2024. július 21., vasárnap

Túlélés VIII. Henrik udvarában | Liz Fremantle

Nagyon szeretem a történelmi fikciós regényeket, ám legtöbbször 19. századi történetekre nyúlok rá, és azon belül is a Nagy-Britanniában játszódókra. Mivel a helyszín számomra elég komfortossá vált, így úgy gondoltam, hogy szeretnék megismerkedni egy másik korszakkal. Ebből az apropóból nyúltam rá Liz Fremantle Queen's Gambit – Vezércsel című regényére, amely a Tudor korba kalauzolt el.

 

Eredeti megjelenés éve: 2013
Magyar megjelenés éve: 2014
Könyvmolyképző Kiadó
történelmi fikció
két csillag

Egy haldokló király. A királyné veszélyben…

Elvált, lefejezték, meghalt, elvált, lefejezték, túlélte…

VIII. Henrik udvara tele van cselszövéssel, versengéssel, romantikával – és senki sem értheti ezt jobban, mint a középpontjában élő asszonyok.

Katherine Parrnak, aki harmincegy éves korára másodszor is megözvegyül, vissza kell térnie az udvarba, de az idősödő királyra és az őt körülvevő emberekre gyanakodva, ezt nem szívesen teszi meg. Emellett, amikor szenvedélyes viszonyba keveredik a rámenős és csábító Thomas Seymourral, azt hiszi, hogy végre szerelemből mehet majd férjhez. Ám jelenléte az udvarban felkeltette még valaki érdeklődését…

Őszinteségétől és intelligenciájától elbűvölten Tudor Henriknek is megvan a maga terve Katherine-nel kapcsolatban, és senki sincs abban a helyzetben, hogy visszautasíthatná a király házassági ajánlatát. Így hát míg varázslatos szeretőjét eltávolítják a kontinensre, Katherine kénytelen elfogadni a betegeskedő, egoista uralkodó kezét, s ő lesz Henrik hatodik felesége.

Az őt megelőző királynék sorsának tudatában Katherine-nek minden ösztönét és intelligenciáját segítségül kell hívnia, hogy elnavigáljon az udvar ármánykodásai közepette. Miközben a katolikusok újra hatalomra kerülnek, a reformátorokat eretnekségért égetik meg, a haldokló királyt körülvevő emberek pedig tülekednek a hatalomért az új rezsimben, a túlélése valószínűtlennek látszik – ám ő még ekkor sem mond le a szerelemről…

 

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt érdekes volt bepillantást nyerni VIII. Henrik udvarába a király életének utolsó szakaszán, hiszen minimális tudással rendelkezek erről a korról. Másrészt viszont az elbeszélés módja miatt elég száraz, ami derékba törte az egész élményt. A szereplők sem kerültek közel hozzám, így az olvasás inkább tűnt egy küzdelemnek, mint jó élménynek.

 

Történetünk…

Katherine Parrt követi, aki második férjét eltemetve VIII. Henrik udvarába kerül, mert azt beszélik, hogy király őt szemelte ki következő feleségének. Katherine azonban más férfiú irányába kacsingat, de az uralkodó hamar a tettek mezejére lép, és hölgyeményünk hirtelen koronával a fején találja magát. Próbál helyt állni királynéként, feleségként és egy alkalommal régensként is. A nagy halak viszont árgus szemekkel figyelik a lépéseit, miközben a király egyre inkább betegeskedik.

 

Az előszó alapján még ígéretesnek tűnt a regény. Itt Katherine haldokló férjének szemszögét kapjuk meg, akinek folyamatosan gyengül a látása, evvel párhuzamosan más érzékeszervek erősödnek meg nála. Illatokra, színekre, formákra és hangokra koncentrálunk ebben a beszűkült világban. Részletgazdag oldalak ezek, ám a továbbiakban ezt a hozzáállást mellőzte az írónő, ami miatt nagyon szomorú vagyok.

 

A szereplőgárdában rengeteg valós történelmi személyt vonultat fel, akiket a folyószövegben egyáltalán nem magyaráz, mert úgy gondolta az írónő, hogy a kötet végén lévő szereplőlista elég lesz hozzá. Visszatekintve tényleg csak a kötet legelején volt megterhelő a mennyiség, mert az események előrehaladtával már kidomborodtak azok a karakterjegyek, ami alapján meg tudtam jegyezni őket. Akik meg nem voltak visszatérők, azoknál pedig úgyis mindegy volt.

 

Forrás: Pinterest

 

A regény legtöbbször két szemszögkarakterrel operál, akik közül én Katherinet szerettem inkább a talpraesettsége és az éles esze miatt. Általa az udvari események aktív oldalát, illetve a király magánügyeit is láthatjuk. Igazi reformkirálynéként ismertem meg, aki egyáltalán nem vágyott a szerepére, mégis nagyszerűen áll helyt. Mellette Dot tűnik fel többször, aki szolgálólányként teljesen más körökben mozog. Sokáig nem is igazán értettem a szerepét, és egyedül azokat a részeit találtam izgalmasnak, ahol Katherine vagy a mostohalány, Meg közelében tölt. Egy ponton túl kezdtem hasznát látni, illetve helyenként sajnáltam is, de én simán mellőztem volna.

 

Egy elég érzelemdús olvasmány után kezdtem neki, így nagyon feltűnt a kötet távolságtartó stílusa. Az E/3-as elbeszélésmód sokkal inkább történelmi dokumentálás hatását keltette bennem. Emellett az sem tetszett, ahogy a szereplők gondolatait tárja fel, mintha valami nagy titokról lenne szó. Biztos vagyok benne, hogy ezt meg lehetett volna oldani olvasmányosabb formában, nem véletlen voltak egy időben annyira népszerűek Philippa Gregory regényei.

 

A középkor egyáltalán nem az én asztalom, és ebben a kötetben leginkább a nők kihasználását nehezményeztem. Olvasunk itt megerőszakolt kislányról, nős férfiak csábításáról, de leginkább az bántott, hogy Katherine-nek vissza kellett fognia magát, nehogy kivégezzék, mint előtte annyi feleséget. Pedig reformszemlélete dicsérendő, igazán előrehaladott gondolatai vannak.

 

Talán az egész reformációs kérdéskör volt a kötet legérdekesebb pontja, ugyanis VIII. Henrik nagy lendülettel szakított Rómával, idős korára azonban egyre inkább konzervatív gondolatai vannak. Mindez azonban megosztottságot idéz elő az udvarban, de igazából ez sincs nagyon kifejtve.

 

Összességében

A történelmi eseményekben van potenciál, de a regény ezt nem használja ki. A felszínen marad ahelyett, hogy elmerülne a karakterek mélységeiben. Arra is rá kellett jönnöm, hogy a középkor nem az én terepem, de ez még mindig nem magyarázat arra, hogy miért haladtam vele olyan nehézkesen. Biztos vannak jobb regények a témában, nekem viszont sajnos erre sikerült először rányúlnom. Megértem, hogy miért nem folytatták a magyar kiadását.

 

A sorozat további kötetei:

Sisters of Treason (#2)

Watch the Lady (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése