2023. február 3., péntek

Átlagostól eltérve – Olvassunk graphic novelt #26


Mostanában lelassult a graphic novel lendületem, illetve eléggé vegyes tematikában olvasom őket, így nehéz egy kalap alá rendezni őket. Most viszont összegyűlt három olyan, ahol fiatalokról van szó, mint olyan sok másikban is, viszont itt mindegyik főszereplő kitűnik a többiek közül. A Crumbs-ban Rey a jövő helyett a jelent látja, a Be Prepared-ben Vera egy orosz gyökerekkel rendelkező amerikai tinédzser, a Tidesong Sophie-ja pedig varázsló.

 

Eredeti megjelenés éve: 2022
ifjúsági, fantasy
négy csillag

Danie Stirling: Crumbs

 

Falling in love just got sweeter in this charming, romantic YA graphic novel from WEBTOON, the #1 digital comic platform. Ray, a young seer struggling with her powers, discovers first love and friendship in her town's magic bakery.

In a very special town, there’s an even more unusual bakery with a selection of baked treats hand-crafted to help your dreams come true. For Ray, a quiet young woman with special powers of her own, the order is always the same: a hot tea with a delicious side of romance.

When Ray meets Laurie, the kind barista who aspires to be a professional musician, she gets a real taste of love for the first time. But even with a spark of magic, romance isn’t so simple. Both Ray and Laurie are chasing their own dreams and even when Ray starts to see the future, she can’t predict her fate with Laurie.

Based on the beloved webcomic from WEBTOON, this sweet coming-of-age story of friendship and first love comes to life in graphic novel format with gorgeous illustrations and exclusive content.

 

Egyszerű történet egy mágikus világban? Igen, hiszen nem minden a nagy hősködésről és a világmegmentésről szól. A Crumbs középpontjában egy mágikus pékség áll, ami a főszereplő lányunk, Ray törzshelye. Itt dolgozik Laurie, akivel hamar el kezdenek járni. Az egész kötetben az ő kapcsolatuk alakulását figyeljük, valamint ezzel párhuzamosan saját álmuk megvalósítását. Nem megy minden zökkenőmentesen, de a vége nagyon szép volt, és még el is érzékenyültem rajta.


Nagyon passzolt hozzá a Webtoon formátum, mert a srác zenész szeretne lenni, és így bizonyos jelenetekhez aláfestő zene is tartozott. Laurie végtelenül kedves és odaadó, ám mindig csak másokkal törődik, de saját magával sosem. Egy ponton még titkolózni is elkezd a zenei álláskeresésével kapcsolatban, csak hogy ne kelljen csalódáskoról beszámolnia Raynek. Ez nem tetszett a férfigyerekben, de szépen feloldásra került ez is. Még jó, hogy az embernek ilyen barátai vannak, mint neki, akik megmondják, ha túlságosan pozitív.


Szerettem, hogy mindenkiben van egy kicsi varázslat. Ray érintés hatására az emberek jelenét látja, ezért is kerüli inkább ezt. A szerelemben sincsen szerencséje, hiszen pontosan belelát a másik lelkébe, és inkább már nem is próbálkozik. Ez azonban egy ritka képesség, amivel egyenes úton felvételizhet a világot irányító Tanácsba. Gyerekkora óta ez az álma, de mi van, ha ezzel csak a szüleinek akart anno megfelelni? Magát a munkát kevésbé értettem, mert nemigen magyarázták el. Egyedül annyit fogtam fel belőle, hogy emlékeket kell rendeznie. Ezek a részek kevésbé érdekeltek, ellenben a kommunikáció formája, azaz a telefonokban lakó aranyos lények annál inkább.


A történet természetesen kezeli az LMBTQ elemeket, mit szerettem benne. Ray is bi, de ezt nem tolja az arcodba, hanem útközben jössz rá. A pékséget Laurie nagynénje és a felesége vezetik, akik közül az utóbbi a Tanácsban lévő pozícióját adta fel azért, hogy érzéseket süssön a süteményeibe.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
gyermek, memoár
négy csillag

Vera Brosgol: Be Prepared

 

All Vera wants to do is fit in – but that's not easy for a Russian girl in the suburbs. Her friends live in fancy houses and their parents can afford to send them to the best summer camps. Vera's single mother can't afford that sort of luxury, but there's one summer camp in her price range – Russian summer camp.

Vera is sure she's found the one place she can fit in, but camp is far from what she imagined. And nothing could prepare her for all the 'cool girl' drama, endless Russian history lessons, and outhouses straight out of nightmares!

 

Az Ánya kísértete után Vera Brosgol ezúttal a saját életéből merít. Hasonló alapszituációval indít: orosz bevándorlók gyereke, aki jobban szeretne hasonlítani az amerikai osztálytársaihoz, ám otthon még gyakorolják az óhaza tradícióit. Az anyukájára egyébként nem lehet egy rossz szót mondani, hiszen egyedülállóként mindent meg akar adni nekik, tanul, hogy jobb életük legyen, de nem tud megfelelni a gyermeke beolvadási vágyának. A többiekhez képest Vera nagyon orosz, ami mindkét ottalvós bulin meglátszik. A borító alapján egyszerre már a táborra számította, de jó volt ezzel a felvezetéssel indítani, mert így volt összehasonlítási alapunk.


Szerintem az orosz dolgok megjelenése is emelte nálam az élvezeti faktort. Oroszul is beszélnek benne, de ezt a legtöbb helyen lefordítják és zárójelbe „ teszik. A táborba az anyaország szokásainak fenntartása érdekében mennek el a gyerekek, illetve hogy sorstársakkal találkozzanak. Ám közülük sincs mindenki azonos nyelvi szinten, hiszen valaki csak beszélni tud, de van aki olvasni is. Amolyan cserkész- és úttörőtábor keveréket kapunk, ahol a lányok és a fiúk külön vannak. Megjelennek benne a tipikus tábori dolgok, mint a kajacsempészés, a piszkálás és a barátságok kialakulása, amelyek mind Vera fejlődését szolgálják. Meg kell tanulnia azt is, hogy a barátok nem vehetők meg, hanem a véletlen helyzetek szülik őket, valamint a látszat nem mindig tükrözi a valóságot.


Nagyon szerettem a képregény rajzstílusát. Vera szemüvege pluszos dioptriás, ami megnagyítja a szemét. Alapból is hihetetlenül aranyos, de nálam a lelkes jelenetei vitték igazán a prímet. Emellett a zöld szín is jól állt neki, passzolt az erdei tábor hangulatához. Végtelenül bájos, csak ajánlani tudom. Remélem, hogy jönni fog majd magyarul is, mert akinek tetszett az Ánya, az ezt is szeretni fogja.

 

„I knew the party wasn’t right. Close, but not right.

It was too poor. It was too Russian. It was too different.

I was never going to fit with the American kids.”

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2021
ifjúsági, fantasy
négy csillag

Wendy Xu: Tidesong

 

Sophie is a young witch whose mother and grandmother pressure her to attend the Royal Magic Academy—the best magic school in the realm—even though her magic is shaky at best. To train for her entrance exams, Sophie is sent to relatives she’s never met.

Cousin Sage and Great-Aunt Lan seem more interested in giving Sophie chores than in teaching her magic. Frustrated, Sophie attempts magic on her own, but the spell goes wrong, and she accidentally entangles her magic with the magic of a young water dragon named Lir.

Lir is trapped on land and can’t remember where he came from. Even so, he’s everything Sophie isn’t—beloved by Sophie’s family and skilled at magic. With his help, Sophie might just ace her entrance exams, but that means standing in the way of Lir’s attempts to regain his memories. Sophie knows what she’s doing is wrong, but without Lir’s help, can she prove herself?

 

Wendy Xu a Mooncakes után egy önálló graphic novelt jelentetett meg, és meg kell hogy állapítsam, hogy nem csak illusztrátorként áll helyt, hanem íróként is. Az általa megalkotott képi világ továbbra is aranyos, amelyet most a sárkányok még inkább azzá tettek. A történet szintén kedves és bájos, de emellett fontos dolgokra is megtanít. Egyrészt a vizek védelmét helyezi a középpontba, hiszen a szereplők nem avatkozhatnak be a tenger körforgásába, hanem mindezt megelőzi egy sárkányokkal folytatott tárgyalás. Emellett megbocsátásra nevel testvérek és szülő-gyerek között, valamint hangsúlyozza az önmagunkba vetett hit fontosságát.


Az események során szinte végig Sophiet követjük, akit a családja elküldi egy mágikus szigetre, ahol a híres Varázslóakadémia található. A vizsgára való felkészülést nagynénjénél végzi, aki szigorú szabályok betartására kötelezi. Nem is igen a mágiára helyezi a hangsúlyt, hanem sokkal inkább fegyelemre neveli. Idő közben azonban Sophie rájön arra, hogy nem minden a menő iskola, hanem egyszerűbben is meg lehet tanulni az alapokat. Ehhez fontos a nyitott szemmel járás, amit a 12 éves főszereplőnk erőteljesen űz, mert minden érdekli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése