2023. augusztus 25., péntek

Padláson kuksoló muksóka | Böszörményi Gyula

Évekig úgy voltam vele, hogy már túl idős vagyok a Lúzer Rádió, Budapest!-hez, ám Gyula bátyó hirtelen halála rádöbbentett arra, hogy újak híját csak az eddig megjelenteket olvashatom el tőle. A sors is úgy akarta, hogy a sorozat első részét sodorja a kezembe, és nagyon jót szórakoztam rajta. Hozza a jól ismert stílust, megszólítva a fiatal fiúkat és a kalandra vágyókat. Surmókák, nem lesz itt laca-facázás!

 

Eredeti megjelenés éve: 2012
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági
négy csillag

KATT… indul a Lúzer Rádió adása, melyből megtudhatod, hogy…

GÁZ, ha tizenhárom éves vagy… GÁZ, ha az őseid egyszer csak Pestre költöztetnek… GÁZ, hogy ők is mennek veled… FULLGÁZ, hogy a zombirajongó nővéred és a nyafogó húgod sem levakarható… GÁZ, hogy a nővérgyilkosság súlyos bűncselekmény… GÁZ, hogy a húggyilkosság is az… ÜBERGÁZ, hogy a felnőttek folyton hazudnak, simliskednek, csúsztatnak, mellébeszélnek, átvernek, megvezetnek és kamuznak, ám jobb, ha mégis bőrt húzol a fogadra, és úgy teszel, mintha mindent szépen elhinnél, csak mert néhány centivel alacsonyabb vagy… GÁZ, hogy a vajadat erősebben vonzza a gravitáció, mint a kenyeredet…

Viszont TOTÁL BULI, hogy a Lúzer Rádió csak neked és hozzád szól! Induljon hát az adás és persze a Béla-irtó Hadművelet!… KATT

Pudingok kíméljenek!

 

Ízig-vérig magyar, amelyet szinte lehetetlenség lenne más nyelvekre lefordítani. A fiatalok szlengje azonnal berántott és hangulatba hozott, pedig én magam nem is így beszélek. Imádtam a beszólásait, valamint a felnőtteknek beleírt popkulturális utalásokat. Az egyik ilyen a Dr. Bubó, akit nem nevez nevét, de már a Boa constrictorral utal rá, és végül Ursula beemelésével kacsint rá az olvasóra, hogy jól gondolkodott. Leginkább viszont a két termékelhelyezésen lepődtem meg és tartottam zseniálisnak egyszerre, ugyanis mind A Gutenberg lovagrend, mind a 9…8…7… Böszörményi regények előkerülnek a szövegben. Előbbit főszereplőnk olvassa, utóbbit pedig a gót nővére.

 

Történetünk…

a vidékről frissen Pestre költözött XY családról szól, akiknek egyszem fiúk egy régi rádiót talál a bérház padlásán, és onnan adásokban tudósít a kalandos életükről. Egyik nap az ablakból meglát egy elhagyatott templomot, amely egy új barátságot és izgalmakat is tartogat. Da vajon ki lehet az a Béla?

 

Már a körfolyós bérházzal nosztalgikus érzések jöttek fel bennem, mert a Gergő könyvekben is egy ilyenben laknak a szereplőink. Ez a hely viszont minden mágiától mentes, ám egy morcos szomszéd néni itt is beköszön, aki nem mellesleg elég ijesztően néz ki. Mindezt onnan tudjuk, mert maga a kötet illusztrált, és nagyon jól kiegészíti a szöveget.

 

A család szerethetően szeleburdi. Mivel Márkon keresztül ismerjük meg őket, így erősen szubjektív benyomást tehetünk róluk. Mert hát tinédzserként már égőnek találja az ember a szüleit, a tesóival meg állandó háborúban áll. Elég feszült a helyzet náluk odahaza alapból is, amire a költözés csak egy lapáttal rátett.

 

Forrás: Pinterest ill. illusztrációk a könyvből

 

Fontos témaként előkerül az internet, hiszen amint bevezetik a lakásba, mindenki begyógyult arccal ráfügg. De az árnyoldala mellett a hasznosságát is kiemeli a szerző, tanítva ezzel a fiatalok. Például ezáltal tudtuk meg, hogy az udvaron álló imakérót a környéken élő tót közösség építtette, akik annyira legatyásodtak, hogy kénytelenek voltak a közvetlen körülötte lévő telkeket eladni.

 

Egy ponton hihetetlenül mainak éreztem, holott 2012-ben még az író nem látta az aktuális helyzetet, ez pedig a kutyaalibi. A regényben a szabadulni vágyó tinédzserek használják arra, hogy felfedezzék a környéket, nemrég pedig a kijárási tilalmat kerülték meg így az emberek.

 

Hosszan vezeti elő az alcímben lévő konfliktust, ezért sokáig nem is tudtam, hogy ki az a Béla. Ez engem egyáltalán nem zavart, mert roppant mód élveztem az élethelyzetekről mesélő rádiós bejelentkezéseket. Amint azonban feltűnik a konfliktus, csak azt vettem észre, hogy mindig többet szeretnék belőle. Fenomenális volt a kitalált hadművelet, a hasamat fogtam rajta.

 

Összességében

Ez egy igazi nyári könyv vagány legényeknek és lányoknak, valamint kikapcsolódni vágyó felnőtteknek. Visszavisz az időben, vagy épp pont teljesen megérted a főszereplőket. Kalandos történet, amit egy jó nagy adag humorral társít. Hamisíthatatlan Böszörményi-élmény.

 

„Apa szerint a bátyjában egy igazán jó ember van elveszve, de hiába keresi bárki, már sosem kerül elő.”

~~~

„Persze mindehhez képzeljetek még hozzá többtonnányi port, ragacsos mocskot, felhőkben lebbenő galambtollat, szárazon ropogó patkány- meg egérpiszok, és annyi pókhálót, amennyit még a Frodóra vadászó Banyapók se tudna kipréselni a szőrős hátsójából.”

~~~

„Hogy „töménység” alatt mit értett, nem teljesen vágom. Talán azt, hogy Budapesten egy négyzetméterre több kötekedő alkesz és cukrosbácsi jut, mint a korábbi lakóhelyünk egészére?”

~~~

„Ez van: Pesten még a járdán is csak vigyázva léphetsz arrébb, mert szinte biztos, hogy a hűlt helyedre azonnal beparkolnak.”

~~~

„Azonnal rájöttem: a nők uralma alól való felszabadulásunkat az én drága atyám azzal akarja ünnepelni, hogy kedvében jár a majdan háztető elnyomóknak.”

~~~

„Kár lett volna a Nándormányékba tukmálni, akik sosem fogják megérteni, milyen jó olyan családban élni, ahol mindenki nyugodtan lehet önmaga, akár önmaga tükörképe is!”

~~~

„Baromi ideges, remeg, mint béka a kocsonyában, szőrgombócot nyelt macskaként hörög, olykor kettészelt gilisztaként tekereg, és kutyamód szenved.”

~~~

„Az imént még andalítóan kopogtak a cserepekre hulló esőcseppek, barátságos fénykörbe burkolt kislámpám fénye, és én Jonatán kalandjainak második kötetét (A Gutenberg-lovagrend) olvastam – szóval a világmindenség tökéletes helynek tűnt.”

~~~

„Francba, akár én is lehetnék az a srác!

Na, jó, húzok haza lezuhanyozni, és talán egy szendót is összedobok, amit aztán a szobámban fogok megenni…

Mert nekem van hol zuhanyoznom, van miből szendvicset csinálnom, és szobám is van, ahol benyomhatom a szendót abba a nagy arcomba, amivel nemrég még egy vacak csokit is sajnáltam a Toronylakótól.”

~~~

„A második épületben négy állatszépségszalon, két állatkuckó-lakberendező, öt állatpszichológus, hat kutyákkal és négy macskákkal foglakozó személyi edző valamint karom- és csőrpedikűrös, fog- és agyarorvos, és néhány olyan kikéző tart éjjel-nappali ügyelet, akik állítólag még egy Boa constrictort is képesek megtanítani dorombolni.”

~~~

„Magamról majd később, mert jelenleg a sok dumától úgy kiszáradt a szám, mint békabőr a nyári kamionforgalomban… KATT”

~~~

„A nő (szintén apa élménybeszámolója szerint) 120 kg és 42 év tömény önsajnálat. Monyó ezt hallva Doktor Bubónak kezdte szólítani apát, aki immár rálelt saját Ursulájára.”

~~~

„Hogy apa nem tud az állatok nyelvén beszélni, így tehát meg se közelíti Eddie Murphyt, pedig az ősöm valódi állatorvos, és nem holmi hollywoodi színész…”

~~~

„Hogy valójában semmiféle villámhajtotta, felspécizett autóval nem lehet visszamenni a múltba, tehát a törikaró az örökre törikaró marad, és ha ettől tanulásképtelen állapotba kerülök, még szaporodik is.”

~~~

„Csumpi tökéletes alibikutya. Csak ajánlani tudom minden tizenéveseknek, akik az őseivel bérházban, panelban vagy bármilyen kert nélküli kégliben él, és időnként szabadságra vágyik.”

~~~

„Kaja, meleg ruha, olvasnivaló – Kukesz szerint e három dolog az, amire tökéletes szabadságot választó bujdosóknak szüksége van.”

~~~

„Nektek be merem vallani, kedves nem-hallgatóim: úgy ver a majré, mint suli előtt felejtett napközist a jégeső.”

~~~

„…úgy vigyorgott, mint Neszkvikk-nyuszi a nagy kakaórablás napján.”

~~~

„– Na tessék, máris megtörtént! – mondta álszent módon sápítozva. – Az én szeretett öcsikém rossz társaságba keveredett!

– Ezt meg honnan veszed? – horkant fel jó apánk, ölébe gyűrve a napilapot, ami mögött egészen addig rejtezett.

– Egyértelmű, csak nézzetek rá: kapkodó lélegzet, idegesen rebbenő tekintet, verejtékes homlok! Tisztára, mint Törpilla, mikor megkérdezik tőle, hogy ki a papája Törpicurnak!”

~~~

„Úgy felrúglak, Bélám, hogy mindjárt leolvashatod a Göncolszekér alvázszámát!”

~~~

„– És tudod, Marcellkám, ez azért baj, mert tőlünk jobbra Zsiga, a leszázalékolt erőemelő és láncharapó művész, balra meg a Stikkes Karcsi lakik, akit azért dobtak ki a kommandósoktól, mert egyszer úgy elkapta a szolgálati lelkesedés, hogy a bűnözők után a kollégáit is egy kupacba pofozta. Jaj, Marcikám, most mit csináljunk? Ha ez a két ragasztott fülű elefánt bevadul, a Bélából reggelre matrica lesz a macskakövön!”

~~~

„Monyó engedett a szülői erőszaknak, ám azóta a tekintete démoni tűzben ég, miközben az ágyán hadak a olvas. Most épp valami nagyon gáz könyvet fal, aminek annyi a címe, hogy: 9… 8… 7…”

~~~

„…mindketten úgy néztek rám, mintha a fejem fölött maga a betlehemi csillag biluxolna.”

~~~

„KITT…

Itt a Lúzer Rádió, Budapest!

Figyelem, itt a Lúzer Rádió adását hallhatják a régi csatornán!

Üzenet a magát Lúzerrágó Cápadónak nevező kalózrádiónak!

Figyu, te mikrofonnyalogató szupergázpöffenet odakint, valahol a városban! A fenyegetésedre, melyben arról vartyogtál, hogy elpusztítod a Lúzer Rádiót, és megszünteted az adásainkat, a következőket válaszoljuk:

Egy: nehogy már a ketrec rázza a majmot!

Kettő: nehogy már a málnás lakjon jól a maciból!

És három: nehogy már az állomás fütyüljön a vonatnak!

Remélem, érthetőek voltunk!

Holnaptól suli, de ha nem hagysz minket békén, nekünk a háború is lazán belefér – időnk annyi, mint óvodás arcán a vigyor, ha cukorkaboltba téved!

Nem hagyjuk magunkat, öcsisajt, hisz nehogy már a vakolat verje le a falat, igaz-e?!”

 

A sorozat további részei:

Lúzer Rádió, Budapest! II. (#2)

Lúzer Rádió, Budapest! III. (#3)

Lúzer Rádió, Kehida! (#4)

Lúzer Rádió, Budapest! V. (#5)

Lúzer Rádió, Budapest! VI. (#6)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése