2020. május 29., péntek

Tündéri gimnázium #1 - Időutazást akarok! | Sandra Regnier


Tündérek és időutazás. Nálam két olyan hívószó, ami külön-külön is elég ahhoz, hogy megfontoljak egy könyv elolvasását, de ha együtt állnak, sokkal rövidebb a gondolkodási idő. Sandra Regnier Sárkányok gyermeke sorozatának viszont addig nem álltam neki, míg az összes részt be nem szereztem, mondván hogy úgyis tetszeni fog. Az elfek öröksége azonban nem ütötte meg a mércét, és bár a vége javított az összképen, úgy látszik, nálam eddig senki sem tudta lepipálni Kerstin Gier Időtlen szerelem sorozatát. 

Magyar megjelenés éve: 2015
Maxim Könyvkiadó
ifjúsági, időutazás, fantasy
két csillag
Felicity Morgan nem pontosan az, akit az elfek megjövendölt megmentőjeként elképzelünk. A lány még csak tizennyolc éves, fogszabályozót visel, a divat nem az ő világa, és mindig úgy fest, mint aki nem aludt eleget. Fay mégis különleges sorsra rendeltetett. A neve ott ragyog az elfek ősi nagy könyvében…
Egy nap új tanuló érkezik Felicity iskolájába, aki messze a leghelyesebb srác Londonban. Ő Leander FitzMor. Vonzó megjelenésével, kedvességével és megnyerő személyiségével mindenkit az ujja közé csavar. Felicity távol marad a fiút ostromló lányok csapatától, de Leandert mégsem tudja kizárni az életéből. Mert bár az iskola legnépszerűbb diákjai sorban állnak Lee barátságáért, a fiú mégis folyton Felicity társaságát keresi.
Ahogy telik az idő, Fay egyre több furcsaságot tapasztal, és úgy tűnik, hogy Lee is titkol valamit. A lány egyre biztosabb benne, hogy valami nem stimmel, de erről csak akkor bizonyosodik meg, mikor Leevel váratlanul visszautaznak az időben.

Ez meg mi volt? De most komolyan kérdezem. Cukorhabos gimis történet vagy időutazós? Nagyon sokáig nekem inkább az elsőre hasonlított, mert semmi izgalmas nem történik, csak gimibe járunk. Értem én, hogy meg kellett ismerni a szereplőket, de nekem ez 250 oldalon túlságosan elnyújtottnak hatott. Sokkal hamarabb is belecsöppenhettünk volna az időutazósdiba, vagy legalább az elfek életébe, mert nem igaz, hogy Felicity ennyire egyszerű, hogy nem jött rá az elején, hogy Leevel nem minden kóser.

Történetünk…
egy átlagos gimis sztori, semmi extra. Annyira tipikus, hogy új fiú érkezik az iskolába, és természetese a szép lányok buknak rá, de a magát csúnyának tituláló hölgyike ellenáll a bájának. Mégis egymás mellett ülnek, mert Leenek tudomása van egy jóslatról, miszerint ők egymásnak vannak rendelve. Ezt persze nem köti az első részben Felicity orrára, csak követi mindenhova. Egy kicsit félelmetes, hogy mindig felbukkan, mikor szüksége van rá. Aztán nagyjából a könyv utolsó 90 oldalában indul be a buli, véletlenül utaznak az időben, emberrablás, kiszabadítás, oszt vége is van a könyvek mielőtt még rendesen beindult volna. Tudom, hogy ott a sorozat többi része, amiben részletesen ki lesz fejtve mind az elfek története, mind ez az időutazós mizéria, de egy első könyvnek az a feladata, hogy előkészítse a terepet, amit ez nem tesz meg. Csak egyhelyben toporognak.

A regény főszereplőpárosa sem nyerte el a tetszésemet. Mivel két lányt is Felicitynek hívnak az iskolában, így őt csak City-nek, azaz városnak hívnak. A menő lányok kiszemelt áldozata, de a családjában is csak piszkálni tudják. Az anyja nem hisz benne, a nővére se hiszi el róla, hogy többre lehet képes. Nem csodálkozom azon, hogy se szó se beszéd csak úgy eljön otthonról. Pedig amúgy egy értelmes lány, aki határozott stílussal rendelkezik, ami plusz pontnak számít. Viszont annyit szenveleg meg értetlenkedik, hogy nem szimpatizáltam vele.

Amilyen hangulatot vártam volna...
Forrás: Pinterest

Lee egy csöppet beképzeltnek tűnik, de amúgy rendes fickó, csak állandóan elráncigálja Felicityt az órákról. Nem magyaráz el semmit sem, tök hülyének nézi, aztán meg random eltűnik hetekre. Pillantásával képes meggyőzni embereket, olvas a gondolatokban és nem mellesleg extra sebességgel rendelkezik. Mindenki olvadozik tőle, de nekem nem volt szimpi. Sőt, a történet mindegyik hímegyedében találtam valami kivetnivalót.

Maga az időutazás szintén idő és helybeli utazást takar, és gondolat alapján működik. Így esik meg, hogy Londonból egészen a 8. századi Frank birodalomba „repülnek”. Feltűnik Kis Pippin és fia, a kicsi Karcsika is. A beszéd megértésével sem adódott nagyobb bajuk, mert akiknek a „küldetéshez” valamilyen közük volt, az varázslatos módon érthetően beszélt. Érdekes volt még, hogy minden napra csak egyszer ugorhat vissza az ember, így elkerülik azt, hogy találkozzanak önmagukkal.

Nem tudom, mit várjak a sorozat többi részétől. Remélem, jobb lesz, mert nem akarok 700 oldalnyi szenvedést még átélni.


„– Neked jellemed van. Ez nem mindenkinek adatik meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése