2020. január 4., szombat

Ebihalacska újabb kalandjai – Barangolások Ensen innen és túl #2 | Norbert Winney


Most már tudom, hogy a kiadók nem csak külföldi sorozatokat, hanem magyarokat is kedv szerint kaszálnak el. Nem váltották be a hozzá fűzött reményeket? Vagy csak egyszerűen kiábrándultak belőle? Ilyenkor az író felelőssége, hogy beletörődik vagy fejet felemelve más utakat keres. Norbert Winney (Vakulya Norbert) sem járt másként a Kalandok Óperencián innen és túl sorozatának második részével, a Sellők, hollók és csodalámpák című regényével. De láss csodát, mégis elolvashattam, és a polcon egymás mellett tökéletes harmóniában fognak csücsülni. És még a kiadójelzés is harmonizál egymással, amelyet unokatesóm fedezett fel a minap. A következőnél javasoljuk a „C” betű használatát.

Magyar megjelenés éve: 2019
Underground Budapest
fantasy, mesefeldolgozás
három csillag
Közhírré tétetik!
A Habshár-szigetek királynője férjet keres!

Vízfüttyő Loson, a vakmerő kalandor, elfogadja a felkérést… hogy olyan kihívás elé állítsa a jelölteket, amelyet csak a legrátermettebb teljesíthet. Küldetését ármány, árulás, hatalomra törő varázslók és sosem látott mitikus lények szegélyezik, a távoli szigeteken éppúgy, mint Óperencia közepén, vagy Al-Ibabha városában, a mesés keleten…

Loson kalandban és humorban bővelkedő, felhőtlen kikapcsolódást nyújtó történetei mesés világának különböző szegleteibe kalauzolják az olvasót, Óperencián innen és túl…

Néha jobb, ha hagyjuk, hogy történjenek velünk a dolgok, mintha konokul a saját akaratunkat erőltetjük.


Kötetünk három kalandot mesél el, melynek központi mozgatórugói a címben szereplő szavak, és tisztem röviden elmesélni, hogy ezek miről szólanak.

Loson és Muszti
Forrás: Moly
Habkirályok
Loson gyengéje a női nem,
Mely igen feltűnő eme történetben.
Egy próba előkészítése közben
Elgondolkodik: Vajon honnan jöhettem?

Sámánszárnyak
Családi viszályba kerülni nem előnyös,
Főleg, ha egy gyilkosságban te vagy a bűnös.
A szerelem talán majd megment,
Csak a királyokat kell épségben hazavinned.

Szellemárnyak
Messzi földön, Arábiában,
Hol dzsinnek mulatnak lámpásokban,
Szultánok az egyedurak,
Kiknek ellenszegülni nem szabad.

Aranyos történetek, helyenként erősen vizualizált felnőtt tartalommal, melyen megint meglepődtem, de aztán eszembe jutott, hogy az előző is ilyen stílusban íródott. Humoros, ezt meg kell hagynom, viszont pont a magyar nyelvezeti sajátosságokat hiányoltam belőle, ami miatt az előző rész úgy tetszett. Rozi néne halálával ez is eltűnt a történetekből?

Loson egyszemélyes vállalkozása közben csak Musztival, a házipatkányával tud társalogni, aki humanoid jegyek híján az orrát rezegteti. De a makacs állat nem egyszer mosolyt csalt az arcomra, illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ténylegesen hasznos szerepet töltött be. Ha ő nem lenne, biza Loson se futkározna olyan vígan a várfalakon. Illetve az ő jelenléte pl. az első történet zuhanós akciójelenetében a szereplőváltogató snitteknél még dinamikusabbá tette az egészet.
A királyi udvarok lakói nemigazán jeleskednek a piénokban, hiszen nekik nem is ez a feladatuk. Viszont sokkal többet megtudtam Loson múltjáról és jövőjének alakulásáról, ami miatt mégis várakozva olvastam az oldalakat. Kiderült, hogy kik a szülei és hogy ki lesz a felesége, legalábbis ha nem rontja el.

Forrás: Pinterest
Határozottan a Habkirályok volt a kedvencem, mert a zombikat nem szeretem, illetve a Sámánszárnyak nekem kicsit lapos volt. Rájöttem, hogy miért épp sellők és nem csábítottál el a tengerészeket a mesékben. Ezek a lények az érzékiség és az élvezet megtestesítői, és nagyon egyszerűen tudják rabszolgasorba taszítani a férfiakat. Kellenek a fennmaradásukhoz, de logikátlanul megölik a sellőfiúkat. Érti ezeket a fene. Viszont hasznosak is lehetnek az emberek számára (a sellőbordély valami elképsztő ötlet).

Zárásként meg kell említenem még a könyv illusztrációját is, mert a csudálatos borító mellett az egyes történetek kezdetekor vizualizálja azokat. De már csak a fontosabb szereplők nevei miatt is hasznosak voltak.

Nagyon szépen köszönöm a példányt az írónak, Norbert Winney-nek!

A sorozat korábbi részei:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése