2023. augusztus 5., szombat

Mirinária mindenkié | Majoros Nóra

A mesék kezdetben mind tanító jelleggel keletkeztek, és éppen emiatt különleges Majoros Nóra Pityke és prém című regénye. A gyerekkönyv köntös alatt – merthogy az újratervezett borító is csak ezt erősíti – társadalmi kérdéseket feszeget, emellett pedig nem fél helyenként kegyetlennek lenni. Hiszen a tündérek közül sem feltétlenül mindenki jó.

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
Móra Könyvkiadó
ifjúsági, fantasy
négy csillag

A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?

 

Szerettem az élénk kezdését, amely mind az eseményekben, mind a szóhasználatban megjelent, és utóbbi az egész kötetben fennmaradt. Az eleje a kalandozások miatt jobban tetszett, a második részben viszont voltak olyan pontok, amik kevésbé kötöttek le. A hossza kétség kívül az egyik gyenge pontja, de kellett idő a népek közötti nézeteltérések feloldásához.

 

Történetünk…

Mirinária királynőjének ikerlányairól, Govalindáról és Prillaszáriról szól, akik éppen tizenhetedik születésnapjukat ünneplik, mikor utóbbinak nyoma veszik. Govalinda próbálja fedezni a palotában a húgát, míg őt éppen az országban elnyomás alatt lévő prémesek ejtik rabul. A kivégzést elkerülve kalandok sokaságába keveredik, miközben barátokat szerez, és a politikai játszmába keveredik. Mert a pitykések hatalma ingó alapokon nyugszik.

 

Ha már a gyengeségeknél hagytam abba, akkor a másik szemet szúró dologgal folytatnám, mégpedig az ikrek életkorával. Viselkedésük alapján egyáltalán nem tűntek tizenhét évesnek, érzésre sokkal inkább tizennégynek mondtam volna őket. Elég csak megnézni a könyv korhatáros besorolását, viszont látom a mögötte megbúvó gondolatmenetet, de az események megismerése után is indokolatlannak tartom, hogy ilyen idősek.

 

A főszereplők közül Prillaszárit kedveltem meg, aki másodszülöttként megmenekült a trónörökösség terhétől, így sokkal szabadabbnak volt nevelve. Szerettem a talpraesettségét, hogy nem fél bepiszkolni a kezét, illetve hogy képes felnőni a feladatokhoz. Vele szemben Govalinda hozza az elkényeztetett hercegnőt, aki a kötet végére egy kicsit megzápul. Vele kevésbé éreztem együtt, bár az egyszerre két személy megjátszása előtt emelem a kalapomat. Rajtuk kívül még a királynő iránt tápláltam érzéseket, aki magát felsőbbrendűnek gondolva kénye-kedve szerinte kegyetlenkedik az országban. Őt megismerve egyáltalán nem csodálkoztam azon, hogy meg akarják támadni őket.

 

Forrás: Pinterest

 

A kötet során három népet ismerünk meg, amelyek társadalmi berendezkedése merőben eltér egymástól, emiatt elkerülhetetlen az egymásnak feszülésük. A pitykések, avagy másnéven csupaszok egy királyságban élnek, ahol elkerülhetetlen az nemesség kialakulása. Fennhordják az orrukat, és másokat kihasználva jutnak gazdagsághoz. Már a szolgarétegnek sem könnyű, de náluk is van lejjebb, mégpedig a prémesek, akik az erdő lakói. A magukat állatprémbe bugyoláló lények törzsi körülmények között élnek, és egyszerűségüket nyelvileg is érzékelteti az írónő. Amolyan megtűrt nép a pitykések szemében, nem véletlenül rabolják el a gyerekeiket, hogy szolgákat nevelhessenek belőlük.

 

Mindezzel szöges ellentétben állnak a körkubikok, akiket sötét bőrszínük miatt a prémesek ártó szellemeknek hisznek. Már az első felbukkanó szereplővel, Ében Hatossal szimpátizálni kezdtem velük, mert ahelyett hogy lóháton hajtaná az elfogott Prillaszárit, mellette sétál. Uralkodó híján demokráciában élnek, és aktívan felszólalnak az elnyomás ellen, hiszen ennek terhét ők is érzik a vállukon. Az országukat menekültek áradata árasztja el, ami miatt a felszín helyett gyökeres megoldást szeretnének.

 

Ki szeretném emelni a kötet durvaságát, amelyet részben látunk is. Első számú megtestesítője a királynő, aki képes azért lelőni egy ajándékba kapott lovat, mert az amúgy lovagolni nem tudó lányát ledobta a hátáról. De Prémgyilok sem marad le sokkal utána, hiszen egy komplett prémes falut képes volt kiirtani. Emellett pedig a könyvben gyújtanak fel a foglyokat, illetve csatatéri jeleneteket is kapunk. De hát a tündérmesékben sem minden rózsaszín.

 

Összességében

Rendesen meglepett, mert a borító egy színvonalas ifjúsági fantasyt rejt, amely társadalmi kérdéseket feszeget. Ugyan a főszereplők életkorával nem értettem egyet, és a végére egy kicsit elfáradtam benne, de a világa és a témája kárpótolt.

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a Móra Kiadónak!

 

„– A tökéletes megjelenés művészet, a művészet idő.”

~~~

„Azt hiszed, hogy a pitykés urak elmondják neked, hogy van kiút abból a nyomorúságos életből, amibe ők taszítanak téged? Hiszen akkor nekik is csinálni kéne valamit, nem csak élni a nagy, tékozló gazdagságban. Benned meg fel sem merül, hogy lehetne másképp, és éppen annyit érsz, mint ők.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése