2023. március 11., szombat

Egy kard mindenek felett | Kevin Hearne

 

Nagyrészt női szerzős és ifjúsági fantasyt olvasok, de még régebben kinéztem magamnak Kevin Hearne Vasdruida krónikáit, mert szerettem volna bővíteni az ismereteimet. A sorozatot először és utoljára Botondnál láttam, aki emlékeim szerint szerette a sorozatot, és az első részeket olvasva meg is értem, hogy miért. Ám én bizonyos pontjai miatt nem szerettem.

 

Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar megjelenés éve: 2013
Könyvmolyképző Kiadó
urban fantasy
három csillag

#1 Hounded – Üldöztetve

 

Atticus OSullivan, a druidák utolsó képviselője, békésen éldegél Arizonában, és egy ezoterikus könyvesboltot vezet. Szabadidejében pedig alakot vált, hogy ír farkaskutyájával vadászatra induljon. Szomszédai és vásárlói abban a hiszemben élnek, hogy ez a helyes, tetovált, ír srác egy nappal sem több huszonegy évesnél – pedig éppen huszonegy évszázada él a földön. Azt már ne is említsük, hogy energiáját a földből nyeri, éles nyelve van, és egy még élesebb varázskardja: Fragarach, a Válaszadó.

Csak az a probléma, hogy egy fölöttébb dühös kelta isten is szemet vetett a kardjára, és évszázadok óta üldözi érte. Ez a kitartó istenség Atticus nyomára lelt, és barátunknak minden erejére – továbbá egy csábító halálistennő segítségére, vámpír és vérfarkas ügyvédeinek falkájára, egy szexi csaposlányra (akinek fejét egy hindi boszorkány bérelte ki), és egy adag régimódi, ír szerencsére is – szüksége lesz, hogy szétrúgjon néhány kelta ülepet, és megszabadítsa magát a gonosztól…

 

Ez egy nagyon fiús könyv, amelyből nincsenek kispórolva a harcok és a hullák. Pörgős jelenetek váltják egymást, ami miatt gyorsan haladtam vele, és a humorát is tudtam értékelni. A legnagyobb kikacsintást számomra a Star Wars-os utalások jelentették, de még így is van, amit nem tudok megbocsátani neki.

 

Történetünk…

Atticusról szól, aki egy amerikai kisvárosban lel menedéket a rá vadászó tündérek elől. Egy gyógynövényekkel és okkult könyvekkel foglalkozó boltot vezet, ami druidaként elég közel áll hozzá. Egy nap azonban a rá vadászó lények rábukkannak, és egy kardot követelnek tőle, amit Atticus réges régen lopott el. És ha még ez nem elég, az istenek mellett a boszorkányok is a nyomában vannak.

 

Olvasás közben végig az járt az eszemben, hogy mennyire hasonlít a regény stílusa Jim Butcher A Dresden-aktákról alkotott képhez. Ez nagyon érdekes, mert nem vettem még kézbe egy kötetet sem sorozatból, de amit tudok róla, az teljesen egybevág.  Ugyan főszereplőnk inkább szeret a sötétben meghúzódni, és kevésbé hirdeti tevékenységét, a nőkhöz való hozzáállása közel azonos. Leginkább szexi tárgyakként ábrázolja őket, akikre hősünk rágerjed, és ez az ami a leginkább felhúzott benne. Habár az istennők erősek, de őket sem ismerjük meg mélységében egyedül a tanítványnak jelentkező lányban láttam potenciált, de ő viszonylag későn csatlakozik és keveset is szerepel.

Viszont, hogy emeljek ki pozitívumot is, nagyon szerettem Oberont, Atticus kutyáját. A szőrpamacs gondolatok útján tud gazdájával kommunikálni, és leginkább ő szolgáltatja a humoros jeleneteket. Imád vadászni, és nem csak prédára, hanem uszkárokra is. Párosuk nélkül biztosan szürkébb lenne a regény, mert azért Atticus sem kopott meg a 2000 év alatt.

 

Forrás: Pinterest

 

Maga a könyv egy kisvárosi környezetben játszódik, ahonnan eléggé kitűnnek a varázslények. Nem véletlenül hívogatja állandóan a rendőrséget Atticus szembeszomszédja, de hát sose találnak semmit sem. A mellette lakó Mrs. MacDonagh viszont sokkal kedvesebb. Ír származása miatt könnyen megérti magát a druidával, és egyáltalán nem lepik meg a legváratlanabb dolgok sem, minthogy el kell ásni egy hullát a kertben.

 

Végig egy kard körül forognak az események, amelynek köszönhetően megismerhetjük a kelta isteneket, akik egyáltalán nem kedvesek. A régi kor szabályai szerint élnek, így egy-két hulla számukra semmit sem jelent. Mellettük viszont ugyanúgy vannak vámpírok és várfarkasok is, közülük kerül ki Atticus ügyvédje is, aki nem egy slamasztikából húzza ki hősünket.

 

Egy érdekességet szeretnék még kiemelni, ami elég különösen hatott, de ismeretimnek hála tudtam hova rakni. Atticus ugyanis a regényben a Netflixtől rendelt filmeket, ami ugye ma streaming szolgáltatóként ismerünk, kezdetben azonban DVD-kölcsönzéssel és árusítással foglalkoztak. Ez segített a regény időbeli elhelyezésében is.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar megjelenés éve: 2013
Könyvmolyképző Kiadó
urban fantasy
kettő csillag

# 2 Hexed – Megátkozva

 

Atticus O’Sullivant nem izgatják túlságosan a boszorkányok. Most mégis arra készül, hogy egy mindkét fél számára előnyős, kölcsönös megnemtámadási egyezményt írjon alá velük, amikor napjaink arizónai Tempéjének boszorkánynépessége hirtelen megnégyszereződik. Ám az új lányok nem csak gonoszak, de a második világháború alatt meglehetősen sötét szerepet töltöttek be a németek oldalán.

Miközben egy bukott angyal a helyi középiskola diákjaira vadászik, és a bakkhánsnők vegasi hordája a városba özönlik, hogy ott terjessze az őket jellemző halálos romlást, és egy veszélyesen szexi, kelta tűzistennő Atticus kegyeit keresi, hősünknek ki kell vennie részét a boszorkányüldözésből. De varázskardja, a szomszédjától kölcsönzött gránátvető, valamint vámpír ügyvédje segítségével Atticus készen áll rá, hogy megtisztítsa a várost, és megmutassa a boszorkányos fehérnépeknek, hogy rossz druidával kukoricáztak.

 

Történetünkben folytatódnak Atticus kalandjai, miután nagy népszerűségre tett szert egy isten megölésével. Állandóan érkeznek hozzá a megkeresések, ám ő nagyon ódzkodik, mert nem akar több ellenséget magának, mint ami alapjáraton is van neki.

 

Kezdetben azt hittem, hogy az északi istenek lesznek a középpontban, mert előkerül benne Thor, aki nem a képregényekből ismert barátságos figura, de ez megmarad a következő résznek. Sokkal inkább szól a nőkről és a női csoportosulásokról, de továbbra is a legtöbbet eléggé leegyszerűsítve ábrázolja. A szexi istennők mellett egy szexjelenet is került bele. Egyedül a lengyel boszik voltak szimpatikusak, mert a német boszik és a bacchánsnők is két lábon járó csábításként voltak jelen, emellett pusztító erővel rendelkeznek.

 

A regény legérdekesebb része a második világháborús szál beemelése, ugyanis a könyvben nagy szerepet játszottak a boszorkányok a konfliktus kialakulásához. A Szovjetunió területén boszorkányvadászok éltek, akik ellen küldték a németeket harcolni a Die Töchter des dritten Hauses [A harmadik ház lányai] tagjai. A történetben több helyen is feltűnnek német mondatok, amelyeket én folyószövegben értettem, de utóbb mindig megmagyarázzák őket.

 

Forrás: Pinterest

 

Atticust senki sem hagyja nyugton. Nem elég, hogy a varázsvilágban bizonytalan a helyzete, még egy indián őslakos férfinak is kell segítenie, hogy legyőzze az őslakos gyerekeket zabáló démont. Általa hívja fel a figyelmet az író az üldöztetésükre és a kegyetlen bánásmódra, amelyben a katolikus egyház is kivette a részét. A boszorkányok harca mellett a rendőrök is mindenfélével vádolják, ahol csak a leleményessége segít rajta. Hiányoltam Oberont mellőle, mert kevesebb szerepet kapott, mint én azt szerettem volna.

 

Most is kaptunk popkulturális utalásokat, a Csillagok háborúja mellett feltűnik a Jóbarátok, a Galaxis útikalauz stopposoknak és A gyűrűk ura is. Mellettük azonban még olyan emberek is említésre kerülnek, mint Szűz Mária vagy épp Attila a hun.


Míg az első részt bizonyos elemei miatt jobban élveztem olvasni, itt ez kevésbé volt igaz. Haladtam vele, mert szerettem volna, de továbbra is azt érzem, hogy nem én vagyok az elsődleges célközönsége. Egyszerre szeretett volna minden is csinálni, közben viszont elfelejtett könnyed maradni.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar megjelenés éve: 2014
Könyvmolyképző Kiadó
urban fantasy
három csillag

#3 Hammered – Elkalapálva

 

A norvég mennydörgésisten rosszabb minden kötekedő rohadéknál – ő ugyanis életek ezreit tette tönkre, és ugyanennyi ártatlannal végzett. A viking vámpír, Leif Helgarson több évszázad után elérkezettnek látja az időt, hogy bosszút álljon rajta, de a norvég lidércnyomásba csak barátja, Atticus O'Sullivan, az utolsó druida segítségével juthat el. Atticus első számú túlélési stratégiája a következő volt: a lehető legnagyobb ívben kerüld el a villámokat dobáló ürgét!. De Atticus hazai pályáján sem túl rózsás a helyzet: vámpírháború közeleg, a magukat Isten Kalapácsainak nevező orosz démonvadászok pedig egyre többen lesznek. Atticus és Leif egy vérfarkas társaságában minden figyelmeztetés és várható következmény ellenére elindulnak Asgardba, a norvég panteon síkjára, ahol kommandójuk kiegészül egy varázslóval, egy orosz mennydörgésistennel és egy kínai vándorral. És megindul a felejthetetlen harc a valkűrök, a feldühödött istenek és a mennydörgésisten ellen.

 

Azt hittem, hogy sokkal jobban fogunk fókuszálni az északi istenekre, de helyette jószerivel egy befutást tapasztaltunk Asgardba, majd egy hasonló sebességgel való távozást. Ugyan felkavarta Atticus az állóvizet, de nem láttam így ennek értelmét, mert hősünk ezzel magára vonta mind Bacchus mind az északiak haragját. Ezután viszont egy hosszabb búcsúzásról szóló rész következett, mert ekkora kalamajka után illik arrébb helyezni már druidánknak a támaszpontját. A legkedvesebb jelenet MacDonagh nénitől való elválása volt, de őt alapjáraton is szeretem, mint szereplőt. Míg az előzőben Szűz Mária tűnt fel, itt Jézus tette tiszteletét, amin rendesen meglepődtem. Random Shakespeare pillanatokat is kapunk, illetve most jutunk el oda, hogy megismerjük a főbb mellékszereplők eredettörténetét, ami eléggé megtöri az egységet, viszont összességében jól esett. Előkerül benne az örök élet kérdése, hogy tényleg annyival jobb-e hosszan élni, miközben mindenkit eltemetsz, akit szeretsz.

 

Ebben az univerzumban Középfölde egy meglátogatható hely, ahova szerintem az olvasók közül is szívesen ellátogatnának páran. Emellett Neil Gaimannek is tisztelettel adózik. Leginkább a Star Trek Űrszekként való említésén akadtam fenn, de utánanézve régen tényleg így fordították le magyarra, viszont ma már ez az elnevezése kikopott a nyelvből, és már 2014-ben sem hívták így.

 

Egyre inkább kezdem elveszteni a lelkesedésemet a sorozat iránt, leginkább már csak azért olvasom, mert megvannak a részek, valamint egy kihívásomhoz kellenek. Ezen motiváció hiányában nem hiszem, hogy ennyire kitartanék mellette.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2012
Magyar megjelenés éve: 2016
Könyvmolyképző Kiadó
urban fantasy
négy csillag

#4 Tricked – Átverve

 

Az eddigi legjobb átverésem az volt, amikor láttam magam meghalni.

Atticus O’Sullivan, az utolsó druida nem maradt volna életben a kelta ravaszság nélkül kétezer évig. Így amikor a bosszúálló norvég istenek végezni akarnak vele, a még ravaszabb navahó isten, Prérifarkas segítségével elhiteti velük, hogy sikerült megölniük, felaprították az arizonai sivatag kellős közepén.

De a trükkös Prérifarkas nem osztogatja ingyen a segítségét. Mire kettőt pislogna, Atticus vérszomjas, sivatagi alakváltókkal találja magát szemközt, amiket a navahók bőrcserélőknek hívnak. Amikor a druida már azt hiszi, hogy kézben tartja a dolgokat, csúnyán elárulja valaki, akiről soha nem hitte volna. Atticus elhatározza, hogy ha ezt túléli, soha többet nem hagyja magát átverni.

Milyen szép utolsó szavak!

 

Egy időre biztosan véget ért a közös kalandunk Atticusszal, mert négy rész alatt már rájön az ember, hogy neki való-e egy könyvsorozat vagy sem. Egyszer talán újra felveszem, de nem mostanában, mert ez a rész is az elment kategóriába tartozott. Atticus megrendezett halála után két fő szálat kapunk: az egyikben a bőrcserélőkkel kell megküzdenie hősünknek, a másikban pedig vámpírok lepik meg. A Prérifarkas az előző részben sem volt szimpatikus, viszont általa betekintést kaphattunk a navahók életébe. Mindenképp kiemelendő a sorozatnál, hogy az egyes részek más-más kultúrát mutatnak be, ezzel kilökve őket az átlagos amerikai kisvárosi környezetből. Feltűnik Hel is, aki már nagyon ráizgult a küszöbön álló ragnarökre, de Morrighan nemigen teszi tiszteletét. Ez avval is járt, hogy ebben a kötetben Atticus kevésbé koncentrál a szexuális életére, hanem sokkel inkább tervez és cselekszik. Még a saját tanítványát is békén hagyja, pedig most már mindenhova viszi magával. Sajnáltam, hogy Oberon ennyire jelentéktelen lett, és inkább követelőző lett, mint humoros.


A sorozat további részei:

Grimoire of the Lamb (#0,4)

Clan Rathskeller (#0,5)

Kaibab Unbound (#0,6)

Trapped – Beszorítva (#5)

Hunted – Hajszolva (#6)

Shattered (#7)

Three Slices (#7,5)

Staked (#8)

The Purloined Poodle (#8,3)

The Squirrel on the Train (#8,4)

First Dangle and Other Stories (#8,7; #8,9; #9,1)

Scourged (#9)

Death & Honey (#9,5)

Besieged: Stories from The Iron Druid Chronicles (#4,1; #4,2; #4,5; #4,6; #8,1; #8,2; #8,5; #8,6; #8,8)

Two Tales of the Iron Druid Chronicles (#0,6; #3,5)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése