2023. november 4., szombat

Boszi-ikrek – Olvassunk graphic novelt #33


Az őszi hangolódásra tökéletes választások lehetnek a boszorkányos történetek. Míriam Bonastre Tur Hooky című képregénysorozatának főszereplői még tanoncéveiket töltik, ám nem úgy sikerülnek a dolgaik, ahogy azt eltervezték, és egy hatalmas konfliktus kellős közepén találják magukat. Ugyan már kapható nyomtatott formában is, de alapvetően ez egy Webtoonos a képregény, amelyen a mai napig (kisebb korlátozással) elérhető


Eredeti megjelenés éve: 2021
fantasy, kaland
négy csillag

#1 Hooky

 

Two twins, one prophecy, and a whole lot of hijinks.

When twelve-year-olds Dani and Dorian missed the bus to a magic school, they didn't expect to be declared traitors to their own kind. But thanks to a mishap with a dragon egg, a broken broom, and a high-profile prisoner, their faces are on WANTED posters throughout the country! Chased by powerful families seeking the prophesied King of Witches and royals searching for missing princess, the twins don't know whom to trust.

Luckily, they aren't alone. With a local troublemaker, a princess, and a teacher who can see the future on their side, the twins might just clear their names… but can they heal their torn kingdom?

Based on the webcomic from WEBTOON, the #1 digital comic app averaging more than 10 million daily readers and 100 billion views annually, Hooky is in a stunning print format for the first time with exclusive new content sure to please fans new and old.

 

Az elején nemigen akartam olvasni ezt a graphic novelt. A 2022-es Creep-a-thon miatt álltam neki, azaz egyfajta kényszerből, mert más boszorkányos olvasmányt nem találtam hirtelen. Az indítása nagyon kis egyszerű, kevésbé kalandos, sokkal inkább az egyes szereplőket ismerjük meg a tanulási folyamatukon keresztül. Idővel azonban az események egy érdekes fordulatot vesznek, és mindennek tétje lesz. A rengeteg velük töltött idő alatt pedig nagyon megkedveltem őket.


Maga a történet egy boszorkány ikerpárról, Daniról és Dorianről szól, akik lekésik a varázsiskolába tartó buszt, így egy magányos és fura varázslóhoz szegődnek, aki ugyanúgy oktatásban részesíti őket. Dorian az okoska, aki szabadidejében is könyveket búj, az embereket viszont kerüli. Ezzel szemben Dani élénk, viszont nehezebben varázsol mint a testvére. Kicsit ügyetlen, de pont emiatt annyira szerethető. Egy ponton még úgy is dönt, hogy kizárja a mágiát az életéből.


Rajtuk kívül még három nagyszerű szereplőt kell kiemelnem, akik szintén nagyban hozzájárulnak a történet folyásához. A hercegnő egy kis búgócsiga, akit nagyon szerettem. Élete szerelmét és vőlegényét indul megmenteni, mégis leragad az ikreknél. Varázslást tanul, és emellett színt visz az életükbe. Nico a helyi Pán Péter, aki árva fiúként elhagyatottság érzésével kell együtt élnie. Vágyik a társaságra, a barátságra. Nála volt egy féltékeny szál, amit nem nagyon tudtam megfejteni, de a későbbiekben biztos megmagyarázásra kerül. A cukrász fiával, Marc-kal való barátsága pedig nagyon szép.


A világban ugyan természetes a mágia jelentléte, de egy időben üldözték a boszorkányokat, akik emiatt jelenleg bosszúra szomjaznak. Egy próféciának köszönhetően meg akarják dönteni a király hatalmát. A kötet során egyre inkább erre hegyeződtek ki az események, ami miatt sokkal jobban élveztem. Mivel csipet-csapatunk nagy, ezért kettéosztva is működik, aminek köszönhetően egyszerre több helyen is lehetünk. Járunk titkos boszorkánygyűlésen, egy boszorkány mézeskalácsházikójában, utazunk seprűn illetve sárkányon, de emellett tipikus tinidolgok is történnek, mint a bimbózó szerelem.


Meg kell adni neki az időt, de utána ígérem, hogy jó lesz.

 

Eredeti megjelenés éve: 2022
fantasy, kaland
négy csillag

#2 Hooky 2.

 

This magical adventure from the #1 digital comic platform WEBTOON continues as Dani and Dorian answer the question they’ve been avoiding: could one of them be the king of witches? A classic good-vs-evil struggle plays out on an epic stage in the second volume of this bestselling comic.

Dani and Dorian Wytte have been through everything together—including joining forces with trouble maker Nico, Princess Monica, and golden boy Mark to sneak into the witch's sabbath, spring hostages from prison, and defend the castle when it was attacked by witches.

With witches like their parents out for power and blood and non-magical people increasingly threatened by them, Dani and Dorian don't know whose side they're on . . .or if anyone's on their side. That includes their brother, Damien, who disappeared after being crowned King of Witches. But since Monica's father, the king, and her fiancé, Prince William disappeared, too, Dani and Dorian know they must set out to find their lost allies. Luckily, they aren't alone.

Based on the beloved webcomic from WEBTOON, Hooky Volume 2 picks up right where the action left off and is in stunning print format for the first time with exclusive new content sure to please fans new and old.

 

Kezdenek felnőni és önállósodni a szereplőink, akik itt már nagyon közel kerültek hozzám. A függetlenedést Dani viseli nehezebben az ikrek közül, aki viszont elfogadta a sorsát. Lesz egy famulusa, így már nem csak Doriannak van egy zsebsárkánya, hanem egy cica is csatlakozik a csapathoz. Carlo, a zsebsárkány bizonyul a leghasznosabb tagnak, akit állandóan felnagyítanak, hogy megmentse őket.


A kötet egyik központi karaktere Damien, az ikrek bátyja. Megismerjük az eredettörténetét, ami szorosan összefügg a Wytte család gonosszá válásával. Időközönként bukkannak fel epizódok a múltjából, mint például a herceggel való megismerkedése. Itt döbbentem én magam is rá, hogy mennyire összefonódnak a sorsok, illetve hogy minden szereplő felbukkanásának oka van.


Az események két fő helyszínre korlátozódnak. Egyrészt ott az erdő és az ott álló házikó, ahol csipet-csapatunk bujkál. Rajtuk kívül még egy fura párt is rejt a rengeteg, akik egy még furább házban laknak. A másik pedig a sivatag, ahol a kaland oroszlánrésze összpontosul. Van itt fiúnak kinéző hercegnő, sárkány, sellő, és az igaz szerelem csókjával felébresztendő herceg. Ugyan én személy szerint kevésbé szeretem a végeláthatatlan homokot, mint a kedves kis utcákat, de az izgalom nem engedett.


Az elején is érnek meglepetések, mint például Nico varázsereje, aminek nagyon-nagyon örültem, mert megérdemli ez a kis szeretetgombóc, vagy épp az, hogy Dorian bekamuzza, hogy a hercegnővel jár. A végén azonban számomra is meglepő és váratlan halálokkal bombázott a szerző, a lezárás pedig elég hatásosra és érzelmesre sikeredett. A legszomorúbb jelenet egyértelműen Dani és Damien szétválasztásához kötődik.


Míg az előző részben Jancsi és Juliska referencia szerepelt, addig itt konkrétan Piroska és Farkas által inspirált epizódot kapunk. Emellett feltűnik még Hófehérke is, aki nemsokára össze fog házasodni a Vadásszal. Ezek az apró kacsintások csak még inkább kedvessé tették számomra a történetet.

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
fantasy, kaland
három csillag

#3 Hooky 3.

 

The thrilling, heartfelt finale to the New York Times bestselling Hooky series, based on the beloved WEBTOON comic.

Reeling from three years of anti-magic rule under the king—and three years disconnected from twin witches Dani and Dorian—Princess Monica, Nico, Damien, and Prince William know that it is now their responsibility to save the kingdom, and their friends, before darkness prevails.

Determined to uncover the circumstances of Dorian’s disappearance and rescue reigning Queen of the Witches Dani from her mysterious curse, the group comes together for one final, epic adventure. On a mission that takes them across the kingdom, friendships are tested, romances bloom, and the past holds the key to their future.

Dorian, Dani, and all the witches and non-magical people of the kingdom must decide once and for all: Who will they be, and will they use their power and influence for good?

 

Három év telt el az előző rész óta, így egyáltalán nem volt baj, hogy egy nagyobb kihagyás után fejeztem be a sorozatot. Idő közben a szereplőink is felnőttek, ami miatt egyáltalán nem lepett meg a komolyabb hangvétel. Helyenként azonban a sötét tónusából kifolyólag elég ijesztő volt, ami miatt eléggé elütött a korábbiakban megszokottaktól és nekem hiányzott belőle felhőtlenség.


Ez a megmentések könyve, ugyanis mind Dani mind Dorian előkerítésére összegyűlik a csipet-csapat. Nekem nagyon hiányzott a párosuk, és ugyan Doriant hamarabb visszakapjuk – aki továbbra is nagyon cuki –, Dani elég mélyre került, ahonnan csak nagy nehezen lehet kihozni. A történet emellett pontot tesz a boszorkányok és az emberek évtizedes ellenségeskedésének végére. Will és Monica igazán jó uralkodópárosnak bizonyulnak, bár a szerelmi négyszögük azért elég furcsa félmegoldást kapott.


Végül pedig két megoldást szeretnék kiemelni, amelyek nagyon tetszettek. Egyrészt végre kapunk zenés részeket, bár nem sokat, de igazán kellemes dallamot sikerült találni. Másrészt pedig egy ponton párhuzamos eseményeket ábrázol egymás mellett, ahol a színpaletta különbsége mellett a szereplők lelkességének eltérő foka is kiütközik.

 

Összeségében

Élvezetes boszorkánykaland egy szerethető testvérpárral és barátaival. A sorozat a második részére ért meg igazán, de a harmadikra sajnos már túl komolyan vette magát, így az már kevésbé tetszett. Webtoonon elérhető, viszont ponton túl ingyenesen már csak napi öt részt lehet olvasni belőle, ami visszaveszi a lendületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése