2023. október 29., vasárnap

Egy kevésbé átlagos cserkésztábor mindennapjai – Olvassunk graphic novelt #32

 

N. D. Stevenson nevét a Nimona miatt ismertem meg, ami az egyik első képregény volt, amit olvastam, és hatalmas kedvencem lett. Szerettem a humorát, és nem volt kérdéses, hogy további alkotásaival is meg akarok ismerkedni. A Cserkeszterek sorozatot ugyan többedmagával jegyezi, de én itt is erősen érzem a hatását. Ugyan egy ponton túl már kiengedi a kezéből, de az első két kötet még bőven az ő irányítása alatt készült.

 

Első körben nagyon tetszett a formátuma. Mindegyik kötet epizódokból áll, amelyek egy kézikönyv különböző fejezeteihez vannak hozzárendelve. A kalandok mellett megismerhetjük azt, miket kell teljesíteni ahhoz, hogy igazi Cserkeszter legyél. Mesél a különböző kitüntetésekről, valamint az elengedhetetlen képességektől. Emellett pedig minden egység végén képes beszámolót kapunk arról, hogy mik is voltak a legjobb pillanatok, amin nagyon jót szórakoztam.

 

Történetünk egy faház lakóit és annak vezetőjét követi, akik a szokásos nyári táborozásuk alkalmával különleges kalandokba keverednek. A lányok mind külön egyéniségek, de a nevekkel az elején azért meggyűlt a bajom. Életkorban is teljes a változatosság, de ettől a színességtől lesz mindenkinek más szerepe a csipet-csapatban. Ha kedvencet kellene választanom közülük, akkor nagy bajban lennék, mert mindegyik kis lököttet a maga módján szeretem. Talán Ripley-n és April-en nevettem a legtöbbet, de a csapat dinamikájához mindenki hozzátesz.

 

Forrás: Pinterest

 

Már a bevezető részből süt a girlpower (női erő), hiszen ők nem csak lányok, hanem belevaló hölgyemények. Ugyan egy ponton felbukkan egy fiútábor – amiről értem, hogy miért nem mesél senki részletesen, de azért nem szabad őket sem kihagyni –, de ezen kívül csak nőnemű szereplők vannak, akik köszönik szépen, maguk is képesek a túlélésre. Ezek kívül pedig a kötetben felbukkannak híres nők nevei, akik valamiben elsők voltak, vagy épp kiemelkedő teljesítményt értek el. Nagyon jónak tartom ezt a fajta emlékállítást, amely megmutatja fiatal lányoknak, hogy nem csak a férfiak képesek nagy dolgokra.

 

Előzetesen fogalmam sem volt a cselekményről, csak annyit tudtam, hogy van benne egy fantasztikus csavar. Talán jól is volt ez így, hiszen meglepetésként értek a lények és a beemelt mitológiai szál. Ezért nem is mesélnék róla nektek többet. Azt viszont meg tudom erősíteni, hogy a két kötet története erőteljesen összefügg, és le is zárja a megkezdett szálat. Emiatt érdemes a két részt egymás után olvasni, ha van rá lehetőségetek.

 

Számomra a kalandok mellett a humor vitte a hátán az egészet, ami a poénok eredeti kitalálóján kívül a magyar fordítás nagyszerűségéről tanúskodik. Sokat nevettem olvasás közben a komikus helyzeteken, az egyes karakterek elszólásain, valamint a szóvicceken. Utóbbi a surmókamesterség bizonyítéka, de hát igazi cserkészkombájnokról van szó.

 

Forrás: Pinterest

 

Nagyon szerettem a nyitókötetet, ami a Rettegjetek a szent nyávogótól! címet viseli. Már az első lapokon megnyert magának, bár azt azért sajnáltam, hogy a borítóval ellentétben a belsejét nem N.D. Stevenson illusztrálta. Szerettem benne, hogy nem csak elhintették a bonyodalmat, mint azt az Újságoslányokban tették, hanem az elég pörgős cselekményben válaszokat is kapunk. Azt is jónak tartottam a kötetben, hogy amellett, hogy ugyan a legtöbbször a hasamat fogtam a nevetéstől, helyenként mégis komolyan tudja venni magát, és tanítja az olvasóit pl. a Fibonacci-számokra vagy épp a vízi állatokról mesél.

 

A nagy siker után még jó, hogy tudtam folytatni a második résszel, a Barátság a maximumonnal. Továbbra is nagyon cukik voltak ezek a lököttek, akik csak ritkán tudják magukat a tervekhez tartani. A vezetőjük, Jen is nagyobb szerepet kap, mert ő is vágyik egy kis izgalomra, ami a lányokat csőstül éri. A poénok mellett a bizalom kérdése is előkerült, és egyáltalán nem félvállról megemlítve.

 

Meleg szívvel ajánlom belevaló lányoknak, nevetni vágyóknak, szóviccek kedvelőinek. Kicsit azért sajnálom, hogy a kiadó nem tervezi folytatni a magyar kiadását, mert én például angolul kevésbé tudom értékelni a szóvicceket, mint az anyanyelvemen. Ettől függetlenül szeretném folytatni a sorozatot.

 

#1 Rettegjetek a szent nyávogótól!

„A Cserkeszterek olyan lányok, akik minden helyzetben feltalálják magukat, legyen szó akár egy gyanútlan kalandról a természetben, akár mindennapos problémák megoldásáról.”

~~~

„Egy Cserkeszter mindig készenáll és alkalmazkodik ahhoz, amivel szembetalálkozik.”

~~~

„Bár a matematika fontos iskolai tantárgy, a Cserkeszterek megtanulják hétköznapi helyzetekben hasznát venni, mint például mennyi gyújtós kell a különféle tüzekhez, és milyen sebességgel kell szaladni ahhoz, hogy átugorhassunk egy szikláról a szakadék túloldalára.”

 

#2 Barátság a maximumon

„Olyan sok mindent kínál a világ, és még többről nem is tudja, hogy nekünk tartogatja. Akárcsak mi magunk az utunk kezdetén, a világ is új, és velünk együtt tanul.”

~~~

„Azoknak a lányoknak nem az kell, hogy felpofozz egy medvét. Azt maguk is el tudják intézni. Nekik egy okos és gyakorlatias emberre van szükségük, aki visszafogja őket, mielőtt elszaladna velük a ló.”

 

A sorozat további részei:

A Terrible Plan (#3)

Out of Time (#4)

Band Together (#5)

Sink or Swim (#6)

A Bird's-Eye View (#7)

Stone Cold (#8)

On a Roll (#9)

Parents' Day (#10)

Time After Crime (#11)

Jackalope Springs Eternal (#12)

Indoor Recess (#13)

X Marks the Spot (#14)

Birthday Smarty (#15)

Mind Over Mettle (#16)

Smitten in the Stars (#17)

Horticultural Horizons (#18)

A Summer to Remember (#19)

End of Summer (#20)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése