2024. szeptember 15., vasárnap

Szentpétervár-szvit | Paullina Simons

Paullina Simons A bronzlovas című regénye a polcon porosodó monstrumok átkával sújtott kötet, aminek már a megjelenése is izgalommal töltött el, az előrendelés után azonban évekig kerestem rá a megfelelő alkalmat. A borítója miatt téli történetként kategorizáltam be magamnak, így három hónapra szűkült az a sáv, mikor kedvem lett volna rá. Viszont ezek nem voltak mindig nyugodt időszakok, amikor komótosan süppedhettem volna bele egy sűrű szedésű 850+ oldalas regénybe. De majd hét év után végre sikerült megtalálnom a megfelelő alkalmat.

 

Eredeti megjelenés éve: 2001
Magyar megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző Kiadó
történelmi romantikus
négy csillag

Leningrád, 1941. A fehér éjszakák fényében még látni a város egykori nagyságát, a palotákat és sugárutakat, egy letűnt kor meséjét, abból az időből, amikor Leningrádot még Szentpétervárnak hívták.

A két lánytestvér, Tatjána és Dása egy ágyon osztoznak és egy szobában laknak bátyjukkal és szüleikkel.

Kemény és nélkülözésekkel teli életük megszokott rendje semmivé lesz, amikor 1941. június 22-én Hitler megtámadja Oroszországot. A Metanov család és Tatjána számára az élet már sosem lesz olyan, mint volt. Egy ragyogó nyári napon Tatjána megismerkedik egy Alexander nevű jóképű katonatiszttel.

A család rengeteg szenvedésen megy keresztül, ahogy Hitler seregei közelednek Leningrád felé, és az orosz tél is lassan beköszönt. Az ostromlott városban, a bombázások közepette Tatjána és Alexander elkerülhetetlenül sodródnak egymás felé, de szerelmük szétszakíthatja Tatjána családját és a kapcsolatuk mélyén lappangó titok bárki életére veszélyes lehet, aki csak tudomást szerez róla.

 

Ez nem egy kifejezetten téli kötetet – már az elején szerettem volna ezt mindenképpen leszögezni, nehogy más is beleessen az én halogatási hibámba. Az események egy része ugyan tényleg a zord orosz valóságban játszódik, ahol az emberek egyetlen célja a túlélés. Viszont már a felütésnél júniusban járunk, és az évet követve egyik évszak sem kapott kiemelt szerepet, hanem szolgáltatta a mindennapok hátterét.

 

2024. szeptember 12., csütörtök

A végén csak egy marad | Soman Chainani

Nyolc könyvvel a hátam mögött már teljes lelki nyugalommal kijelenthetem, hogy Soman Chainaninak vannak jó ötletei, de nem biztos, hogy mindegyiket meg tudja élvezhető módon valósítani. Ugyan továbbra is szeretem a Jók és Rosszak Iskolájának világát, de az előzményduológiánál nagyon mellélőtt. A kezdet kezdeténél még úgy ahogy egyben voltak a dolhok, A kezdet végzete egy kusza, helyenként átgondolatlan, és leginkább felesleges kötet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
Magyar megjelenés éve: 2024
Menő Könyvek
ifjúsági fantasy
két csillag

Ami elkezdődik, az egyszer véget ér.

Két fivér.

Az egyik Jó.

A másik Gonosz.

A halhatatlanságért és örök ifjúságért cserébe együtt vigyázzák a Végtelen Erdő békéjét, együtt igazgatják a Jók és Rosszak Iskoláját.

Ám minden Iskolamesternek próbát kell kiállnia.

Az ő próbatételük a hűség.

De mi történik, ha a hűség meginog? Ha a vérségi kötelék szálai meglazulnak? Ki marad életben? Mi lesz az Iskola és a tanítványok sorsa?

A világhírű író, Soman Chainani ebben a regényében a Jók és Rosszak Iskolájának előzménytörténetét fejezi be, amely A kezdet kezdetével indult.

A két fivér harca folytatódik, de vajon ki a Jó és ki a Gonosz? A küzdelem háborúba sodorja őket, ahol egy váratlan felismerés örökre megváltoztatja az Iskola történetét.

 

Értem én, hogy két kötettel több bevételt lehet generálni, de egy jobban összeszerkesztett előzmény tényleg a sorozat javára válhatott volna. Működhetett volna kedvcsinálóként, de helyette egy dagájos testvéri huzavonát kapunk. És lehet, hogy a fordítás is hozzátett valamennyit a rossz élményhez, de bizton állítom, hogy ez a könyv Chainani miatt hasalt el.

 

2024. szeptember 8., vasárnap

Havi zárás – Augusztus 2024

 

Nem tudom, hogy hova tűnt az augusztus – bár a felnőtt létnek úgy tűnik, hogy a gyors idő az egyik velejárója. Szerencsére a németeknél dúlt a szabadságszezon, így legnagyobbrészt nem szakadtam meg a munkában, amelyet a két hosszúhétvége is csak megerősített. Bár nem voltunk kifejezetten sehol sem, de néha csak jól esik a pihenés, mert megterhelő a mindennapok stresszes hangulata. Sajnos nem sikerült kijutnom Bécsbe, ugyanis valaki többezer ember álmát vette el azzal, hogy terrortámadást tervezett a Taylor Swift koncert ideje alatt. Helyette azonban játszhattam a kis keresztlányommal, de bár csak más lett volna az apropója.