2017. július 22., szombat

Darcy házaspár mindennapjai | Helen Halestead

Kétség kívül Miss Jane életéhez és műveihez készült a legtöbb publikált regény. Nem szeretem ezeket a csúnya mai szóval fanfictionöknek hívni, pedig azok. Inkább továbbgondolásként tekintett rájuk, hisz kedvenc írónőm mindössze csak hat kész művet hagyott a nagyérdeműre. Nem kell sokat találgatni, hogy ezek közül melyik számomra A legkedvesebb.
Mr. és Mrs. Darcy későbbi életét Helen Halstead is górcső alá vette. Olvastam én már több folytatást is, de eddig ez volt számomra a legtetszetősebb.

Magyar megjelenés éve: 2016
Lazi Könyvkiadó
romantikus
négy csillag
A Büszkeség és balítélet megírásával Jane Austen minden idők egyik legkedveltebb irodalmi szerelmespárját hívta életre Elizabeth Bennet és Fitzwilliam Darcy kettősével. Azok közül, akik olvasták történetüket, talán nem is akad olyan, aki ne lenne kíváncsi a folytatásra.
Helen Halstead onnantól indítja Darcyék történetét, ahol Austen abbahagyta. Megörökíti egybekelésüket, majd a friss házasok első közös éveit, amikor is Mrs. Darcy hirtelen a londoni társasági élet középpontjában találja magát. Ez erőteljes váltásnak bizonyul a nyugalmas vidéki élethez képest, ám Elizabeth éles esze, természetes bája és üdítő szellemessége saját jogon is népszerűvé teszi őt a legmagasabb körökben. Tekintélyes barátnőre tesz szert Englebury márkiné személyében, de őladységének köre féltékenyen figyeli, így Elizabeth egy olyan érdekcsoport tagja lesz, akik számára az intrika az élet elengedhetetlen része, és a vetélkedés a mozgató erő. Idővel mindez feszültséget teremt közte és a férje között, veszélyeztetve boldogságukat. A büszkeség és a balítélet ismételt hibájába esnek, de felül tudnak-e ezeken kerekedni ezúttal is?
A szerző a Darcy házaspár mellett új szereplőket is bemutat, ugyanakkor nem feledkezik meg a már megismertekről sem, így értesülhetünk például Georgina Darcy és Kitty Bennet boldogságkereséséről, vagy épp Anne de Bourgh és Caroline Bingley sorsának alakulásáról. A fordulatokkal teli, szellemes és szórakoztató regény nem nélkülözi a szatirikus humort, a mulatságos kalandokat, de a drámát sem.
A legfőbb kérdés pedig az, vajon az őket körülvevő kavalkádban erős tud-e maradni Mr. és Mrs. Darcy szerelme? 

Történetünk…
A 61. fejezet kibővítése. Már Austen is elgondolkodott néhány szereplő sorsáról, de pár oldalnál nem méltatta őket tovább. Lady Catherine de Bourgh nagy ellenkezésére megtörtént az esküvő A boldog párok immár önálló életüket kezdték el vidéki birtokaikban. Lizzy azonban vagyonos és előkelő Fitzwilliam e miatt nem menekül meg a londoni társaságtól sem. Élénk és szellemes stílusával belopja magát a társaság krémjének szívébe. Vidéki ártatlansága könnyen prédává teheti.

A felütése nosztalgikus hangvételű, Mrs. Bennet új pletykájának viszont nem sikerült felülmúlnia a régit. Mindig saját öreganyám fog róla eszembe jutni. Annyi sületlenséget hord össze. Egyszerűen nem áll be a szája. Viszont jószívűségéből itt sem ad lejjebb.
A jó Mr. Bennet is hozza a filozófikus formáját. Cinizmusa határtalan. Viszont szegény Kittynél elveti a sulykot. Az emberek tüzetes tanulmányozásának következtében feljegyzéseket tesz, melyet később könyv formában is látni szeretne. Micsoda ötlet volt célt adni neki. Mivel nemigen végez mezőgazdasági segédmunkát, nap nagy részét úgyis csak bent tölti, teljesen hasznosan.

A társasági élet miatt fogott meg magának. Austen szereplői eredeti történetükben bálokra jártak, látogatóba mentek és új ismeretségeket kötöttek. Egy hadseregnyi új arc vonul fel, akik felélénkítik az eseményeket. Mrs. Courtney helyettesíti a messze lévő Charlotteot barátnői posztjában. Közvetlen asszony, aki díjazza Eliza stílusát. Kétség kívül a Whitaker testvérpár a legizgalmasabb, aki Crawfordékra emlékeztetett A mansfield kastélyból. Mr. Whitaker előszeretettel bálványozza és hozza kínos helyzetekbe Lizzyt. Ám mindez csak játszma számára. Nagyon reméltem, hogy nem lesznek az úrnak komolyabb szándékai. Mert lehet akármilyen türelmes Darcy, nem akartam, hogy eldördüljön a pisztoly. Mindenki közül Lady Englebury a legnevesebb, pártfogásba vette Elisabethet. Nem tartozik Fitzwilliam baráti köréhez, ezért sem szereti az általa szervezett összejöveteleken tartott rongyrázást.

Ha már annyit beszéltem a párosunkról, akkor külön is szeretném megemlíteni őket. Végre nem veszett el közülük a szikra, nem csak áradoztak egymásnak, hogy milyen jó, hogy itt van neki a másik. Rendesen odaléptek, ha nézeteltérésük támadt. Kettejük közül határozottan Darcy a féltékenyebb típus. Képes apró cseprő dolgokon bedurcázni, de én így szeretem. Boldoggá teszik egymást, ez látszik rajtuk, de nem rózsaszín vattacukorfelhőbe burkolóznak, hanem tisztán látják egymást. Az ő drámájukra épük a regény, de mellettük más szereplők élete is révbe ér.

A vézna Anne de Bourhgot megkedveltem. Van elképzelésem arról, milyen lehet egy elnyomó anya mellett felnőni. Első adandó alkalommal, mikor kiszabadul a felvigyázása alól, határozottan ellentmond őladységének. Jót tesz neki a házas élet.
Kittynek, azaz Catherine Bennetnek hasznára vált, hogy nővérei elkerültek otthonról. Kinyílt számára a világ. Mindig is példaképként tekintett rájuk, most még jobban. Megkomolyodott, már amennyire ez nála lehetséges.
Mary megsavanyodott. Az elején azt gondoltam, hogy mivel elmentek a szépségek otthonról, ő lesz a következő a kiházasítandók sorában- Vallásos nézeteit nem adta fel, néha túlzásba is viszi. A szüleinek viszont hasznára van, mert vénségükre se maradnak egyedül.
A Fitzwilliam ezredessel kapcsolatos sejtéseim beigazolódni látszódtak, vagy csak egyszerűen az írónő is azt látta bele, amit én. Szerelmes volt Lizzybe. Azt hittem, hogy Georginával hozza össze őket a sors. Oké, hogy első fokú unokatestvérek, de láttak már durvább dolgok is napvilágot.
Janet és Charlotteot viszont sajnálom. Nem kaptak teret. Értem én, hogy távol vannak, de a szoros barátnőket kegyetlenség elválasztani egymástól. Gardinerék meg csak említés szintjén kerülnek szóba. Járnak a mesés Pemberley birtokon, de nem elevenednek meg.

 
Összességében
Természetesen meg sem közelíti az eredetit, de a magyarul megjelentek közül eddig ez a legjobb. Érdekessé tették a nézőpontváltások, hogy nem csak Lizzy szemszögéből értesülünk, hanem mind régi és új szereplők fejébe is beleülhetünk.

Néhány idézet a végére...
- Elisabeth Mr. Darcy vagyonának élvezetéért hagy el bennünket, nővére, Jane pedig Mr. Bingley-éért. Megcsappant háztartásomban alkalmam nyílik majd rá, hogy többet élvezhessem két itthon maradt leányom társaságát.
- Valóban – helyeselt Mrs. Bennet. – Kényelmesen megleszünk.
- Én legalábbis még gyakrabban fogok menedéket találni könyvtárszobám nyugalmában, mivel a leányaimba szorult összes értelem egyszerre távozott a házból.
~~~
„- Mélyen elítélem – jelentette ki Darcy – azok nemtörődömségét, mondhatnám: erkölcstelenségét, akik oly könnyedén intéznek el minden feladatot, mintha teljesítményük minősége nem volna lényeges.
~~~
„- Talán megpróbálhatnál kissé felengedni. Nem jó, hogy olyan hűvös a viszonyod jövendő anyósoddal.
- Nem tudom, hogyan beszélgessek vele. Annyi méltóság szorult belé, mint egy tyúkólba[…].
~~~
„Habár, általánosságban szólva, köztudott, hogy ifjú hölgyek mondanak olyan dolgokat, mint „ön az utolsó férfi, akihez valaha feleségül tudnék menni”. Aztán néhány hónap múlva megfenyítik a szegény embert, amiért olyan lassan ismétli meg a leánykérést.
~~~
„Ne figyeljen a világ otromba fecsegésére! Csak a saját szívére hallgasson, a lelkiismerete szavára, és akkor helyesen cselekszik. Aztán, ha Isten is úgy akarja, célt ér.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése