2023. november 30., csütörtök

Havi zárás – November 2023


Szülihónap. Háziasszony-időmenedzsment. Sok rendezvény. Velem és a nagy meglepetés. Ha röviden össze kéne foglalnom a novemberemet, akkor ezeket emelném ki. De mivel éppen nem szenvedek időszűkében, így billentyűzetet ragadok és mesélek nektek ezekről egy kicsit bővebben.

 

A november számomra mindig az év legjobban várt időszaka, ugyanis ekkor van mind a születésnapom, majd két napra rá a névnapom. Idén ez azért is volt extrán különleges, ugyanis a szüleim találékonyságának és szerény személyem naivitásának köszönhetően napján köszöntött meg a kiscsaládom. Emellett pedig a nagycsaládi köszöntést is nálunk tartottuk, amire én sütöttem és főztem mindent. Gyerekként mindig nagyon sajnáltam, hogy egybe tartjuk, de felnőttként ezt kezdem teljesen átértékelni.

 

Mivel idén végre visszatért a Könyvszalon a rendes kerékvágásba, így nem hagyhattam ki, viszont nagyon szomorúan konstatáltam, hogy nem jöttek Győr német testvérvárosai, ennek köszönhetően elmaradt a német nyelvű könyvek közötti lázas keresgélés, amire pedig már nagyon készültem. A Maxim Kiadónál majdnem elcsábultam, de már másfél éve nem tudok 2+1 könyvet összeválogatni, amit nagyonnagyon szeretnék, így üres kézzel távoztunk.

 

 

Rendezvények tekintetében voltam még egy táncversenyen, egy kétnapos konferencián Tapolcán, illetve megannyi projektegyeztetésen – volt hogy egy nap kettőn is. Most még kevésbé érezzük a határidő nyomását, de nagyon hamar itt lesz a február 9. Így ameddig nem szakad a nyakamba a munka, igyekszem kihasználni a szabad óráimat, de főképp a délelőttjeimet.

 

Sikerült egy hosszúhétvégés kikapcsolódást is beiktatnunk a hónap közepére, ugyanis akkor van az évfordulónk. Velemben és környékén töltöttük ezt a négy napot, voltunk bent Kőszegen, jártunk a Kalapos köveknél, illetve megmásztuk az Írott-követ is. Élveztük a közösen töltött aktív időt, beszélgettünk, társasoztunk. De az „őszülés” legnagyobb hozománya mégis az, hogy menyasszony lettem.

 

Végül pedig következzék az elmaradhatatlan mozgóképes szekció, amely most elég csonkára sikerült. Befejeztük a Loki második évadát, amely amennyire indokolatlanul lassan és vontatottan indult, annyira eldobtam a végén tőle az agyam. Emellett pedig az új évadra hangolódásként, valamint mert párom már egy ideje nagyon kíváncsi rá, elkezdtük közösen nézni a Bridgertont, amelynél még csak az első évadon vagyunk túl. Mivel ő is nagyon élvezi, így nem kérdés, hogy mindent is sorra kerítünk a témában.

 

 

Novemberi olvasmányaim (2324 oldal + 8 óra)

 

Akartam sokat olvasni, de az egyre sötétebb reggelek és a mindennemű fényt kizáró redőnyök miatt magamhoz képest későn ébredek meg. Ennek köszönhetően viszont lerövidült az olvasásra szánt idő hossza, így a heti egy regény nem is tűnik olyan rossznak. A Méreggel átitatott varázslat még előző hónapból csúszott át, és a teás részén kívül nemigen voltam vele megelégedve. A Történet ezzel szemben nagyot szólt, hozta mindazt, amit Baricco írásaiban szeretek. A Legendás latték meleg takaróként ölelt körbe, és tette boldogabbá a születésnapom hetét. A Jo fiaival végre a Kisasszonyok sorozat végére értem, és ugyan jobb volt mint a Fiatalurak, de még mindig inkább az első két részhez húz a szívem. A Sárga egy nem várt balkanyarral vetődött be elém, és taglózott le kendőzetlen stílusával. A szív mechanikája pedig pont csak azt tette, amit kértem tőle: üsse el az időt, míg jön a december. Képregények közül a NetGalleys vállalásaimmal haladtam. A Delicates sajnos nem ért fel a Sheetshez, a Stories of the Islands viszont tetszett a különleges mesefeldolgozásaival. Elolvastam életem első orosz nyelvű mesekönyvét is, amelynek teljes szövege ugyan ráfér kb. két A4es oldalra, de büszkeséggel tölt el ez az eredmény. Végül pedig a házimunka és sütés közben meghallgattam a Magisterium sorozat második részét is, amely már lényegesen jobb volt mint az első, így megérte folytatni.

 

  • Judy I. Lin: Méreggel átitatott varázslat (A tea könyve #1)
  • Alessandro Baricco: Történet
  • Travis Baldree: Legendás latték
  • 🖼️ Brenna Thummler: Delicates (Sheets #2)
  • 🖼️ Clar Angkasa: Stories of the Islands
  • Louisa May Alcott: Jo fiai (Kisasszonyok #4)
  • 🖼️ Осип Мандельштам: Два трамвая
  • 🎧 Holly Black – Cassandra Clare: Der kupferne Handschuh (Magisterium #2)
  • R. F. Kuang: Sárga
  • Mathias Malzieu: A szív mechanikája

 

A hónap kedvence: Történet, Legendás Latték, Sárga

A hónap csalódása: Méreggel átitatott varázslat

A hónap meglepetése: Stories of the Islands

 

 

Könyvbeszerzések

 

Ugyan ebben a hónapban van a születésnapom, mégsem nőtt meg ugrásszerűen a könyveim száma. Mindez annak is köszönhető, hogy a költözéssel minden másra is kellett költenünk, illetve a hasznos ajándékok is jól jöttek. Emellett pedig a megjelenések frontján sem volt sok olyan cím, amire azonnal le akartam volna csapni, vagy ha igen, akkor még nem érkeztek meg. Éppen emiatt csak három recenziós példányt kaptam kézhez, amelyek közül a Jaffásra számítottam, hiszen velük régóta együttműködök. Az Agavénál pedig meglepődve tapasztaltam már egy ideje, hogy felkerültem a levelezési listájukra, és így sikerült lecsapnom R. F. Kuang legújabb regényére, amire nehezen találom a szavakat, annyira különleges élmény volt. Ezek után már sokkal erősebben fogok szemezni a Bábellel.

 

  • Bauer Barbara: Vörös posztó
  • Mörk Leonóra: A Hellinger-Madonna
  • R. F. Kuang: Sárga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése