2023. október 31., kedd

Havi zárás – Október 2023


Elszáguldott mellettem ez az október. Rengeteget tettem-vettem a lakás körül a költözés miatt, és helyenként teljesen el is voltam veszve. Viszont boldogan számolhatok be nektek arról, hogy a több mint fél éves projektünk a végére ért. Ugyan még nincs minden a helyén, viszont hatalmas örömmel tölt el, hogy alakul az életünk. Egy új kihívás előtt állok, amit szerencsére nem egyedül kell megugranom, de őszintén megvallva ez azért elég ijesztő az állandóságot szerető természetemmel. De a megszokások visszacsempészése a mindennapokba sokat segít, mint például ezen összegző bejegyzés megírása.

 

Sikerült eljutnom a soproni Alexandra Könyvvásárra, ha már a győrit munka miatt ki kellett hagynom. A Ligneum egyébként nem volt rossz helyszín, a térerő hiánya viszont nehezítette a molyos keresgélést egy-egy kötetnél. Orsi barátnőmmel jártuk végig a vásárt, aki pont ezen a hétvégén tartózkodott a városba. Ő nehezebben állta meg a vásárlást, nekem kicsit könnyebb volt, mert kevés volt a nagyon olcsó kötetek közül, ami érdekelt, az újabb megjelenések ára pedig még százalékolva is magas. Direkt koradélután mentünk, így pont elkerültük a hatalmas sort és a tülekedést, és teljesen nyugodtan nézelődhettünk a kupacok között. Teljesen megértem azokat, akik csalódtak az eseményben, mert én sem voltam maradéktalanul elégedett, de hát nem is könyves nagybevásárlást szerettem volna tartani.

 

 

Sorozatok terén az extrán sűrű napok miatt csak kevésre került sor. Befejeztem az Ahsoka első évadát, amit először szinkronosan kezdtem el, de Sabine magyarhangja annyira felidegesített, hogy angolra váltottam, pedig anno a Rebelst és a Clone Warst is magyarul láttam, és szerettem, viszont itt főleg nála félrement valami. Ezt leszámítva érdekesek voltak a részek, és Ahsoka még mindig az egyik kedvencem. Ezen kívül pedig megnéztem a Sanditon harmadik évadát, amit egyszerűen imádtam. Mr. Colbourne megint hozta a formáját, és nem egyszer megdobogtatta a szívemet a pillantásaival. De azt is szerettem a sorozatban, hogy nem csak egy párosra koncentrálunk, hanem a városka lakóinak élete is alakul mellette. Ezen kiemelkedő élmény után viszont nem tudtam, hogy milyen sorozatba vágjak bele, ezért megnéztem két filmet is a hónapban. A Selyem Baricco számomra nagyon kedves regényének adaptációja, ami a könyv feszességével ellentétben lassúra és líraira sikerült, és pont emiatt eléggé szenvedtem rajta. A Veled minden hely ragyogóról előzetesen sejtettem, hogy kemény menet lesz, és pont annyira volt megható, mint amennyire a végső fordulata meglepő. Valószínűleg nem fogom elolvasni könyvben, mert szeretném megtartani ezt az élményt.

 

 

Októberi olvasmányaim (2474 oldal + 9 óra)

 

Ugyan a számok mást mutatnak, de belül úgy érzem, hogy alig olvastam valamit. Mindez annak köszönhető, hogy a hónap vége fele voltak olyan napok, mikor egyáltalán nem tudtam a megszokott módon olvasásra szánni az időt. Emellett pedig a rézkirályság egy vaskos vállalás volt így költözés közepette, ahol az elején kevésbé kapott el a lendület. Mindez annak is köszönhető, hogy a szeptemberből átcsúszó Hölgyek öröme egyszerűen fantasztikus volt. Teljesen levett a lábamról ez az igazi közgazdászregény, aminél már alig várom, hogy nekikezdhessek a BBC adaptációnak. A méhek titkos életénél viszont már korábban láttam a könyvből készült filmet, így tudtam, hogy mi fog történni, viszont még most is úgy gondolom, hogy számomra inkább kiegészítették egymást. Elolvastam még az Oltári Austen sorozat legújabb darabját is, a Meggyőző érveket, amihez a komfortossága miatt nyúltam, és nagyon is jól esett a lelkemnek. Érzetre ugyan kevesebb volt az illusztráció, és kevesebbet nevettem rajtuk, mint az előző kettő köteten, de továbbra is csodálatos. A nagy takarítások közepette meghallgattam a Magisterium első részét, ahol a sorozatot sokáig nem is akartam folytatni, de a végén lévő csavar kíváncsivá tett. Ezen kívül elolvastam még Nap aranya, Hold ezüstje mesekönyvet, amely felnőtteknek íródott. A NetGalley-ról igényelt kötetek közül hatot is sikerült sorra kerítenem, amelyek közül Milk & Mocha kötet volt a favorit, de a megcsavart Piroska történet, a The Little Red Wolf is nagyon tetszett. A többi igazából felejthető kategóriába esett sajnos.

 

  • Émile Zola: Hölgyek öröme
  • 🖼️ Sarah Burgess: Skip!
  • 🖼️ Amélie Fléchais: The Little Red Wolf
  • 🖼️ S. J. Miller: Mage and the Endless Unknown
  • 🖼️ Amy Rose – Ryan Estrada: Occulted
  • 🖼️ Melani Sie: Milk & Mocha Comics Collection – Our Little Happiness
  • S. A. Chakraborty: Rézkirályság (Dévábád-trilógia #2)
  • 🎧 Holly Black – Cassandra Clare: Der Weg ins Labyrinth (Magisterium #1)
  • Mészöly Ágnes: Nap aranya, Hold ezüstje
  • 🖼️ Saxton Moore Jr.: Born Driven
  • Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
  • Narinder Dhami: Jane Austen: Meggyőző érvek

 

A hónap kedvence: Hölgyek öröme

 

 

Könyvbeszerzések

 

A Könyvfesztivál nagy megjelenési hulláma után lenyugodtak a kedélyek, illetve az elfoglaltságom miatt nem is igen volt időm impulzusvásárlásokra. A hónap elején ugyan érkezett egy recenziós csomagom, illetve a hó végén ellátogattam a soproni Alexandra Könyvvásárra, de ott sem éreztem a „mindent is meg akarok venni”-érzést. Mivel a lakásba csak az olvasatlan köteteimet hoztam át, amiket eddig kevésbé voltak szem előtt, így most a bőség zavarával küzdök.

 

  • Gáspár András Gáspár: Tiszta
  • Mészöly Ágnes: Nap aranya, Hold ezüstje

Egyértelműen a Könyvfesztivál miatt érkezett recenziós csomag, ugyanis volt szerencsém dedikáltatni Gáspár András Gáspárral a Héjnélkülit, amire ha rágondolok, még most is borsózik a hátam. Mivel most jelent meg a legújabb regénye, amihez utólag megtudtam, hogy nekem is volt egy kis közöm, nem volt kérdés, hogy olvasni szeretném. Mészöly Ágnes neve is már egy ideje fent van a radaromon, ezért is örültem meg, hogy felajánlották a frissen megjelenő felnőttmesekönyvét.

 

  • Mathias Malzieu: A szív mechanikája
  • Kathryn Stockett: A Segítség

Ugyan kiskosárra vágtam bele az Alexandra Könyvvásárnak, de mégsem pakoltam tele. Az elején fotós kívánságlistát vezettem, hogy mik azok, amik érdekelnének, de ilyen meg olyan indok miatt nem instant vásárlás alapanyaga. Nézegettem egy Tracy Chevalier kötetet, de hát a Leány gyöngy fülbevalóval-t sem olvastam el még. Volt ott Csontórák, Kullervo és Az ellenálló, ahol az utóbbinál nagyon sajnálom, hogy nem volt jobban leakciózva. Végül azonban csak kettő könyvvel lettem gazdagabb, amelyekről nagyrészt BookTuberek tehetnek. A szív mechanikáját még anno Enikőnél láttam, A Segítségnél pedig Avilda és Dóri ültették el a bogarat a fülembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése