2021. október 29., péntek

Bosszúhadjárat – Antihősök #2 | V. E. Schwab

V. E. Schwab regényein tovább menetelve az írónő egyik friss megjelenését vettem a kezembe. A Visszavágó Az elvetemültek sorozatának második része, amelynek részei ugyan függnek egymástól, mégis annyi idő eltelik a két kötet között, hogy akár külön történetnek is kezelhetők. A szereplőgárda kiegészül egy bosszúszomjas feleséggel és egy kötődésre vágyó alakváltóval, akik sokáig más utakon járnak, de végül minden szál összeér.


Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2021
Fumax Kiadó
paranormális, thriller
három csillag

Bosszúszomjas zsenik szupererejű összecsapása

Magneto és X Professzor. Superman és Lex Luthor. Victor Vale és Eli Eleven. Sydney és Serena Clarke. Eposzi szövetségek, melyek felbomlottak, barátságok, amelyek menthetetlenül megromlottak.

Victor nem menekülhet saját szuperereje csapdájából, mégis mindent elkövet, hogy megszabaduljon az egyre szörnyűbb mellékhatásoktól. Útját kegyetlenül lemészárolt RendKívüliek hullái szegélyezik. Ősellensége, Eli ismét a nyomában van, ám erről még maga sem tud.

Marcellának, a hírhedt maffiózó gyönyörű feleségének jócskán kijutott az árulásból. Kivirult a halál csókjától, a hatalomtól, amit végre megkapott, és amire mindig is vágyott. Saját csatlósokat gyűjt, és belemegy a legveszedelmesebb játszmába is: megpróbálja kihasználni a legendás viszályt…

 

Számomra durvább élmény volt, mint az első rész. Ez részben az aktuális lelkiállapotomnak is köszönhető, hiszen az első száz oldal után másnap már nem bírtam kézbe venni. Megerősödve visszatértem Meritbe, és az egy-két véresebb jeleneten kívül jó volt olvasni. Hajtott előre a kíváncsiság, hogy vajon mindenki eléri-e azt, amit szeretne.



Történetünk…

öt évvel az első rész cselekménye után játszódik. Elit sikeresen börtönbe juttatta Victor, aki az elmúlt időben szenved a képességeivel. A gyógymódot keresve azonban hullákat hagy maga után, ami fel is tűnik az RKON-nak. Ők akkor még nem tudják, hogy ki állhat az eset mögött, ám Elit munkába állítva a férfi hamar kideríti a gyilkos kibenlétét, de ezt évekig titkolja, hiszen magának tartogatja az ellensége kivégzését. Ezzel párhuzamosan a meriti maffia egyik feje feleségére gyújtja a házat, mert az rájött, hogy a férje szeretőt tart. A nő azonban csodával határos módon túléli, RK-vá válik, és fejébe veszi, hogy ő lesz a város új maffiavezetője, amihez csipet-csapatot is gyűjt. Nagyon feltűnően tevékenykedik, így az RKON az ő nyomába is ered. De vajon mit tervez Eli a háttérben?

 

A regény fejezetei szintén azzal a módszerrel lettek elnevezve, mint a Viszályban, és most is nagyon tetszett. Folyamatosan közelítünk a nagy esemény felé, miközben azt is megtudhatjuk, hogy mit is történt az elmúlt öt évben. Ezek mellett pedig még a távolabbi múltba is ellátogatunk, ahol megismerhetjük Marcella és Eli múltját.


Forrás: Pinterest


Marcella karakterét kíváncsisággal figyeltem, hogy mi is vezetett a jövőbeli eseményekhez. Egy díva, aki tudja magáról, hogy bárkit megkaphatna, de neki a sejtelmes fiú kell, akinek nem mellesleg kapcsolata van a maffiával. A tényleges karrierje azonban Marcella támogatásával indul be, de erről ő szeret megfeledkezni. Hiszen a pénzeszsákok eléggé öreg fazonok, akik nem szeretik, ha a nők belecincognak a munkájukba. Marcella azonban már addig is módszeresen építi fel magát, nem akar beletörődni abba, hogy kabátként tekintsenek rá. RK-vá válva pedig halálos fenyegetést jelent mindenkire, ezért sem tudják olyan könnyen elkapni. Stílusos bosszúállást folytat, ami hasonlóvá teszi őt Elivel, csak a nő nem attól teszi függővé az áldozatait, hogy RK-e vagy sem.

 

Míg a Viszályban inkább Victor szemszögén keresztül látjuk az egyetemista éveket, ebben a kötetben Eli lesz az idegenvezetőnk. Sokkal korábbról indít, gyerekkorától kezdve meséli el az életét. Az apja egy pszichopata állat volt, többet nem is szeretnék hozzáfűzni. Szülei halála után kézről kézre jár, míg egyszer csak ki nem köt a nagybátyjánál, aki szeretettel fogadja. Végre kap egy rendes családot, de a sors fintoraként azt is elveszíti. Már akkor is érdeklődött az orvostudomány iránt, de ezután még inkább belevetette magát. A börtönévekbe is kapunk betekintést, aminek kezdeti szakaszától felfordult a gyomrom. Képessége miatt az egyik orvos élve boncolta, és mindebből jeleneteket is kapunk.

 

Az új karakterek közül számomra June volt a legérdekesebb. Alakváltóként tökéletes bérgyilkos, hiszen képes átváltozni az áldozatává, így ha megsebzik, igazukkal teszik mindezt. Az igazi arcát sosem mutatja, mindig más bőrében van, de ő így érzi kényelmesnek. Viszont nagyon jól esne neki egy család, egy állandó környezet.


Forrás: Pinterest


Az emberi oldalt Stellt képviselte, akinek normalitása jót tett a sok RendKívüli között. Emellett betekinthettünk az RKON rettegett intézetébe, amelynek hozzáállása leginkább a vezetőn múlik. Sosem az eliminálás jut elsőként az eszébe, hanem hogy hogyan lehetne megmenteni őket. Természetesen az együttműködésre képteleneket ki kell vonni a forgalomból. De sokat segít nekik, ha célt kapnak.

 

Mitch és Sydey keveset szerepelnek, hiszen ez nem az ő regényük. Victor is csak az elején kap nagyobb teret, mikoris az írónő bemutatja, hogy mennyire szenved a képességeitől. Időközönként túltöltődik és meghal. Igen, RK-ként is képes meghalni, de csodával határos módon újraindul a szíve. Idővel azonban egyre több idő esik ki, ami félelemre ad okot. Mi van, ha már nem tud többet felébredni. Hiszen a képességeknek megvannak az árnyoldalai.

 

Összességében

Nem voltam elég erős lelkiállapotban, mikor nekiálltam a kötetnek, és ez meg is látszódik azon, hogy milyen lassan olvastam el. Egy ponton túl azonban rászántam magam, de utána voltak durva jelenetek. Folytatás is meg nem is, hiszen feltűnnek a régi szereplők, de újak is jönnek a képbe, akik közül számomra June volt a legérdekesebb. Továbbra is szeretem Schwab írásmódját, de el kell fogadnom, hogy ezt a sorozatot nem nekem írta. Viszont akinek bejönnek a keményebb regények, azoknak ajánlom Az elvetemülteket, mert nem mindennapi történeteket mesélnek el a részek.

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a Fumax Kiadónak!


„Lehet, hogy el lettünk rontva. De újra összeraktuk magunkat. Életben maradtunk. Ez tesz minket erőssé. Ami pedig a családot illeti… a véred mindig a családod lesz, de a családodnak nem kell a vérednek lennie.

 ~~~

„Olykor Marcella azt hitte, meglátott egy ismerős szőke kontyot vagy egy magasra kötött barna lófarkat. De így is több tucat volt belőlük. Sablonfőiskolások. Jobban érdekli őket, hogy beolvadjanak, mint az, hogy kitűnjenek.

~~~

„– Tudod, milyenek ezek a fickók – motyogta. – Régi vágásúak. Régi pénz. Régi értékek. Te akartad. Te akartad, hogy ezt csináljam.

– De nem nélkülem – csattant fel Marcella. – Azt akartam, hogy együtt csináljuk. – Marcus próbált közbevágni, de a nő nem hagyta. – Nem egy kurva kabát vagyok, Marcus. Nem adhatsz le a bejáratnál.

~~~

„Az RK-k veszélyesek, igen, némelyik katasztrófával fenyegetően az, de mi van, ha a tévelygők és tébolyultak között ott vannak azok, akiken lehet segíteni, célt adni nekik, meggyógyítani őket? Ha a halál nem megváltoztatja egy ember személyiségét, csak felerősíti?

~~~

„– Néha olyan nyomi vagy.

– Csak néha? – kérdezte Victor. – Akkor még gyakorolnom kell. – Elira villantotta kék szemét. – A normalitás túlértékelt.

 

A sorozat további részei:

Viszály (#1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése