2024. július 13., szombat

A csodákat tevő babvíz | Travis Baldree

Mi van, ha a fantasy regényeknek nem csak nagy csatákról és hihetetlen kalandokról kell, hogy szóljanak, hanem magukra teríthetnek egy nagy meleg takarót, és a mindennapi életről meséljenek neked. Travis Baldree Legendás latték című regénye ezen gondolatot vezérszálként maga előtt tartva ölel körbe olvasás közben, és varázsol mosolyt az arcodra.

 

Eredeti megjelenés éve: 2022
Magyar megjelenés éve: 2022
Fumax Kiadó
cozy fantasy
öt csillag

Egy csésze kiváló, habkönnyű fantasy

Miután belefáradt az évtizedes hadakozásba, Viv, az ork barbár egy utolsó nagy balhé után maga mögött hagyja a harcosok életét, és szögre akasztja hű fegyvereit. Egy elfeledett legenda, egy mesés varázstárgy és vérmes reményei Fövenypart városába szólítják, terve pedig nem kevesebb, mint megnyitni ott a környék első kávézóját.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy képes lesz megvalósítani álmát, hogy a kardját kávéfőzőre cserélje, ugyanis nem csupán egy néhai barátból lett ellenség, hanem a város bűnöző alvilága is egyaránt kész keresztbe tenni az egykori harcosnőnek. Ahhoz, hogy végre valami maradandót építhessen nyugalomból és fincsi tejhabból, Vivnek új társakra, új megoldásokra, de legfőképpen új gondolkodásmódra lesz szüksége…

Travis Baldree a videójátékok világából érkezett, olyan játékok fűződnek a nevéhez, mint a Torchlight. Első regénye, a Legendás latték klasszikus sikertörténet: először magánkiadásban jelent meg, és olyan népszerű lett, hogy azonnal lecsapott rá egy nagy kiadó. A magyar kiadás tartalmazza a bónusz eredettörténetet is.

 

Igazi belesüppedős és komótosan olvasós komfortfantasy, amitől nem kell grandiózus dolgokat várni, de pont így van rendjén. Mindez akkor is tudatosult bennem, mikor a magyar kiadásba beleemelt előzménynovellát olvastam, ami sokkal inkább közelít a zsáner tradícióihoz. Hiába ugyanúgy Viv a főszereplő, mégis állandóan visszakívánkoztam a kávézó szeretetteljes légkörébe, illetve a mindennapok apró-cseprő dolgaihoz.

 

Történetünk…

egy önmagát nyugdíjazó ork harcosnőről, Vivről szól, akit az egyik kalandozása során annyira elvarázsolt a kávé, hogy maga is egy kávézót akar nyitni. Mindezt egy olyan környéken tervezi, ahol eme italt egyáltalán nem ismerik. A kötet során végigkövetjük az üzlet kiépítését és népszerűvé válását, illetve a szortiment bővülését is. A múlt azonban sötét árnyékot vet, emellett pedig a városi bandavezér is követeli a jussát az üzletből. Vivet azonban a barátok veszik körül, akikkel közösen átvészelik az akadályokat.

 

Leginkább melegséget éreztem olvasás közben, rengeteget mosolyogtam a mindennapok apró cseprő dolgairól olvasva. A Hölgyek öröme után itt is előjött belőlem a közgazdász, hiszen minden egyes döntésnél vadul bólogattam, hogy igen-igen, ez a megfelelő lépés. Mindezek mellet azonban az izgalom sem maradt el, bár nem epikus intenzitású, de azért bonyodalomnak bonyodalom. Aggódhattam a szereplők és a kávézó sorsáért, viszont a bajban mutatkoznak meg az igazi barátok.

 

Forrás: Pinterest

 

Nagyon szerettem a szereplőket, akik igazi csapatként dolgoznak együtt. Egyértelműen működik a hasonló a hasonlót vonzza elv, mert Viv egy szorgos és jószívű orknő. Jó volt látni, hogy a korábban használt képességeit az új életében is kamatoztatni tudja, és nem szégyelli azt a profilváltás miatt. Nagyon bírtam Kalt, a lelkes ácsot is, aki egy-egy időszakban tűnik fel, de képes mindig Viv őrültségnek tűnő ötleteit megvalósítani. Tandrival egyértelműen az előítéleteket döntögeti a szerző, hiszen szukkubuszként mindenki az érzékiséget várja tőle, pedig egyértelműen ő ért a csapatban legjobban marketinghez.

 

A kötet bővelkedik az aranyos dolgokban is. Van benne egy puha és ölelni való Rémmacska, aki képes bárkit azon nyomban kettétépni. Mindenki kedvenc Gyűszűje egy igazi pékzseni, aki ugyan nem beszél sokat, de az egerentyű kreálmányaitól minden egyes alkalommal csorgott a nyálam. Számomra viszont egyértelműen Laney vitte a prímet. A szomszéd öreglány tapasztaltságával mindenkit leköröz és még a tekintetével is tud beszélni.

 

Végül pedig szeretnék még két dolgot kiemelni. Az egyik a fejezet címek alatti illusztrációk, amelyek tökéletesen rámutattak az adott rész lényegére, és örömmel kerestem meg őket olvasás közben. A másik pedig a fordítás, amely kedves Esztink keze munkája. A szöveg kreatív és gördülékeny, amely nem is kerülhetett volna jobb kezek közé, mint aki maga is szereti a regényt.

 

Forrás: Pinterest

 

Összességében

Fantasy, de nem epikus. Mindennapokról mesél el, de nem átlagos. Egy kedves történet, amely sokkal inkább az egymás segítéséről szól, mint a nagy kalandokról. Amelyet a szereplői és a benne fellelhető sütemények tesznek különlegessé. Ugyan kávéillat lengi körbe, de mindenki megtalálhatja benne a menedéket, aki egy meleg ölelésre és kedvességre vágyik.

 

„– Egyetlen történetnek sem kell úgy végződnie, mint ahogy kezdődött.”

~~~

„Sosem érdekelte különösebben, hogy mások mit gondolnak róla. Elég könnyű volt figyelmen kívül hagyni az embereket, ha a többségüknél, akikkel valaha összehozta a sors, vagy három és fél lábbal magasabb vagy. Most mégis azon aggódott, hogy ez a pöttöm hob hülyének nézi.”

~~~

„– Attól, hogy hozzászoktál, még nem kell ragaszkodnod valamihez…”

~~~

„Ha ki akarod mutatni a fogad fehérjét, rendben, de akkor előbb rakd rendbe, hogy tudj harapni, amikor kell.”

~~~

„– Régi munkatárs? Látom ti aztán nem szívlelitek egymást.

– Valami olyasmi. Az örök barátság nem volt feltétele a korábbi foglalkozásomnak.”

 

A sorozat további kötetei:

Koponyák és könyvesboltok (#0)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése