2024. július 18., csütörtök

Szendvicsháború | Emma Lord

Amúgy is ritkán olvasok kortárs romantikus történeteket, hát még ha mindez az ifjúsági kategóriában található. Emma Lord Tweet Cute – A tweetcsata kötetéről viszont sok jót hallottam és Rékával közös Nomen Est Omen projektünk januári etapjához valami könnyedet szerettünk volna választani, így őt olvastuk el. Tényleg egy cuki regényt kaptunk, de vagy már kinőttem belőle vagy egyáltalán nem az én esetem az ilyesfajta cselekmény.

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
Magyar megjelenés éve: 2022
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, romantikus
három csillag

Mitől olvad meg a szved?

Hadd mutassam be Peppert, az úszócsapat kapitányát, krónikus maximalistát, aki mindenben a tökéletesre tör! Bár a családja épp széthullóban, kiterjedt gyorsétteremláncuk erőteljes növekedésnek indult, főként Peppernek köszönhetően. Csak komoly zsonglőrködés árán tud helytállni a hétköznapokban, miközben titokban ő felel a Big League Burger óriási Twitter-fiókjáért is.

És akkor színre lép Jack, az osztály bohóca, aki folyton borsot tör Pepper orra alá. Jack – ha épp nem a szemérmetlenül népszerű ikerbátyja árnyékából próbál kilépni – a család szendvicsbárjában szorgoskodik. A bizniszt, amit a jövőben neki szánnak, nem neki találták ki. Ám amikor a Big League Burger lenyúlja a nagymamája ikonikus grillszendvicsének receptjét, beleveti magát, hogy tweetről tweetre elégtételt vegyen.

Szerelembe és grillszendvicsbe minden belefér – legalábbis míg Pepper és Jack szóváltása őrült csatározássá nem fajul a Twitteren. És miközben a nyilvánosság előtt egymást aprítják csípős mémekkel és retweetcsatákkal, nem sejtik, hogy egy anonim chatalkalmazás segítségével, a magánéletben is keresztezik egymást az útjaik.

Ahogy mélyül a kapcsolatuk és fokozódik online a helyzet, úgy lesz egyre személyesebb a harc, míg végül a szemben álló felek kénytelenek elismerni, hogy ezen a váratlan módon, helyen és időben rájuk talált a szerelem.

 

Számomra elég nosztalgikus felütése volt, ugyanis a Gossip Girlt juttatta az eszembe a menő new yorki sulival, a lépcsőn találkozgatásokkal és a gazdagék klikkesedésével. Emellett pedig a High School Musical irányába is éreztem kikacsintást, ugyanis az egyik főszereplő ikertesóját Troy Boltonhoz hasonlítják. Az Outlander utalás már kevésbé dobogtatta meg a szívemet, viszont az is hozzájárult az események időbeli elhelyezéséhez.

 

Történetünk…

két rivalizáló családról és egy lenyúlt szendvicsreceptről szól, amely kész Twitterháborút indít el a nemzetközi terjeszkedésre törekvő hamburgerező és a szomszédság kedvenc szendvicsezője között. Emögött két osztálytárs – Pepper és Jack – áll, akik mit sem tudnak a másik oldal kilétéről, viszont a való életben is rendszeresen piszkálódnak. Minderre a suliban népszerű közösségi app is rátesz egy lapáttal, ahol névtelenül tudnak beszélgetni egymással a diákok, és ott is pont egymásra bukkantak rá, ám erről szintén fogalmuk sincsen. Vajon az egyes titkok kiderülése mennyiben változtatja meg a bimbózó barátságukat?

 

Nagyon érdekelt a kötet gazdasági vonala, ugyanis egy franchise nemzetköziesedését követjük nyomon. Látjuk a családi vállalkozás előnyeit, hogy mindenki ismer mindenkit a dolgozóktól kezdve a törzsvendégekig. A nagyvállalati lét viszont nagy bevételekkel jár, de fontos elgondolkodni azon, hogy mi igazán a fontos. Felmerül a következő generáció bevonásának kérdése, illetve hogy ki milyen szerepet akar és hajlandó vállalni.


Forrás: Pinterest

 

 

Az iskolai névtelen közösségi applikáció egy kétélű fegyver, bár a könyv és én magam is egyszerre a pozitív oldalát láttam meg. Mindenki önmaga lehet, megoszthatja a félelmeit, tanulókörök jöhetnek létre. A tanárok viszont hadjáratot indítanak ellene, ugyanis a kontrolltalanság veszélyét látják meg benne. Abba viszont nem gondolnak bele, hogy nem mindenki extrovertált, és egy állatprofil mögé bújva könnyebben szerezhet barátokat.

 

Jó volt belelátni a Twitter frappánsságába, ami nekünk, magyaroknak egy elég kevésbé ismert terep. A két tinédzser azonban felnőtteket megszégyenítő módon folytat hadjáratot egymás ellen, amivel a kilétek felfedése után sem álltak le, mert a cégek nagy népszerűséget generáltak. A kötet során olvasóként is látjuk a tweeteket, nem csak beszélnek róla, amelyek közül a kedvencem az 50 %-os kedvezményes volt.

 

A kötet testvéri dinamikákra épít. Peppert és a nővérét a sütik kötik össze, és minden élethelyzetre megvan a megfelelő repceptjük. Jelenleg azonban nem laknak együtt, mert a nővére és az édesanyja éppen nem jönnek ki jól egymással. Jack és Ethan ikerhelyzete már sokkal bonyolultabb, ugyanis mindegyik a másikat gondolja a szülei kedvencének. Jack sokkal inkább a felelősségteljes a kettejük közül, míg Ethant inkább bajkeverőként látjuk.

 

Végül pedig szeretnék a részletek után nagy általánosságban is egy-két gondolatot megfogalmazni. A szerelmi szál aranyos volt, olvasóként azonban már mérföldekkel a szereplők előtt jártunk. A sok titkolózás miatt azonban egyáltalán nem tetszett az íve. A főszereplők közül pedig sokkal inkább Jack felé húztam, mert Peppernek volt egy-két megkérdőjelezhető tette.

 

Forrás: Pinterest

 

Összességében

Könnyed kikapcsolódás, amitől szórakoztató, ámde kevésbé emlékezetes olvasást kaptam. Aranyos volt a szerelmes párunk, de a sok titkolózás miatt nem tetszett a kapcsolatuk kialakulásának dinamikája. Voltak benne érdekes gondolatok, de nem akarja megváltani a világot, amivel nincsen gond, csak nekem így kevés volt.

 

„Nincs annál kínosabb, mint olyasvalakinek az árnyékában élni, aki szó szerint ugyanolyan árnyékot vet, mint te.”

~~~

„De ha én rossz vagyok, akkor anya sokkal rosszabb. Ő egyszer úgy ijesztett el egy fazont, aki egy valódi késsel próbálta kirabolni a szendvicsezőt, hogy sonkával dobálta és ordított vele.”

~~~

„[…] ahol az ember felnő, ott nem muszáj azon gondolkodnia, hogyan illeszkedjen be. Egyszerűen megy magától.”

~~~

„– Csak még egy harit?

Belevigyorgok a szekrénybe, hogy ne lássa.

– Mintha csak egy függőt hallanék.

– Simán lehet, hogy az vagyok, és mivel ez a te hibád, a te felelősséged folyamatos utánpótlásról gondoskodni. Különben elvonási tüneteim lesznek.”

~~~

„Farkas

A nagy hatalommal…

Kékmadár

Ízletes felelősség jár”

~~~

„– A helyzet az, hogy egy Twitter-bot méhéből bújtam elő.

– Nagy sokk lehetett a szüleidnek.

– De legalább belőlem csak egy volt.

– Ha az ember ilyen jóképű, kell hogy legyen belőle tartalék.”

~~~

„– Természetesen csalódott vagyok, hogy nem akarsz itt maradni. De csak mert szerintem az életben nem találok senkit, aki feleolyan jól elvezetné a boltot, mint te – mondja. – De sokkal csalódottabb lennék, ha nem próbálnál szerencsét valami olyasmiben, amit szeretsz, mert nekem próbálsz a kedvemre tenni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése