2017. július 2., vasárnap

Rém RENDes barátok | Libba Bray

Rémregények. A 19. század kedvelt alkotásai. Mikor a kisasszonyok csak a könyvek által élhettek át izgalmakat, mert egész nap mosolyt magukra erőltetve tették a társadalom által elfogadott teendőiket. A képzeletükbe belemerülve azonban megtapasztalhattak bűnös dolgokat is anélkül, hogy kár esett volna bennük.
Libba Bray majdnem tizenöt éve íródott regénye, a Rettentő gyönyörűség sem maradt el a hátborzongató társai mögött. Viktoriánus lánynevelő intézet, mozgó árnyékok és vad látomások. Minden megvan hozzá, hogy verítékben fürödve ébredjek arra, hogy meg akarnak ölni.

Magyar megjelenés éve: 2012
Könyvmolyképző kiadó
ifjúsági, misztikus
három csillag

Gemma Doyle más, mint a többi lány. A lányok, akiknek kifogástalan a modoruk; csak akkor szólalnak meg, ha szólnak hozzájuk; tudják a helyüket; és hanyatt dobják magukat, és Angliára gondolnak, amikor ezt kívánják tőlük.
A tizenhat éves Gemma önálló egyéniség.
A londoni Spence Akadémiára akkor íratják be, amikor Indiában tragédia sújt le a családjára. Gemma magányos, bűntudattal küszködik és hajlamos a jövőt illető látomásokra, amelyek kínos pontossággal valóra is válnak. Az Akadémián hűvös fogadtatásban részesül. Ám nem teljesen magányos: egy rejtélyes fiatalember követi, aki óva inti, nehogy megnyissa a lelkét a látomások előtt.
Gemma képessége ugyanis, amivel magához vonja a természetfelettit, itt, a Spence-ben teljesedik ki. Itt kerül kapcsolatba az iskola legbefolyásosabb leányklikkjével, és itt fedezi fel, hogy az anyja kapcsolatban állt egy Rendnek nevezett titokzatos csoporttal.
És itt vár rá a sorsa… amennyiben hisz benne.
A Rettentő gyönyörűség igazi hátborzongató olvasmány a suhogó szoknyák, táncoló árnyak és az éjszaka rémeinek széles palettájáról. A viktoriánus kor élénk színekkel megfestett világát tárja elénk, ahol a lányokat arra nevelik, hogy gazdag férfiakhoz menjenek feleségül, de ahol van egy lány, aki más utat keres magának.

Élénk képzelőerő egyik nagy előnye, hogy sok mindent el tudok képzelni. Az olvasott dolgok filmszalagként pörögnek le előttem. Ez azonban ugyanannyi hátránnyal jár, mert a nyomasztó és félelmetes dolgoknak is nagy feneket kerítek. Ébren ez nem vészes, de elalvás előtt az agyam tápként szedi fel a benyomásokat és egy álmot facsar ki belőle. Csak szép kellemesen, hogy még inkább hihető legyen.

A történetet, mely okozta…
Gemma Doyleról szól, aki már az első lapokon elveszti az édesanyját. Előtte még jól összeveszik vele, hogy még ramatyabbul érezze magát főhősnőnk. Indiából visszaköltözve egy angliai leánynevelő intézetben találja magát, amelyek módszerével talán sikerül kiűzni a rakoncátlanságot a leányzóból. Legalábbis a még élő rokonai ezt akarják. Egy öntudattal rendelkező hölgyet ugyanis nehezebb férjhez adni, mint egy bólogató kiskutyát. Az intézet lakói közötti rivalizálásba belecsöppenve hamar kitapossa a helyét. Baráti társaságuk tagjai bár ennél jobban nem is különbözhetnének egymástól, az okkultizmus iránti fogékonyság viszont közös bennük. Gemmát nem csak a kíváncsiság hajtja, hanem az átélt látomások, melyeket nem ért. Szeretné megfejteni magát, viszont mindenhonnan csak azt hallja, hogy veszélyes. Talán az intézet eltűnt diákjainak naplója segít megmagyarázni a háttérben megbújó dolgokat.



Két klasszikus regény jutott többször is olvasás közben az eszembe. A klastrom titka és a Jane Eyre. Nem véletlenül, hisz mindkettő kissé komor képi világgal rendelkezik. Ezt Bray kisasszony megfűszerezte egy kis mágiával, és máris 21. századi sikerregény lett belőle.
Kezdetektől fogva jelen van a misztikusság. Gemma látomásokkal küd, melyben kilép saját testéből. Az árnyékvilágban megtapasztalja a dolgok igazi valóját. Még igazából csak egy betekintőt kaptunk ebbe a végtelen lehetőségekkel bíró mágiába. Gonosz szellemek, illúzió és megszállottság. Sokat kell még tanulnia ahhoz, hogy mindezt megzabolázza. Először azonban önmagával kell dűlőre jutnia. Első ránézésre savanyúnak és cinikusnak tűnik, aki képtelen élvezni az életet, és csak mindenből gúnyt űz. Ez azonban a komor hangulathoz tökéletesen illett. Azonban minél több időt tölt távol a családjától, annál jobban megváltozik. Levetkőzi rossz szokásait, megnyílik a barátosnéi előtt. Családi látogatás alkalmával viszont ismét magára veszi, mint kedvenc göncét. Rossz hatással vannak rá a rokonai. Önálló személyiségként bevonzza az embereket.
Francia nyelvből Gemmának hiányosságai vannak, és lábjegyzet híján én sem értettem egy szót sem. Értetlenségemben próbálgattam ízlelni a szavakat, hátha kiolvasva ráismerek egyre-kettőre.
A sötét Anglián kívül a fülledt Indiába is elkalauzol, amiből olvastam volna többet is. Vagy legalább a regény során nagyobb jelentősége lett volna. Értem én, hogy a távolságot érzékeltetni kellett és brit gyarmatként jó megoldás volt. De elejtett utalásokkal is megelégedtem volna.



A misztikus szálat erősíti a titkos napló, melyből először csak Gemma olvasgat, később viszont a baráti társasága is előszeretettel. Főleg, ha részegen fetrengenek a birtokon lévő barlangban. Egyre jobban bonyolódnak a dolgok. Várom, hogy kirajzolódjon elénk és hogy Miss Moorenak milyen köze lesz hozzá. Mert az a nő feltűnően sokat tud.
A másik titokzatos szereplő Kartik, aki távolról figyeli, mibe keveredik a csoda négyesük. Származását tekintve talán indiai, ezért is illik bele annyira cigányok közé. Az ábrándozásukon viszont rendesen kiakadtam. Inkább az írónő, mint a fordító nem tudja, hogy ők nem románok. Nagyon bántotta a csőrömet ez a pontatlanság.
Foglalkozik a szerelem és az érdekházasság témakörével. Lányos ábrándként megfordul Pippa, az egyik barátnő fejében, hogy milyen jó lenne nem vásári portékaként díszelegni. A szörnyű valóság azonban engem is arcon csap. Nem mindenki teheti meg, hogy a szíve szavát követve éljen boldogul, mert élete egy adósságlevelet ér.

Hogy kinek ajánlom?
Ez egy misztikus lányregény a viktoriánus kor kedvelőinek. Ha a három jelző kulcsszó közül legalább kettőt kedvelsz egy könyvben, akkor próbáld ki. Nem mindig a legújabb regények a legjobbak. A trend változik, de van, ami megmarad.
Látok benne potenciált, szóval bátran belekezdhetsz. Sorozat, így nagyobb ívű cselekménye hosszabb időre leköt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése