2022. május 22., vasárnap

Szerelmes fiatalok – Olvassunk graphic novelt #19

 

Mindig igyekszem az olvasott graphic noveleket tematikusan csokorba rendezni, így nem feltétlen olvasási sorrendben mutatom be őket. Ezen bejegyzés mindhárom története szerelmeket mutat be – beteljesültet, plátóit vagy épp mérgezőt.


Eredeti megjelenés éve: 2016
ifjúsági, fantasy
négy csillag

Katie O'Neill: Princess Princess Ever After

 

„I am no prince!”

When the heroic princess Amira rescues the kind-hearted princess Sadie from her tower prison, neither expects to find a true friend in the bargain. Yet as they adventure across the kingdom, they discover that they bring out the very best in the other person. They'll need to join forces and use all the know-how, kindness, and bravery they have in order to defeat their greatest foe yet: a jealous sorceress, who wants to get rid of Sadie once and for all.

Join Sadie and Amira, two very different princesses with very different strengths, on their journey to figure out what happily ever after really means – and how they can find it with each other.

 

Katie O’Neill már a teasárkányos sorozatával belopta magát a szívembe, ami ennél az olvasásnál is érződött. A főként gyerekeknek szóló történet két hercegnőről szól, amelyek közül az egyik nem akar férjhez menni, a másik pedig nem szeretné, ha megmentenék. Nem kell nagy mélységeket várni tőle, de néhány helyen egészen meglepett. Az LMBTQ szál mellett a szülő elvárások és az azzal szemközt álló valóságot helyezi a középpontba. Tanulságos és aranyos történet, amely elűzi a rosszkedvet.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
ifjúsági
négy csillag

Rainbow Rowell: Pumpkinheads

 

Deja and Josiah are seasonal best friends.

Every autumn, all through high school, they've worked together at the best pumpkin patch in the whole wide world. (Not many people know that the best pumpkin patch in the whole wide world is in Omaha, Nebraska, but it definitely is.) They say good-bye every Halloween, and they're reunited every September 1.

But this Halloween is different--Josiah and Deja are finally seniors, and this is their last season at the pumpkin patch. Their last shift together. Their last good-bye.

Josiah's ready to spend the whole night feeling melancholy about it. Deja isn't ready to let him. She's got a plan What if--instead of moping and the usual slinging lima beans down at the Succotash Hut--they went out with a bang? They could see all the sights! Taste all the snacks! And Josiah could finally talk to that cute girl he's been mooning over for three years . . .

 

Még nem olvastam Rainbow Roweltől, pedig mind az Eleanor és Park, mind a Fangirl már régóta a radaromon van. Az év során már korábban találkoztam a Pumpkinheads-el, de mindenképp szerettem volna az őszi időre tartogatni, és milyen jól tettem. Tipikus évszakolvasmány, hiszen az egész cselekmény egy őszfesztiválon játszódik. Bár az őszkedvelőknek – mint amilyen én is vagyok – ez bármikor jól esik. A színek is csak ezt erősítik, illetve a képkockák dinamikája is nagyon tetszett.


A történet során a két főszereplőnket követjük, akik az utolsó évüket dolgozzák itt, mert jövőre már fősulira mennek, onnan pedig nem tudnak elszabadulni. Nekem tetszett a reménytelenül romantikus srác és belevaló csaj párosa. Josiah egyszerűen nem lát a szemétől, teljesen bele van esve a titokzatos csajba, Deja viszont mindenben segít neki. Olvasóként is csak gyanakodni tud az ember, hogy most mi is lehet kettejük között, viszont elég hamar kiderül, hogy ők amúgy az őszi munkán kívül nemigen találkoznak.


A kötet során bejárjuk az egész parkot, hiszen egy lányt keresnek, akit sehol sem lehet megtalálni, mert állandóan mozgásban van. Az újabb és újabb helyszínek különféle élethelyzeteket vetítenek elénk, sütünk pillecukrot, elveszünk a kukoricaútvesztőben vagy épp száguldunk a kétszemélyes kikocsival. A kedvencem a karamellás alma volt, aminek íze olvasás közben és most is itt van a számban, pedig még sosem csináltam ilyet, de mindenképp érdemes lenne kipróbálni. Érdekes volt az amerikai szokásokat megismerni, hiszen náluk kevésbé a vallási ünnepek dominálnak.


Maga a végkifejlet aranyos volt, bár ezt már előre megsejtettem, de ezt egyáltalán nem bántam. Nagyon hangulatos olvasmány, az őszbolondok biztosan élvezni fogják. Ja, és kecske…

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
ifjúsági
három csillag

Mariko Tamaki: Laura Dean Keeps Breaking Up with Me

 

Laura Dean, the most popular girl in high school, was Frederica Riley's dream girl: charming, confident, and SO cute. There's just one problem: Laura Dean is maybe not the greatest girlfriend.

Reeling from her latest break up, Freddy's best friend, Doodle, introduces her to the Seek-Her, a mysterious medium, who leaves Freddy some cryptic parting words: break up with her. But Laura Dean keeps coming back, and as their relationship spirals further out of her control, Freddy has to wonder if it's really Laura Dean that's the problem. Maybe it's Freddy, who is rapidly losing her friends, including Doodle, who needs her now more than ever. Fortunately for Freddy, there are new friends, and the insight of advice columnists like Anna Vice to help her through being a teenager in love.

Mariko Tamaki and Rosemary Valero-O’Connell bring to life a sweet and spirited tale of young love that asks us to consider what happens when we ditch the toxic relationships we crave to embrace the healthy ones we need.

 

Erről a képregényről nehéz beszélnem, mert pontjaiban tetszett, de a fő konfliktusforrása viszont haraggal töltött el. Adott egy lány, Freddy, akivel már x-szer szakított a barátnője, de x+1-szerre is visszafogadja csak azért, mert Laura egy manipulatív céda. Mindig kamu indokkal szakít, és nagy bűnbánat közepette visszatáncol, mintha mi sem történt volna. Ez a végtelen hurok már-már beteges, pont mint Freddy ragaszkodása az egészhez. Mintha rajta kívül nem lennének barátai, ami egyáltalán nem igaz. Eléggé elhanyagolja őket, főleg Doodlet, akivel a leginkább sajnáltam. Tetszett a modern technológia szerelemre gyakorolt hatásáról való elmélkedése, és teljes mértékben egyetértek vele. Emellett a kötet beszél még az angol nyelvben fellelhető homosexual és a gay elnevezések különbsége mellett a gluténérzékenységről, az abortuszról és a poliamoráról, amik ritkán jelennek meg ifjúsági történetekben. De mégsem érzem azt, hogy helyén kezelte volna a témákat. Az viszont tény, hogy a hangulata miatt erős pillanatokra javasolt, semmiképp sem ajánlom szomorú vagy szakítós időszakra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése