2017. július 17., hétfő

Büszkeség és Júlia | Polly Shulman

Jane Austen számos művet inspirált. Nem csak mint regényeinek lehetséges folytatásai, hanem a felnőtt és ifjúsági szórakoztató irodalomban is. Polly Shulman Rajongás című könyvére se akadtam volna rá, ha fülszövege nem emlegeti olyan határozottan a Büszkeség és balítéletet. Mert nálam Stephanie Meyer ajánlása semmit nem nyom latba.

Magyar megjelenés éve: 2009
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, romantikus
kettő csillag
Jane Austennak még soha nem voltak ilyen barátai…
„Kevés olyan dolog van, ami jobban megviselhet egy értelmes embert, mint ha szeretetből és megszokásból ragaszkodik egy Rajongóhoz.” Julie mindezt keserű tapasztalatból tudja. Legjobb barátnője, Ashleigh, vadul csapong egyik mániától a másikig, és őt is belerángatja őrült terveibe. Ashleigh legújabb szeszélye egyben Julie saját szenvedélye is: Jane Austen nagyszerű szerelmi regénye, a Büszkeség és balítélet. Julie azon kapja magát, hogy múlt századi divat szerint felöltözve és erősen vonakodva besurran Ashleigh-vel egy fiúiskola báljára, abban a reményben, hogy ott hősökre lelnek. Sajnos, mindketten ugyanabba a fiatalemberbe szeretnek bele, a jóképű és lovagias Grandison Parrba. Vajon Julie-nak választania kell a barátnője iránti hűség és a szerelem között? Vagy talán Ashleigh zavarbaejtő bohóckodása végképp elüldözi a fiút, mielőtt Julie lehetőséget kapna?

Egy vattacukorhoz tudom leginkább hasonlítani. Habos, édes, ragad tőle mindened és hamar elfogy.
Rövidke terjedelmével nem tartalmaz nagy ívű cselekményt, mégis szerethetően egyszerű. Egy amerikai gimis közegbe csöppenünk bele, ahol ugyanúgy bonyolódnak a szálak, mint egy drámában.

Történetünk folyama azt regéli el…
Hogyan birkózik meg egy újabb hóborttal Asleigh.
Julie, a mindenben támogató barátnő
Mellette van még akkor is, mikor nagyon furcsa ő.
Volt már lovag, sütemények bolondja,
S most Jane Austen került a porondra.
Rajongásának tárgya a Büszkeség és balítélet,
Ami miatt Ash egy úrikisasszony lett.
Saját Darcyját akarja megtalálni,
Ami miatt egy bálba se átall belopózni.
A szomszédos fiúiskola elitje közé kerülve
Fel voltak készülve minden eshetőségre.
Francia négyes, keringő és finom modor,
Partnereket találva felelevenedett a régi kor.
Parr és Ned megmentésükre siettek,
El is varázsolták a lányokat a hercegek.
Közös színdarabban szerepelnek ezután.
Első ránézésre nem lesz nagy szám,
Ahogy azonban az idő telik,
Kapcsolatuk elmélyedik,
És a szerelem csak úgy szikrázik.
De vajon a jó emberek között parázslik?

Azt hittem, hogy sokkal jobban bele fog épülni az austeni világ, de csalódnom kellett. Helyette azonban megkaptam a Rómeó és Júliát, ami egy másik nagy kedvencem.
Nem szakadunk el az irodalomtól, mert Julia apja nyomására tagja lesz az iskolaújság szerkesztőbrigádjának. Aztán több irodalomóra is említésre kerül. A színdarab, melynél nekem csak később esett le, hogy musical, Ned és Parr munkája. A lírikus Parr szonettgyártó bajnok. Nem elég, hogy szép szeme van, még végtelenül romantikus is. Tisztelettudó, nem akar rányomulni Juliera. Igazi úriember.
Julie „elvált szülők gyereke”-szindrómában szenved. Utálja mostoháját, és nem szereti, ha édesapja egrecíroztatja. Nem gondolja magát szépnek, oszt mégis minden fiú körülötte legyeskedik. Juszt ugyanabba a srácba zúgnak bele.

Jó volt kívülről látni egy „Rajongót”. Ők azok a díszpéldányok, akik mániákusan oda vannak egy-egy dologért, és ezt nem győzik a környezetük tudtára hozni. Nem meglepő, hogy furcsábbak, mint a többiek. Én is szoktam pörögni dolgokon, de azért nem ennyire, és tudtam, hogy furcsának tűnhet a másik szemszögből. A túláradó szeretet az adott dolgok iránt, hogy mindezt kitartóan csinálja Ashleigh, csodálattal tölt el.
Kapunk rejtélyt, csókot, táncot, bonyodalmat és legyeskedő fiúkat.

Hogy kinek ajánlom?
Fiatalabb, 12-14 éves korosztálynak elsősorban. Hozzájuk passzol a regény könnyedsége.
Aki egy cukorhabos süteményre vágyik, de közben tartani szeretné a fogyókúráját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése