2023. március 5., vasárnap

Hokiszerelem – Olvassunk graphic novelt #28

 


A Heartstoppert már képregény formájában is nagyon szerettem, és a belőle készült adaptáció első évadának megtekintése után hatalmas űr tátongott bennem, mert annyira jó volt. Ugyan újra is olvashatnám, de inkább belevetettem magam az internet bugyraiba hasonló életérzésű köteteket keresve. Így akadtam rá Ngozi Ukazu Check, Please! sorozatára, amely online ITT elérhető.

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
new adult, sport, LMBTQ
három csillag

#1 Hockey

 

Eric Bittle is a former Georgia junior figure skating champion, vlogger extraordinaire, and amateur patissier. But as accomplished as he is, nothing could prepare him for his freshman year of playing hockey at the prestigious Samwell University in Samwell, Massachusetts. It's nothing like co-ed club hockey back in the South! For one? There's checking. Second, there is Jack – his very attractive but moody captain.

A collection of the first half of the mega-popular webcomic series of the same name, Check, Please!: # Hockey is the first in a hilarious and stirring two-volume coming-of-age story about hockey, bros, and trying to find yourself during the best four years of your life.

 

Hihetetlenül mai, mert a főszereplő srácunk vlogot vezet. Eric korábban jégtáncolt, a főiskolán azonban a hokicsapatba felvételizik, hogy ösztöndíja legyen. Nekem kicsit sok volt a sport, többet szerettem volna csak úgy élni a világban és az emberek kapcsolatait megfigyelni. Ezen eltolódott hangsúly miatt kevésbé ragadott meg magának. Emellett sokkal macsóbb környezetben vagyunk, mint a Heartstopperben, ahonnan Eric a hatalmas szemével igen elüt. A többiek sokkal férfiasabban lettek ábrázolva, emiatt úgy tűnt, mintha kiskamasz lenne. A coming out kérdés mellett előkerül a családi név jelentette nyomás is. Maguk a szereplők kedvesek, a legviccesebb Shitty, akiről arcszőrzete miatt azt gondoltam először, hogy már „felnőtt”, hiszen ő irányítja a hokicsapatot. Az első kötet az első két évet öleli fel, emiatt nagyon szét van szeletelve a történet. Értettem, hogy ezalatt offscreen történnek az esemének, és hagy időt a szereplőknek egymást megismerni és fejlődni, mégsem éreztem azt, hogy sokmindent megtudtam volna róluk. A végén található tweetek gyűjteménye érdekes, bár a történet folyamába beillesztve többet adott volna. Kitöltötte volna a teret és mindennapivá tette volna az eseményeket.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
new adult, sport, LMBTQ
négy csillag

#2 Sticks & Scones

 

Eric Bittle is heading into his junior year at Samwell University, and not only does he have new teammates--he has a brand new boyfriend! Bitty and Jack must navigate their new, secret, long-distance relationship, and decide how to reveal their relationship to friends and teammates. And on top of that, Bitty's time at Samwell is quickly coming to an end…It's two full hockey seasons packed with big wins and high stakes!

A collection of the second half of the mega-popular webcomic series of the same name, Check, Please!: Sticks and Scones is the last in a hilarious and stirring two-volume coming-of-age story about hockey, bros, and trying to find yourself during the best four years of your life.

 

Erre a kötetre ért mag igazán a képregény, ami annak is köszönhető, hogy Bitts, azaz Eric is már harmad és negyedéves. Az elején kevesebb volt a vlog, és sokkal inkább az emberi kapcsolatokra koncentráltunk, ami jót is tett a történetnek. Jobban csúszott és hosszabb lélegzetvételű eseményeket is kapunk ezáltal. Már nem csak az egyetemi életet látjuk, hiszen Jack felkerült a Falconers csapatába. A távkapcsolat mellett előkerül a felvállalás témája, hiszen NHL-ben szereplő játékosként nagy figyelem kerül az emberre. Kérdésként felmerül még a továbbtanulás és a pénzszerzés ellentéte, valamint nagy hangsúly van a búcsún is. Hihetetlenül élveztem Bitts-t csapatkapitányi szerepben, ahogy teljesen átszellemülve, felnőttként viselkedik. A cuki sütögetős oldala mellett előkerül az „őrült” fele is, és azok a jelenetek csodálatosak voltak. A hokis szetting mellett kapunk családi pillanatokat is, ahol teljes mértékű az elfogadás.

 

Ugyan nem érhetett fel a szememben a Heartstopperhez, de mégis egy jó alternatívának tartom akkor, ha szeretnétek még aranyos LMBTQ történeteket olvasni. Vagy ha csak egyszerűen szeretitek a sporttal kapcsolatos regényeket, és nem ódzkodtok az LMBTQ száltól, akkor jó nyitás lehet ez a képregények frontján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése