2023. november 25., szombat

Túltengő hormonok | Amie Kaufman & Jay Kristoff

Amie Kaufman és Jay Kristoff közös tevékenykedése az Illuminaevel indult, amelyet legnagyobb bánatomra valószínűleg sosem fognak magyarul kiadni, angolul pedig még nem érzem hozzá a kellő a bátorságot a különleges formátuma miatt. Éppen ezért voltam nagyon kíváncsi a szerzőpáros új regényére, az Aurora Rising Aurora felemelkedésére, amely leginkább Bookstagramon jött velem szembe egy időben. A kezdeti hype-vonat után már én is hallottam róla kevésbé dicsérő szavakat, és sajnos én is inkább ahhoz a táborhoz tartozok, akik nem szerették a könyvet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
Magyar megjelenés éve: 2022
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, sci-fi
három csillag

SEMMI PÁNIK!

2380-at írunk, az Aurora Akadémia frissen végzett kadétjai megkapják első küldetésüket. Tyler Jones az akadémia sztárja, és alig várja, hogy összeállítsa álmai osztagát, de makacs hősiessége miatt végül azok kerülnek a csapatába, akiket senki más nem akart kiválasztani…

Egy beképzelt diplomata, fekete öves szarkazmussal.

Egy szociopata tudós, aki előszeretettel lő a szobatársaira.

Egy nagyszájú techmágus a galaxis legfejlettebb egójával.

Egy indulatkezelési problémákkal küzdő földönkívüli harcos.

Egy vagány pilóta, aki kicsit sincs oda Tylerért, ha valakit érdekelne.

De Ty legnagyobb problémáját még csak nem is az új osztaga jelenti, hanem Aurora Jie-Lin O’Malley. A lány, akit kimentett az interdimenzionális űrből – ahol két évszázadot töltött kriogén fagyasztásban. Aurinak, az időn kívüli lánynak fogalma sincs róla, mihez kezdjen, mégis ő lehet a kirobbantója egy több millió éve érlelődő háborúnak, és Tyler lúzerekből, bajkeverőkből és forrófejű kívülállókból verbuválódott csapata lehet a galaxis utolsó reménysége.

Klasszikus galaktikus mentőakció, a Galaxis útikalauz stopposoknak humorával, szerethető karakterekkel és izgalmasan bonyolódó magánéleti szálakkal.

 

A Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz kiemelkedő élménye után magas elvárásokkal ugrottam neki, és mivel a két regény alapfelállásban nagyon hasonlít egymásra – különböző népekből összeállt legénység közös küldetésre indul –, így akarva akaratlanul is többször rádöbbentem, hogy az Aurora felemelkedése milyen béna megoldásokat alkalmaz. De a legnagyobb problémám az volt vele, hogy eszméletlenül ifjúsági, amire nem voltam lelkileg felkészülve.

 

Történetünk eléggé céltalan, így egyáltalán nem lepődök meg azon, hogy már csak foltokban emlékszem rá. Van egy kadét, Tyler, akinek nem sikerül egy vizsgán részt vennie, mert éppen egy űrben sodródó lányt ment meg. Egy eléggé vegyes csapatot kap maga mellé, akikkel egy titokzatos szállítmányt kell kézbesíteniük, amiről kiderül, hogy maga a megtalált lány, Aurora az. Aztán egy ponton el kezdenek kutatni a hölgyeményünk múltja után és eléggé foghíjas adatokra bukkannak, de mélyebbre ásnak. Viszont sajnos mindeközben többször rám tört az az érzés, hogy jó-jó olvasom serényen, de mintha nem haladnánk semerre sem. A kötet harmadik részére kezd ugyan érdekesebbé válni, amikor is bejön a fantasy szál magyarázata, de a hormonok végig nagyon aktívak.

 

Nem mondanám igazán karakterközpontúnak sem a regényt, mert eléggé egysíkú szereplőkkel operál. Mindenkit egy-egy tulajdonsága határoz meg, az viszont közös bennük, hogy nagyon menőnek és lazának érzik magukat, ami viszont eléggé erőltetettnek hatott. Egyedül Auri tűnt ki, de hát ő egy teljesen másik korból érkezett, ami erősen áthallásos volt számomra A Long, Long Sleep Hosszú álom című regényre. A legtöbb esetben azonban nehezen tudtam követni és különválasztani a sok szemszöget – mert igen, mindenki fejébe IS belelátunk hosszabb-rövidebb időre –, amiből párat simán kihagyhattunk volna.


Forrás: Pinterest


A nyitány amúgy jó volt, legalábbis én bírtam a pörgősségét, de aztán elég hamar megtapasztalhattam a tinifaktort, ugyanis Aurorának legelőször Tylerről az jutott eszébe, hogy milyen jól is néz ki. Most komolyan?! Aztán elkezdődött a göndröcskék emlegetése, ami összesen tizenegyszer került elő úriemberünkkel kapcsolatban. És hogy mindezt honnan tudom? Nem lehetett nem észrevenni, mert egyszerűen kiugrott a lapokról. A másik dolog, ami nyelvileg szúrt szemet, az a paprikajancsiként való felülés. Igazán sci-fi környezetbe illő szófordulat, de tényleg.

 

A másik érdekes rész a beékelt egyoldalas szösszenetek voltak, ahol a szerzők a világot magyarázzák. Kapunk itt betekintést többek között az osztagok működésébe, a hatóságok feladataiba, ill. a társadalmak szokásrendszereibe. Ez idézte egy kicsit az Illuminae formátumát, de ennél az csak jobb lehet.

 

Ennyi viszont elég volt a jóból, mert sokkal több problémája van a kötetnek, mint pozitívuma. Ott van Kal, akinél olyan kreatívak voltak az írók, hogy konkrétan Tolkien-tünde kinézetet adtak neki, és nem is egyszer hívják őt a könyvbe Mr. Középföldének vagy Mr. Elrondnak. Tylerrel összekerülve macsós erőfitogtatásoknak lehetünk tanúi, de a legrosszabb a vámpírszerű vonzódása Aurihoz. A másik nagyon „ötletes” húzásuk Octavia Butler előtt tiszteleg, ugyanis egy bolygót és egy rajta lévő bázist neveztek el róla, de ezen kevésbé akadok fenn.

 

Összességében

Menő szeretett volna lenni, de végül nem sült el ez jól. Sajnos elég céltalanra sikerült a regény, emellett pedig a szereplők is nagyon tinédzserek voltak, akik inkább hormonban tengtek túl mint mélységben. És azok a gödröcskék… Csak kitartók kezébe ajánlom, a többieknek pedig a hasonlóan multikulti csapattal operáló, de fényévekkel jobb Hosszú az út egy kicsi és dühös bolygóhoz című regényt.

 

„– Ki akar normális lenni, ha lehet helyette érdekes?”

 

A sorozat további kötetei:

Aurora Burning (#2)

Aurora's End (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése