2021. október 30., szombat

Füredi lábvíz | Tóth Gábor Ákos

Már nem az első Balaton és Balatonfüred témájú regényt olvasom, sőt a századforduló sem jelent már újdonságot. Ezt a kettőt ötvözi Tóth Gábor Ákos Balatoni futár című könyve, amelyről jó véleményeket olvastam a megjelenése környékén, így a fülszöveg által kínált kaland mellett emiatt is el szerettem volna olvasni. Sajnos azonban hatalmasat kellett csalódnom benne, mert alig volt története, amelyet léhűtő főhősünk sem tett elviselhetőbbé. Pedig az alapelgondolás sok lehetőséget rejtett, csak az a baj, hogy ezek rejtve is maradtak.


Eredeti megjelenés éve: 2021
21. Század Kiadó
történelmi fikció
két csillag

Három évvel vagyunk az utolsó magyarországi kolerajárvány után. Egy évvel az egész országot (sőt még a császárt is) megmozgató millenniumi ünnepségek előtt. Egy fiatal újságírót a rossz magaviselete miatt úgymond száműznek Balaton-Füredre…

Az országos történésektől mentes kis település lakói, de a fővárosi zaj elől idemenekülő nyaralóvendégek is csak egy különc, fura szerzetet látnak benne… Ám vannak, akik mégis kíváncsiak az ő belső világára: a Jókai villát felépítő mester, a füredi társaságot elkápráztató szakácsnő, a szeretetotthont igazgató „svájci” fantaszta, az egyik első hazai női fotós, az egyik utolsó bakonyi betyár, és nem utolsósorban Eötvös Károly, a Balatoni utazás című könyv szerzője…

Mindez akár idilli végkifejletet is jelenthetne, ha… a Balatoni Futár alapító-főszerkesztője nem botlana bele abba az eltűntnek hitt szerelmi levelezésbe, amelyet a házas Jókai folytatott a tizennyolc éves gyámleányával…

Az Édesvízi mediterrán sorozat szerzője ezúttal a 19. század végi Balaton partra kalauzolja el az Olvasót, ahol együtt talán felfedezhetjük azokat az ízeket, illatokat, mámorokat, amik után titkon mindig is vágyakoztunk…

 

Még nem olvastam az írótól az eddig megjelent regényeit, de már találkoztam velük korábban. Nagyrészt a kíváncsiság vezérelt, pedig a borító is kellemes hangulatot áraszt. Elkezdve azonban hamar rádöbbentem, hogy nem leszek jóban a hősünkkel, hacsaknem a fejlődés útjára lép. A helyszín tetszett, ám egy idő után a semmittevés már kevésbé volt érdekes, és mindezt 380 oldalon keresztül kellett elviselnem.

Történetünkben…

sokáig névtelen főszereplőnket a székesfővárosi munkáltatója száműzi Balatonfüredre, amelynek társasági életéről, de leginkább pletyáiról és érdekességéről kell beszámolnia. Férfiúnk azonnal beleveti magát a közepébe, de se perc alatt pórul jár, és egyedül a helyi építész fogadja be magához, aki munkát is szerez a már új tulajdonossal rendelkező Jókai-villában. Viszont nagyrészt csak-teng leng, a nőket sem nyűgözi le, a kaland sem találja meg, így saját útjának keresésére

 

Érdekes technikával dolgozik az író. Sokáig nem árulja el hősünk nevét, ezáltal nehezebb kötődni hozzá. Ez azonban nem tűnik fel egyszerre, csak amikor már népes szereplőgárdával dolgozik, és gondolkodik az egyes karakterekről, de az elbeszélő nem ugrik be. Először a vezetéknevét árulja el, ami Csengődi, és valamikor később a keresztneve is előkerül, de az már egyáltalán nem maradt meg bennem, mert annyira lényegtelen.


Forrás: Google keresés


Társadalom és korrajzként is szolgál, mert elég részletesen bemutatja az akkori életet, illetve a technikai vívmányokat, mint például a távbeszélőt. A füredi légkör teljesen egyedi a jachtkikötő jelenlététől. Sokkal elitebb mint Budapest, de mégis megmarad a fürdővárosi miliője. Bár azért hangsúlyozza, hogy a Balatonon nem csak nyaralók hanem lakók is vannak, amit észben kellene tartani. A településhez szorosan kapcsolódik Jókai személye. A kötetben központi helyszínné válik az író villája és az ismeretlen oldala. Hogy az ottani pletykáknak mennyi valóságalapja lehet, nem tudnám eldönteni, de inkább negatív alaknak állítja be. Az irodalom mellett előkerül a bor is főként a filoxéra kapcsán. Valamint megemlítésre kerül Helka legendája, amelyet már Nyulász Péter regényéből oly jól ismerek.

 

A rövid fejezetek alatt nemigazán történik semmi. A 100. oldalon felcsillant egy reménysugár, hogy hátha lesz a könyvből valami, mert már hősünk főnöke, Tsa is rászólt, hogy illene már valamit kezdenie valamit magával, nem csak tengni-lengni. Annyira egyetértettem vele, de hát csóringer lelkem nemigazán teszi azt, amivel megbízták. Füred elhagyása teljes mértékben felüdülést jelentett, ám hamar visszatértünk erről a rövid inetrmezzoról a szokásos langyos lábvízbe.

 

Csengődi egy elég esetlen újságíró, aki már az elején sem volt szimpatikus. Eddig tálcán kínálták fel neki a sztorikat, de amint önmagának kéne elmenni a hírért, fogalma sincsen, hogy mit kéne tenni. Helyette inkább iszik, amiatt állandóan másnapos, és még az alibi leltárkészítő munkáját is csak nehezen tudja végezni. Állítása szerint nagy nőcsábász, de nem tudom, hogy melyik nőnek jön be a tesze-toszasága. Nem jut egyről a kettőre, leginkább csak mások pénzén lébecol, és akkor meg hogy lesz belőle a címben szereplő futár. Végül kiderül, hogy nem őt hívják így, és épp emiatt volt ez akkora csalódás.


Forrás: Google keresés

A kötet során sokat elmélkednek, illetve feltűnt, hogy inkább a mai korra reflektálnak vele - például a telefonnal vagy az áhított gazdagsággal kapcsolatban -, mint az akkorira. Legalábbis engem nagyon kizökkentettek, mert egyáltalán nem tűnt oda valónak a beszélgetés.


Összességében

Félrenyúltam ezzel a kötettel, pedig a koncepciót érdekesnek tartom a mai napig, de a megvalósítás közben többször hasra esett a történet. Annak valószínűleg könnyebben megy a regény olvasása, aki tudja értékelni a főhőst vagy csak egyszerűen szimpatikusnak találja, de én a való világban sem bírom az ilyen embereket, nemhogy a könyvekben. Nálam ez a könyv hatalmas csalódás volt, pedig a szerző nem ír rosszul, csak ez a könyv nem nekem készült.

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!


„A firkászok nekem, uram, olyanok, mint a mostanság ránk ragasztott filoxéra a jó fajta magyar szőlőnek.

~~~

„Mindenki felfelé kapaszkodik egy olyan áhított értékrend irányába, amelynek valódi szerkezetéről fogalma sincs.

~~~

„Azt akarom ezzel mondani, hogy az ilyen szerkezetek hasznossága egy idő után szükségszerűen átfordul haszontalanságba (lásd, amíg nem jártak vonatok, senkit sem gázolt halálra a mozdony), és az emberek ezt felismerve elkezdenek átalakulni, de leginkább bezárkózni. A fővárosi lakos manapság például olyan, mintha egy országos méretű álarcosbál résztvevője lenne, vagy holmi középkori lovag, aki páncéllal védi magát az ártalmas információk ellen. Képzeljük csak el ezt az alakot egy telefonnal a kezében: a bálozó azt sem tudja, melyik kezével tartsa a maszkot, s melyikkel az új világ dicsőítő letéteményesét, (…).

~~~

„Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen, aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét.

~~~

„– Nem lehet különválasztani a fürdőéletet, a szelíd hegyeket, a tavat, a szőlőművelést, a borkultúrát, a jó vendéglátást – ez mind úgy van együtt, ahogy sehol máshol. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése