2023. június 23., péntek

Visszatérés a tett helyszínére | Shannon Hale – Olvassunk "in English"

Shannon Hale Austenland történeteinek nyitánya, azaz a Vakáció Mr. Darcyval első olvasásra teljesen elrabolta a szívemet. Másodjára azért már találtam benne hibákat, de azóta is nagyon jó élményként él a szívemben, a belőle készült adaptáció pedig tökéletes guilty pleasure számomra. Ezért sem volt kérdéses, hogy az angolom erősödésével a Midnight in Austenland-et is sorra kerítem, ami csak a helyszínében kapcsolódik a korábbi kötethez, illetve néhány bútordarabnak számító szereplő is felbukkan.

 

Eredeti megjelenés éve: 2012
chick lit
három csillag

When Charlotte Kinder treats herself to a two-week vacation at Austenland, she happily leaves behind her ex-husband and his delightful new wife, her ever-grateful children, and all the rest of her real life in America. She dons a bonnet and stays at a country manor house that provides an immersive Austen experience, complete with gentleman actors who cater to the guests' Austen fantasies.

Everyone at Pembrook Park is playing a role, but increasingly, Charlotte isn't sure where roles end and reality begins. And as the parlor games turn a little bit menacing, she finds she needs more than a good corset to keep herself safe. Is the brooding Mr. Mallery as sinister as he seems? What is Miss Gardenside's mysterious ailment? Was that an actual dead body in the secret attic room? And-perhaps of the most lasting importance-could the stirrings in Charlotte's heart be a sign of real-life love?

The follow-up to reader favorite Austenland provides the same perfectly plotted pleasures, with a feisty new heroine, plenty of fresh and frightening twists, and the possibility of a romance that might just go beyond the proper bounds of Austen's world. How could it not turn out right in the end?

 

Nem csodálom, hogy végül nem jelent meg magyarul, mert ez a rész lényegesen gyengébb. Egyértelműen rájátszik A klastrom titkára, amelyet már a felütéssel megalapoz. Aztán emellett meglátogatunk egy kolostort is, valamint egy kísértet után nyomoznak a szereplőink. Eléggé rejtélyközpontú a történet, ami megöli a hely báját. Próbál íjesztő lenni, de nagyon béna benne. Inkább foglalkozott volna a szerelmekkel, mert az az első részben is működött.

 

A főszereplőnk már a kezdetektől fogva unszimpatikus volt. Charlotte egy megsavanyodott harmincas nő, akit elhagyott a férje, mert kiderült a hölgyeményünkről, hogy nem csak szép, de okos is és képes többet keresni a férfiaknál. A munkájának él, nehezen tud lazítani, pedig a házas barátnői minden zsebből elő tudnának neki egy-egy szingli úriembert. Igyekszik jó anyának lenni, de a gyerekei haragszanak rá, ami a lánya részéről meg is érthető, mert az édesanyja a pasija után leskelődik.

 

A két hetes austenlandi kiruccanásának eseményeit követjük végig, de az egyes részek közé múltbéli jelenetek vannak beékelve, aminek köszönhetően megismerhettük a csudás kapcsolatukat a férjével. Ezek azonban nyúlfarknyi hosszúságúak voltak, ami így egyáltalán nem állt egyensúlyban a rendes történésekkel. Az egyetlen előnye, hogy nem lök ki túlságosan, viszont csak felszínesen ismerjük meg a helyzetet.

 

Forrás: Pinterest

 

Charlotte-ra visszatérve elég felszínes viszonyt ápol az Austen regényekkel, így kevésbé szellemül át. Már eleve Anglia sem nyűgözte le, hát még a vidéki birtok, de igyekszik jól érezni magát, ha már ennyit fizetett érte. Kedvence a Büszkeség és balítélet, A klastrom titkán sokat nevetett, de A mansfieldi kastéllyal tudott leginkább azonosulni. Viszont mivel egyáltalán nem megszállott, mint anno Jane volt, így sokkal inkább a krimire van ráfüggve, mintsem a romantikára.

 

Jól esett visszatérni Austenland-be, bár idővel megkopott a fénye. Felbukkan Ms. Charming és Colonel Andrews, akik vidámsággal töltik meg a lapokat, ha már Charlotte állandóan csak elmélkedik magában. A helyet még mindig Mrs. Wattlesbrook vezeti, de kapunk új szereplőket is. Charlotte-nak egy bátya lesz, illetve feltűnik egy titokzatos coffos úriember is, viszont egyik sem egy Mr. Nobley.

 

A vége már jobban csúszott, és a lezárás is tetszett. Az austenlandi csavarokon meglepődtem, de azért nem mondanám őket nagyszerűnek. Azt viszont díjaztam, hogy Charlotte kiáll a gyerekeiért férjével szemben. Számomra azonban a már a film lezárásába behozott jelenet volt a legkedvesebb, azaz hogy Ms. Charming beszáll az üzletbe és maga is a hely működtetőévé válik.

 

A sorozat további kötetei:

Vakáció Mr. Darcyval (#1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése