonban az aktuális történelmi eseményeket is felvázolja a szerző, és mindegyik magyar szemmel kommentálja. Előkerül Haynau vérengzése, de olyan kevésbé ismert tény is, mint hogy abban az időben egy Habsburg ült Mexikó trónján, vagy a perzsa sah látogatása (nem, nem a híres Ambrózys eset).

 

Leginkább Sissit előtérbe helyezve látjuk az életét, ám az elején nagy hangsúlyt fektet az anyukák szövetkezésére, akik testvérekként különös kapoccsal rendelkeznek. Zsófiának nagy tervei vannak fiával és a birodalommal, éppen emiatt szeretne egy könnyen irányítható menyet, de a szerelem közbeszólt. Sissit egy erős nőként ábrázolja, aki fiatalként sosem vágyott ekkora felelősségre. Sokkal inkább örült volna egy békésebb életnek, viszont lelkesedése sokat lendített a magyarok sorsán. Már menyasszony korában elkezdett magyarul tanulni, amely tudását az évek során folyamatosan fejlesztette. Nem csak a nyelv érdekelte, hanem ezen elnyomott nép kultúrája és a történelme is. Nem véletlen, hogy magyar felolvasónőt választott, és ha tehette, Magyarországon töltötte az idejét. Ezt a különös kapcsot helyezi az írónő előtérbe, aki maga is példaképként tekint fel a nemes asszonyra.

 

Magát a könyvet felületesnek éreztem, mert sokkal inkább szerettem volna elmélyedni Sissi életében, az egyes epizódokban, de ehelyett olyan volt, mint egy kiállítás: kívülről szép, de a felét kihagyták. Az erőteljes magyar szemszögön túl viszont tetszett, hogy nem előítéletes egyik szereplővel szemben sem. A témába való bevezetésnek nem rossz, de ha többet szeretnél megtudni Erzsébet királynő életéről, akkor nem ez a te köteted. Még keresem én is az igazit.


Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése