2023. február 11., szombat

DNS-ben kódolt szerelem | Christina Lauren

Nem tudom miért, de engem nem vonzzanak a mai korban játszódó romantikus történetek. Ha már fantasy vagy történelmi, akkor jöhet, de ezen kívül nehezen veszem rá magamat, hogy ilyet olvassak. Éppen emiatt sokat számít egy megbízható embertől érkező ajánlás, aki maga szerteágazó ismeretekkel rendelkezik a témában, és bizton állítja, hogy jó lesz. Christina Lauren A lelkitárs egyenlet című regénye legfőképp Andi miatt került fel a radaromra, amit a magyar megjelenés csak még inkább megerősített. Nagyon jó élmény volt, nem gondoltam, hogy ennyire szeretni fogom.

 

Eredeti megjelenés éve: 2021
Magyar megjelenés éve: 2022
21. Század Kiadó
romantikus
öt csillag

Jess Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos.

Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni.

Legalábbis azt hitte, hogy tud. A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot.

A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.

 

A magyar kiadás külleméről szeretnék első körben áradozni. A sárga borító ugyan az eredeti átvétele, de ezáltal nálam már előnyből indult, mert a kötet látványa is boldogsággal töltött el. Általánosságban semleges vagyok az élfestésekkel kapcsolatban, hiszen számomra egy szép gerinc többet ér, de itt a lilából rózsaszínbe majd megint lilából megint rózsaszínbe tartó átmenet csodaszép. Le a kalappal a kiadónak az ötletességért, mert így egy megérdemelt külsőt kapott ez a számomra oly kedves regény.

 

Történetünk…

egy egyedülálló édesanyáról, Jessrőlszól, aki nagyszüleivel és egy szem lányával él. Randik esetében nem jár szerencsével, ám egy nap a legjobb barátnőjével, Fizzyvel elhatározzák, hogy leszólítják a törzshelyüknek számító kávézóba járó titokzatos férfit. Mint kiderül, ő egy éppen bemutatásra készülő forradalmi felfedezésen dolgozik, amely az emberek DNS-éből állapítja meg, hogy mennyire is kompatibilisek egymással. Jess szerencsétlenségére pont eme úriemberrel mutat egyezést, így pénzt ajánlanak fel neki, hogy a kamerák előtt a tudósunkkal együtt mutatkozzon. Az ügy marketingértéke mellett ettől függetlenül is egyre több közös időt kezdenek el tölteni, aminek köszönhetően közel kerülnek egymáshoz. De vajon mennyire megbízhatók ezek a számítások?

 

A könyv első sorban romantikusként él az emberek fejében, de nagy erőssége, hogy nem ragad meg ebben a skatulyában, és emiatt tudott elvarázsolni. Központi témája még a család, az anyaság és a női barátság, amely élettel tölti meg a lapokat, és nem csak két ember egymás körüli keringését figyeljük. A jelenetek természetesnek hatnak, egyáltalán nem kínosak. Nagyon élveztem emellett a humorát is, többször hangosan felnevettem.

 

Forrás: Pinterest

 

Hősnőként Jess szerethetően esetlen, aki gyakorlatilag egy mindennapi szuperhős. Statisztikusként dolgozik, ezért inkább racionális, mint érzelmes, ami a megnyilvánulásaiban is érzékelhető. Azonban nem csak a saját vállalkozását kell sikeresen működtetnie, hanem egyedülálló anyaként a lánya életét is kordában kell tartania. Számára a csemetéje az első, de rajta kívül is mindenkit maga elé helyez. Az életét egy trauma is meghatározza, amely erősen emlékeztetett a Szentjánosbogár lányok Felhőjére. Úgy látszik, hogy ez egy visszatérő téma ennél a generációnál.

 

Americano, azaz River egy csendes tudós, aki nem mellesleg jól néz ki. Első ránézésre őt sem feltétlenül az érzelmei hajtják, nem véletlenül hasonlítja Jess egy számológéphez, egy kartonfigurához vagy egy kriptához. Ám azonban ha hagyják rendesen kibontakozni, akkor kiderül, hogy nem is annyira bunkó, hanem sokkal inkább csak elveszik a gondolataiban, valamint nem szereti a tömeget. Sármját ugyan magának köszönheti, de az öltözködési stílusát a nővéreinek, ami egy annyira aranyos információ róla. És igen, nekem is sikerült belehabarodnom, mert eléggé emlékeztetett valakire.

 

Kettejük dinamikáját nagyon éltem. Az elején jót szórakoztam azon, ahogy folyamatosan összekapnak, idővel viszont egyre inkább összebarátkoznak. Már a második randin vérforraló förtölést hajtanak végre, és ugyan a szerződében nincs benn a kötelező fizikai kontaktus, egyre inkább vonzódnak a másikhoz. Lassan alakul ki közöttük a szerelem, és szerettem, hogy a feszültségkeltéssel dolgozik, és nem egyszerre küldi egymásnak őket. Éppen emiatt a szexjelenetre is fel tudtam készülni, meg igazából vártam is. Szerintem jól megkoreografált, és ami a legjobb, hogy az első után nem mindegyiket látjuk, mert ez csak egy eleme a történetnek, és nem a fő attrakciója. A végén lévő konfliktus se zavart, mert addigra már nagyon szerettem őket.

 

Forrás: Pinterest

 

Olvasás közben azonban nem csak a fő párosunk nőtt a szívemhez, hanem a mellékszereplők is. A biodíszlet státusz helyett sokkal inkább élénkek és szeretetteljesek. Jess barátnőjét, Fizzyt egyszerűen imádom. Egy igazi belevaló csaj, akivel tökéletes duót alkotnak. Az ifjúság tüze lobog benne, aki csak élvezni akarja az életet. Kibillenti Jesst a komfortzónájából, de emellett tökéletes lelki támaszt is jelent. Hősnőnk lánya, Juno személyiségben is inkább rá hasonlít. Igazán rámenős, mindig a legjobb kérdéseket teszi fel, emellett végtelenül aranyos. Nagyon bírtam őt is. A nagyszülők közül nekem a nagypapa a szívem csücske, aki állandóan rejtvényt fejt. A nagymama kevésbé emelkedett ki, de a kettejük kapcsolatáról süt a szeretet. Igazán jó környezetben nevelkedett mind Jess, mind Juno.

 

Végezetül pedig még egy számomra fontos dolgot emelnék ki, ugyanis a történet során nem egyszer utalnak Jane Austenra vagy műveire. River konkrétan egy két lábon járó Mr. Darcy, ha ez a korábbi leírásomból nem esett volna még le. És éppen emiatt nem csodálkozom azon, hogy ennyire tetszett ez a regény.

 

Összességében

Az apró részletekben volt kódolva a siker. Szerettem a romantikus szál alakulását, de örültem, hogy emellett más témákkal is foglalkozik. A párosunk mellett pedig a mellékszereplők is belopták magukat a szívembe. Nagyon jól szórakoztam olvasás közben, és biztos fogok még a szerző(párostól) olvasni.

 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

 

Forrás: Pinterest

 

„Egy nagy baj van az égi jelekkel: sosem a megfelelő pillanatban érkeznek.

~~~

„Istenem, Sirivel izgalmasabb eszmecserét lehet folytatni, mint ezzel a fazonnal.

~~~

„– A biológiai kompatibilitás független attól, hogy kedveljük-e egymást.

Jess szájából elszörnyedt nevetés harsant.

– Ez a vállalat szlogenje, vagy a legjobb csajozós dumád?

~~~

„– És szimpatikus neked ez a dr. Peña? – kérdezte Nana.

[…]

– Jóképű, de elég komor. – […] – Mint Mr. Darcy, de a kedves megnyilatkozások nélkül.

~~~

„De inkább csúfoljanak amiatt, hogy olyan nevem van, amilyen senki másnak nincs, mint hogy olyan legyen, amilyen nagyon sok embernek, hát nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése