2022. augusztus 14., vasárnap

Hogy ​told el (jól) a hallowenod – Olvassunk graphic novelt #22


A képregény/graphic novel, mint formátum nem csak a szuperhősök kedvelőinek tartogat érdekeségeket, hanem a mezei olvasó is kedvére válogathat a jobbnál-jobb kötetek közül. Magyarországon a Ciceró Könyvstúdió ennek egyik éllovasa, akiknek gondozásába már számos olyan fantasztikus történet jelent meg, mint a Nimona, az Ánya kísértete vagy a Lore Olympus. A mai képregényeim közül a bejegyzés megjelenésekor még csak az első két rész jelent meg magyarul, de szerintem nem fognak sokat késlekedni a továbbiakkal sem. A kiadónak mindenképpen jár nekik a hatalmas elismerés, és nem lehetünk nekik elég hálásak.


Eredeti megjelenés éve: 2016
Magyar megjelenés éve: 2021
Ciceró Könyvstúdió
ifjúsági, sci-fi, misztikus
három csillag

Paper Girls 1. [Paper Girls Újságoslányok 1.]

 

Megérkezett az új és egyedi kalandsorozat első kötete Brian K. Vaughantól, a New York Times eladási listáját vezető SAGA írójától és Cliff Chiangtól, a WONDER WOMAN legendás rajzolójától.

1988 halloweenjét követő reggelen négy tizenkét éves újságkihordó lány felgöngyölíti minden idők legfontosabb sztoriját.

Külvárosi dráma és természetfeletti rejtélyek találkoznak ebben a nosztalgiáról, diákmunkáról, és a gyerekkor utolsó napjairól szóló sikersorozatban.

 

Ez egy elég kusza kötet, amelyben még csak belecsípünk az eseményekbe. Maga a történet négy újságoslányról szól, akik Mindenszentek reggelén találkoznak az utcán. Az egyikükbe épp a helyi menő srácok akarnak belekötni, de a többiek a segítségére sietnek. A nyugalmukat egy fura szerkezet zavarja meg, amelynek segítségével hirtelen máshol találják magukat. És a gondok még csak most kezdődnek.

 

Az elején egyáltalán nem értettem a fura álmot, de szerintem amint végigérek az amúgy hat kötetből álló sorozaton, értelmet fog az is nyerni. Nagyon elütött az utána következő eseményektől, de aztán amúgy is felborul a világ rendje, így már semmin sem lepődtem meg utána. Olvasóként nagyon kellett figyelnem, hogy most mi merre hány méter. Így tűntek fel nekem a háttérben settenkedő alakok is, de a lányok őket egyáltalán nem látták. Sokáig azt sem tudtam eldönteni, hogy most időutaztak vagy egyszerűen dimenziók között ugráltak. Maga a történet is elég fura volt számomra, helyenként pedig elég ijesztőre sikeredett. Az viszont tetszett benne, hogy nem kíméli a főszereplőit, akik viszont idősebbnek néznek ki, mint 12.

 

A popkulturális utalások sokkal életszerűbbé tették az egészet. Megjelenik benne a Maszk, a Star Trek filmek negyedik része, valamint Wellstől a Világok harca. Utóbbira egyébként elemeiben hasonlított is, aminek kevésbé örültem, mert az alapművet ugyan olvastam, de kevésbé szerettem.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2016
Magyar megjelenés éve: 2022
Ciceró Könyvstúdió
ifjúsági, sci-fi, misztikus
három csillag

Paper Girls 2. [Paper Girls  Újságoslányok 2.]

 

A többszörös Eisner- és Harvey-díjas PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK sorozatból az Amazon készít filmsorozat-adaptációt.*

Brian K. Vaughan, a SAGA bestseller szerzője és Cliff Chiang, a WONDER WOMAN legendás rajzolója visszatér Matt Wilson színezővel és Jared K. Fletcher beíróval együtt a PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK második kötetében, melyben a történet egészen merész, új irányt vesz.*

A három fiatal újságkihordó lány, Erin, Mac és Tiffany életünk legfurcsább éjszakáját követően az 1988-as Clevelandből a távoli és ijesztő jövőben találják magukat: 2016-ban, negyedik társuknak pedig nyoma vész.*

Mit tennél, ha a tizenkét éves éned találkozna a felnőttel, akivé lettél? Erin Tieng, a negyvenéves újságírónő ezzel a kérdéssel szembesül, miközben a jövőbeli Clevelandben is elszabadulnak a furcsa jelenségek.

 

Ha olvastad az első részt, akkor kevésbé lep meg az a kijelentésem, hogy Erinből nem elég egy. Merthogy kapásból még egyet előhúznak a kalapból, ezúttal egy idősebb kiadást, aki valahogy ő is, meg nem is. Az időutazás/dimenzióugrás miatt eléggé homályos ez nekik is, mert már a duplikációt is elég nehéz feldolgozni, nemhogy azt, hogy bizonyos részletekre nem emlékszel az életedből. De az egy dolog, hogy a jövőbéli magaddal találkozol, sokkal durvább az, mikor megtudod, hogy idő előtt meghaltál.

 

A történet előszeretettel bontja meg a lányok négyes egységét, mert ebben a részben valaki mindig hiányzik. 2017-be csöppennek bele, amely számos technológiai újítást tartalmazott számukra. Nagyon élveztem az ezekre adott reakcióikat, az Amazonos beszólás pedig mindent vitt. De a megszokottak mellett el is borultak a készítők, mert óriási gilisztalények garázdálkodtak az utcán, és az egyik titokzatosan egyeztető társaság léghajója is felbukkan az égen.

 

Még mindig kukának érzem magam, mert nem magyaráz el semmit sem, és az információmorzsák is elég hiányosak. Az viszont jó volt, hogy jobban megismerhettük Erint, aki aranyosan rakja helyre önmagát. Mellette még a menő csajsziról tudunk meg dolgokat, de a másik kettő eléggé semmilyen.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2017
Magyar megjelenés éve: 2022
Ciceró Könyvstúdió
ifjúsági, sci-fi, misztikus
három csillag

Paper Girls 3. [Paper Girls  Újságoslányok 3.]

 

A többszörös Eisner- és Harvey-díjas PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK sorozatból az Amazon készít filmsorozat-adaptációt.
Brian K. Vaughan, a SAGA bestsellerszerzője és Cliff Chiang, a WONDER WOMAN legendás rajzolója Matt Wilson színezővel és Jared K. Fletcher beíróval együtt a PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK harmadik kötetében folytatja az észbontó időutazó kalandot.
Erin, Mac és Tiffany végre találkoznak elveszett barátnőjükkel KJ-vel az őskorban, ahol megismerik az időutazás eredetének titkát.
A négy 1988-ból érkezett kamaszlány mindent megtesz, hogy hazajusson, de céljuk elérését erőszak, vérontás és az anyaság nehezítik.

 

A múltba kerülünk vagy épp egy alternatív univerzumba? Már kezdem kevésbé időutazóknak látni az újságáruslányokat, hanem sokkal inkább univerzumutazóknak. Nemigen történik benne sokminden, de unaloműzésként kapunk egy jövőbelátós jelenetet. A zombikat továbbra sem szeretem, főleg nem vizuálisan látni, erre most egy álomnyit kapunk belőlük.

 

A múlt miatt ismét nem értjük az ott élő emberek nyelvét, bár ez engem továbbra sem zavar. A kéznél lévő fordítómasina viszont jól jön, mert így el tudnak jutni A-ból B-be. Az új szereplők közül van egy punkunk, aki nagyon keres valamit, meg fura csaj a babájával, akinek később még lesz szerepe.

 

A lányok közül most inkább KJ-ra fókuszálunk, akiről kiderült, hogy nem tud úszni, és amiatt fulladt meg a szeme láttára az unokatestvére. Megjön a havi vérzése is a kaland során, ami nagyon kevésszer jelenik meg könyvekben, és most is meglepődtem, de egyúttal örültem is neki. És úgy tudtam, hogy van leszbikus a történetben, és ebben a részben bizonyosságot is nyertem róla.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2022
Ciceró Könyvstúdió
ifjúsági, sci-fi, misztikus
három csillag

Paper Girls 4. [Paper Girls  Újságoslányok 4.]

 

A többszörös Eisner- és Harvey-díjas PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK sorozatból az Amazon készített filmsorozat-adaptációt.
Brian K. Vaughan, a SAGA bestsellerszerzője és Cliff Chiang, a WONDER WOMAN legendás rajzolója visszatér Matt Wilson színezővel és Jared K. Fletcher beíróval együtt a PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK negyedik kötetében.
Tiffany és a többi újságkihordó lány, Erin, Mac és KJ az őskorból 2000-be kerülnek, ahol legnagyobb, legkülönösebb kalandjuk vár rájuk, és végre választ kapnak arra, hogy mi történik körülöttük.
A múltunknak ebben a kísérteties változatában az Y2K a szakértők legrosszabb előrejelzéseinél is szörnyűbb következményekkel járt, és a jövőt csupán egy 1988-ból idekeveredett tizenkét éves lány mentheti meg.

 

Végre el kezdtem élvezni is a történetet, nem csak olvasni. Megjelent az első olyan karakter benne, aki hajlandó volt magyarázatot adni arra, hogy mégis mi a fészkes fene történik itten. Bebizonyosodik számomra, hogy csak egyszerű időutazók, de jó volt képbe kerülni, hacsak nagyvonalakban is. A kódolt képregényeket rajzoló néni pedig tartogat meglepetéseket, de ez általánosságban is igaz a sorozatra.

 

Örültem, hogy ebben a részben Tiff került a középpontba, és egyszerre duplakiadásban. Eddig csak annyit tudtam róla, hogy örökbefogadták és hogy okos, de azt mér nem hogy ennyire érdeklik a „fiús dolgok”. Kedvenc asztronautás játékában órák hosszat el tudott merülni. Különleges képességet is kap, egyedül ő látja a harcoló óriásrobotokat, amelyek az idő háborúját vívják. A felnőtt változata pedig szerintem sokkal kedvesebb, holott nem az álmait követte, hanem meghunyászkodott, viszont még így is önazonos maradt.

 

Az előző részben elindított leszbikus szál is folytatódott, amit Mac elég nehezen dolgoz fel. Egy ponton el is gondolkodik (vagy lehet hogy már a következő részben – eléggé összefolynak itten az események), hogy klónozták a lányt, ami ebben a fura helyzetben nem is lenne annyira meglepő.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
ifjúsági, sci-fi, misztikus
három csillag

Paper Girls 5.

 

Can anyone escape fate? That’s what Mac and her fellow newspaper delivery girls must discover as they escape the year 2000 and travel to the distant future. Plus, the truth behind the mysterious “old-timers” is finally revealed.

PAPER GIRLS #21-25

 

Fokozatosan tisztul a kép, de ez ekkora kuszaságánál nem árt. Visszakapcsol korábbi részekhez is aminek köszönhetően kezdek kerek egészként gondolni a történetre, mert eddig jószerivel csak bele-belekapott dolgokba.

 

Itt is a jövőbe kerülnek a lányok, amelynek nyelvét nehezen értettem, holott angolul beszéltek. Ez viszont olyan szleng, amely rövidítéseket tartalmaz, és ezt nem lesz könnyű majd átültetni magyarba sem. Jó volt látni, hogy a könyvtár igazi közösségi helyként funkcionál, ahol a sorok között random csókolózó párokat találhatunk. Megjelenik benne a tudás fája, valamint említik a Gépnarancsot is, amit csak névről ismerek, nem mint az előző kötetben megjelenő Star Trek: Voyager sorozatot. Feltűnik benne egy fekete elnök, amin rendesen meglepődnek a lányok, hiszen a 80as években ez még elképzelhetetlen. Emellett pedig az aktuálpolitikát is felhozza egy Trump maszkkal.

 

A végén lévő csavar kellően felcsigázott a lezárásra. Hiába, hogy annyira nem nyűgöztek le a korábbi részek, mégis kíváncsian várom a megoldást, hogy végül hogyan térnek haza, és hogy mi lesz a további sorsuk.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2019
ifjúsági, sci-fi, misztikus
három csillag

Paper Girls 6.

 

After surviving adventures in their past, present and future, the Paper Girls of 1988 embark on one last journey, a five-part epic that includes the emotional double-sized series finale. Featuring a new wraparound cover from Eisner Award-winning co-creator CLIFF CHIANG, which can be combined with the covers of all five previous volumes to form one complete mega-image!

PAPER GIRLS #26-30

 

Sajnos a vége sem győzött meg. Ugyan feltűnik az időutazás feltalálója, de elég kusza volt ez a kötet. Mindent is le akart zárni, és leginkább egyszerre az összes szálat, ami túlzsúfolttá tette. A legzavaróbb az a rész volt, ahol a négy lány négy időbe kerülve párhuzamosan éli meg az eseményeket. Értem ez alatt azt, hogy oldalanként mindenki kapott kockát. Ez fizikai példányban olvasva talán jobban követhető, de nekem meggyűlt a bajom vele. A lezárása sem tetszett, mert ennyi felvezetés után nagyobb csinnadrattára számítottam.  

 

Erősen közepes élményként maradt meg bennem, nem utáltam, de nem is szerettem a sorozatot. De attól még, hogy nem kifejezetten lett a szívem csücske, a TV adaptációjára nagyon kíváncsi vagyok. Mert még a színvilágot lehet a legegyszerűbben képernyőre vinni. A kusza cselekményt viszont mindenképp tisztázni kell majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése