2024. július 28., vasárnap

Útmutató kezdő gonoszoknak | John Scalzi

Már A Kaidzsu Állatvédő Társaságnál éreztem, hogy valószínűleg az Állati gonosz jobban fog feküdni. Ugyan nem vagyok macskás, de a gonosztevős, titkos bázisos és gazdasági hatalmas kombináció nagyon is hívogatott. Emellett pedig már ismertem John Scalzi humorát, ami a megfelelő témával kombinálva hatalmasat szólt. Legalábbis én nagyon kajáltam az egészet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
Magyar megjelenés éve: 2023
Agave Könyvek Kiadó
sci-fi
öt csillag

Mi történik akkor, ha egy titkos szupergonosz elhalálozik, és szeretett, ám tudatlan unokaöccsére hagy mindent? Mi lehet sokkolóbb az örökös számára? Szembesülni a ténnyel, hogy az eredetileg parkolómágnásnak hitt nagybácsi valójában a világ egyik leghírhedtebb gonosztevője volt – az az igazi, régi vágású fajta, akit a Bond-filmekben látni, vulkánba vájt főhadiszállással meg mindennel –, vagy, hogy titkos birodalmát értelmes, emberi nyelvet és számítógépet használó macskák irányítják?

És képes-e megbírkózni a hirtelen minden irányból rá leselkedő veszéllyel? Elvégre a végtelen mennyiségű pénz mellé az egész biznisz is jár, amire nem egy üzleti partnernek fáj a foga.

John Scalzi legújabb regénye állati képtelenség, ami humorában sokszor Christopher Moore-t idézi, közben viszont meglehetősen józanul foglalkozik korunk világának legégetőbb problémáival.

 

Hát ez rohadt menő volt – már bocsánat a szóhasználatért. Egyáltalán nem szabad komolyan venni, és éppen emiatt volt annyira szórakoztató. Mindig meg tudott lepni, és még a Scalzitól eddig megtapasztalt lassabb világmagyarázás sem untatott, mert minden aprósága érdekelt.

 

Történetünk…

Csórinkról szól, aki a meghalt édesapja házában lakik egy macskával, és segédtanárként keresi a kenyerét. Egy nap a hírekből értesül nagybátyja haláláról, akivel egyáltalán nem tartotta a kapcsolatot, mégis a temetésén találja magát, mint egyedüli örököse. A vagyon mellett egy egész gonosztevő birodalmat is hagy rá, és Csórink hirtelen a világot befolyásoló embereinek körében találja magát, ahol senkiben sem bízhat, egyedül a nála dolgozó kommunikációra képes macskákban. Vajon kis halként hogyan boldogul a vérszomjas cápák tengerében?

 

Scalzi a kisemberek felemelője, ugyanis Charlie egyáltalán nem egy hősalkat. Elvan a maga kis világában, és ugyan szeretne kitörni egy pub megvásárlásával, de a saját testvéreinek sem tudja kifizetni a házrészeit. Újságíró végzettsége miatt azonban képben van a világ dolgaival. A regény során azonban tanúbizonyságot tesz a dörzsölségéről illetve a leleményességéről, és képes a leglehetetlenebb szituációkban is helyt állni.

 

Nagyon élveztem a gonosztevős felvezetést, aminek az egyik fénypontja maga a temetés. Én még ennyit nem nevettem egy alapvetően szomorú helyzeten. A vállalkozónak haláli visszaszólásai vannak, a koszorúkon elhelyezett szalagokra nem éppen kedves üzeneteket írtak (és én még elég enyhén fogalmaztam), magán a szertartáson pedig mindenki különböző mód akar megbizonyosodni arról, hogy a ficek tényleg meghalt.

 

Forrás: Pinterest

 

Hihetetlenül elkapott a karibi sziget hangulata, ahol a nagybácsi mindenki által ismert helyen lévő bázisa fekszik. Itt teljesedik ki a korábbi intéző hölgyemény feladatköre, akit Charlie útmutatóként megkap maga mellé. Maga a sztori a sok magyarázás miatt egy kicsit lelassul, de aztán a gonosztevőkonferencia ismét berobbantja az eseményeket, és nem csak szó szerint. Vannak itt kommunikáló macskák, akik közül Hérát arany szoborba kéne foglalni. De a legpoénosabbak a mocskosszájú okosdelfinek, akik nagyon képben vannak a jogaikkal. Fenomenális volt, ahogy Charlie próbált velük egyezkedni.

 

Nem gondoltam volna, hogy ennyire szükségem van egy gonosztevős történetre, de Scalzi mindennek a gazdasági vonatkozását domborította ki. Az elnevezés sokkal inkább csak marketingfogás, és az emberek misztifikálják túl ezt a pusztán munkaköri leírást. Kapunk itt likviditási kérdéseket, ingatlanbefektetéseket, fedőcégeket, pénznyomtatást, kölcsönös függést. Ezek a minden hájjal megkent emberek pedig a végéig képesek voltak meglepni.

 

Imádtam a világunkra való kikacsintásokat és beszólásokat. Az elején mindent a pandémiára ken, ami már a Kaidzsunál megjelent. Beszól a Spotifynak, a Marvelnek, no meg a davosi konferenciának. Emellett előkerül a búr és a második világháború, de kapunk Bond referenciát is.

 

Összességében

Zseni ez a könyv. Imádtam a gazdasági vonalát, a humorát, és az egész gonosztevős miliőt. A macskák és a delfinek haláliak, és az egész történet abszurditása is elképesztő. Nagyon passzolt hozzám a könyv.

 

Forrás: Pinterest

 

„– A nagybátyja a jelek szerint szenvedélyes érzéseket provokált ki az ismerőseiből – jegyezte meg Chesterfield.

– Értékelem, hogy ennyire szépen fogalmazta meg, hogy utálták a pofáját.

– Nos, igen, a tapintat része a munkaköri leírásomnak.”

~~~

„– Van másik vázája, amelybe átteheti a virágokat?

– Igen. Bár az áthelyezéskor sérülhet a virágcsokor integritása.

– Szerintem a küldő elveszítette a tökéletes csokorhoz való jogát, amikor azt gravíroztatta a vázára, hogy Bekaphatod, faszkalap, vagy maga szerint nem?”

~~~

„– Gonosztevő-konferencia – válaszolta Morrison. – Mint a davosi, csak ők nem tesznek úgy, mintha segíteni akarnának az embereken.”

~~~

„– Hát, a delfinek mindig is okosak voltak. Csak most már nekünk dolgoznak.

– Morrison a szemembe nézett. – Már találkozott gépelő macskákkal, Charlie. Ne csináljon úgy, mintha az okos delfinek annyira meglepnék.”

~~~

„– Nem az volt a munkám, hogy eldöntsem, egyetértek-e velük, vagy sem. Az volt a munkám, hogy megtegyem, amit a nagybátyád kért.

– Ez nagy morális rugalmasságot engedélyez (…).”

~~~

„Dr. Genya helyét átvette Thanos, láthatóan a fél univerzum kiirtása után, aminek az arányosság szempontjából sosem volt semmi értelme, de több milliárd dolláros bevétellel kár vitatkozni, úgyhogy nem szóltam egy szót sem.”

~~~

„(…) a gonosztevők – legalábbis jelen humánerőforrás-prezentáció szempontjából – nem gonosz emberek. Hanem professzionális felforgatók, akik megkeresik a rendszerek és folyamatok gyenge pontjait, kiskapuit és szándékolatlan következményeit, majd kihasználják őket akár a saját, akár az ügyfélbázisuk érdekében.”

~~~

„– Szóval, mi vagyunk a gonoszság Spotifya.

– Sokkal kevésbé vagyunk gonoszak, mint a Spotify. Mi ténylegesen kifizetjük azokat az embereket, akiknek a munkáját eladjuk.”

~~~

„A pénz _nem valódi_, Charlie, ha egyszer olyan entitásokkal üzletelsz, amelyek a pénznyomdákat üzemeltetik.”

~~~

„És bárhová menjenek a gazdagok, mindig lesznek olyanok, akik gazdagok akarnak lenni, és azt hiszik, elkaphatják másoktól, mint a náthát.”

~~~

„A háború is csak üzlet, Charlie. Spekulálni kell. Kalkulálni. Az embernek végig kell gondolnia, meddig tarthat a háború, és úgy formálni a terveit, hogy a lehető legnagyobb profitot realizálja belőle.”

~~~

„– A szupergonoszok gonosza volt, igen.

– Szóval, hős.

– Ó, nem, Charlie. Semmiképp ne téveszd össze Jake tevékenységét a hősiességgel.

– Gonoszok terveit akadályozta meg.

– De nem szívjóságból, hanem pénzért. Néha pedig rosszindulatból. Néha pedig csak azért, hogy lássa, mi lesz a következménye. Ez aligha hősködés.”

~~~

„MACSKA VAGYOK, TUDOM KEZELNI A KOCKÁZATOKAT. A LEGROSSZABB ESETBEN ELVESZÍTEK MINDENT, DE AKKOR IS KAPOK ENNI, ÉS LESZ HOL ALUDNOM.

– Ez egy… meglepően laza világnézet.

NÉHA JOBB NEM EMBERNEK LENNI, CHARLIE.”

1 megjegyzés: