2023. február 19., vasárnap

Nehezen csúsztak – Olvassunk graphic novelt #27


Szeretek ajánlásokra olvasni, de ugyanakkor nagyon sokszor a saját fejem után megyek, ha könyvválasztásról van szó. Érdel a témája? Jöhet. Olvastam már az írótól, de szeretnék neki még egy esélyt adni? Ide vele. Néha igazi gyöngyszemekre bukkanok, de gyakran előfordul, hogy elhasalok. Emma Steinkellner sajnos túlságosan sokat akart rövid idő alatt, Leila del Duca nem mélyült el eléggé a témában, Craig Thompson pedig nem nekem ír, és ezt el kell fogadnom.


Eredeti megjelenés éve: 2019
Magyar megjelenés éve: 2020
gyerek, fantasy
három csillag

Emma Steinkellner: The Okay Witch [Egy kis boszi naplója]

 

A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK.

A tizenhárom éves Luna Hush imád mindent, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville-ben évszázados boszorkánydráma játszódik. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, és rejtett világot tár fel. Nemzedékekkel korábbi titkok tárulnak fel, ahogy Luna feltárja a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.

 

Ez egy kedves történet, ami fontos mondanivalóval bír, ám az események adagolási sebessége nálam derékba törte az élményt. Hihetetlenül gyors volt, nem hagyta feldolgozni a történéseket, hanem csak rohantunk a vége felé. Ez lehet, hogy a middle grade (kisiskolás) korosztályi besorolásnak is köszönhető, de szerintem egy jó kis elmerülés senkinek sem árt, hiszen a képregény alapból is egy gyorsabban olvasható formátum.


Maga a történet helyenként nehézkes volt, mert egyszerre szeretett volna mindent is csinálni: mágikus erőket gyakorolni, családi múltat megismerni és színi előadásra készült. A boszorkányos vonal viszont tetszett, amivel visszautazhattunk az időben. Megismerjük a legendák mögött húzódó valóságot, amely kihatással lesz a jelenbéli eseményekre is. Maguk a boszik nagyon menők, de Luna/Moth anyukája hihetetlenül fafejű. Nem akarja tanítani a lányát, aki így autodidakta módon sajátít el dolgokat. Előkerül egy családi dráma is, de leginkább a városban jelen lévő évszázados ellentét és a kívülállóság lesz a hangsúlyosabb.


Mindeme száguldás mellett szeretnék kiemelni három kedves elemet, ami megmelengette a szívemet. Az egyik Mr. László, akitől megörökölte a turkálót Luna/Moth édesanyja. A második Luna/Moth cicája, aki a történet üde foltja. A harmadik pedig az LMBTQ reprezentáció, ami a legváratlanabb pillanatban ért engemet, és mosolyra fakasztott.


A The Witch Boy sorozathoz képest több, ám sajnos átesett a ló túlsó oldalára.

 

„You can’t judge a person by their ancestors, eh?

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2017
afrofuturizmus
három csillag

Leila del Duca – Kit Seaton: Afar

 

Boetema suddenly develops the ability to astrally project to other worlds, unintentionally possessing the bodies of people light years away. Inotu, her inquisitive brother with a pension for trouble, finds himself on the run after he's caught eavesdropping on an illegal business deal between small town business tycoons and their cyborg bodyguard. When Boetema accidentally gets someone hurt while in another girl's body, the siblings are forced to work together to solve the problems they've created on their planet and others.

AFAR is a coming-of-age fantasy tale about two siblings. Boetema can astrally project, and her brother, Inotu, is forced to grow up when their reckless parents leave to work as salt shepherds. Boetema is tasked with figuring out why she dreams she's in other people's bodies, and in doing so, makes matters worse on a planet hundreds of light years away. Inotu struggles to become a confident and supportive brother while they've been left alone by their parents. Poor, sleep-deprived, and on the run from a cyborg, the siblings work together to overcome their own personal obstacles, making their way across the desert to the thriving metropolis, Yopan.

 

Az Afarban leginkább az afrofuturizmusa vonzott, de csak lassan rázódtam bele. Sci-fi-hez híven több gondolkodást igényelt, illetve a nyelvezete is ehhez mérten volt nehezebb. Leginkább azonban a történeten belüli ugrások akasztottak meg, mert szeretett volna az agyam magyarázatot találni rá. A megoldást megkapva a teóriáim beigazolódtak, és onnantól kezdve már zökkenőmentesebb volt az olvasás.


Ez a testvérek és a testvéri szeretet képregénye. Középpontjában egy fiatal lány, Boetema és öccse, Inotu állnak, akiket szüleik egymás felvigyázására hagynak a városban, hogy ők egy másik településen munkát keressenek. A helyzetük rosszabbodni látszik, így úgy döntenek, hogy elindulnak a sivatagban egy jobb helyet keresve maguknak. Közben viszont az is kiderül, hogy a nővér már régóta tervezte azt, hogy elhagyja a családot. Érdekes kérdést vet fel benne és az olvasóban is, hogy vajon miért nem a testvérével együtt akart eredetileg elindulni. A kettejük dinamikája és kapcsolata tetszett a leginkább, a világ számomra csak díszlet volt, amit szerettem volna jobban megismerni, de erre a rövidség miatt nemigen volt lehetőség. Érdekes volt különböző fajokkal találkozni, akik lehettek humaniodok vagy épp beszélő állatok. Sajnos nem éreztem a mélységét sem, így még mindig inkább a témában írt regényeket és kisregényeket ajánlanám inkább.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eredeti megjelenés éve: 2011
vallásos
kettő csillag

Craig Thompson: Habibi

 

„Habibi”, based on a Middle Eastern fable, tells the story of Dodola, who escapes being sold into slavery and rescues an abandoned baby she names Zam. They live in isolation in an old boat in the desert. As they age their relationship shifts from mother and son, to brother and sister and eventually lovers. In the meantime however Dodola is forced to prostitute herself to desert traders in order to provide for Zam. When he seeks an alternative means of income Dodola is captured by the Sultan and Zam is forced into a quest to try and rescue her. At heart Habibi is, like Blankets, a profound love story, but it also functions as a parable about the environment and the state of the world. Set in the place where Christianity and Islam began, it explores the fundamental connection between these religions, and also the relationship between the first and the third world and the increasingly important battle for the earth's resources. Ambitious, but always deeply felt, „Habibi” is a beautifully drawn and moving graphic novel that will get a huge amount of attention.

 

Vannak dolgok, amikről nem szeretek olvasni. Az egyik a bigott vallásosság, a másik pedig a megerőszakolás. Craig Thompson Habibijében mindkettő megtalálható, ezért nem is tetszett annyira. Már a Blankets sem lett a szívem csücske, de gondoltam, hogy adok neki még egy esélyt. Hátha csak az élettörténetét tárja az olvasói elé olyan tragikusan, de amúgy egy tehetséges író/rajzoló.

 

Az elejében még érdeklődéssel merültem el. Kíváncsi voltam a közel-keleti helyszínre, valamint a gyerekként feleségnek adott Dodola, és egy fekete kisfiú, Zam történetére, akik testvérekként nőnek fel egy sivatag közepén lévő hajón. Kezdetben a kötet nem kronológiai sorrendben halad, így tudjuk, hogy merre halad a történet. Látunk életképeket abból az időből, mikor Dodolát tanítja a férje írni-olvasni, de látjuk a felnőttkori önmagát is, ahol fogalmunk sincsen, hogy mikor és miért terhes. Mindezt ószövetségi képsorok tarkítják, amelyek magyarázatként szolgálnak bizonyos helyzetekben, de én akkor is feleslegesnek gondoltam a beékelésüket. A szexualitás vizualizációjától pedig felállt a szőr a hátamon, mert ezek legtöbbször erőszakkal keveredtek. Elég expliciten tárja elénk, ami nekem más sok volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése