2023. június 16., péntek

Élet egy férj elvesztése után | Colm Tóibín

Colm Tóibín a Brooklyn című regénye a lehető legjobbkor talált meg, hiszen a főhőssel azonos élethelyzetben voltunk, ezért is gondolok rá a mai napig kedvencemként. A Nora Webster viszont már egy érettebb nő sorsát mutatja be, amihez úgy érzem, hogy nem feltétlen nőttem még fel. Nagyon távol éreztem magamtól a problémáit, viszont az író stílusát továbbra is szerettem. Idősebb és tapasztaltabb fejjel mindenképp újra kell majd olvasnom, hogy teljes valójában értékelni tudjam.

 

Eredeti megjelenés éve: 2014
Magyar megjelenés éve: 2018
Park Kiadó
női sors
négy csillag

Nora Webster a közelmúltban özvegyült meg. A hirtelen veszteségtől és attól, hogy a gyerekeit egyedül kell fölnevelnie, kicsúszik a lába alól a talaj. Olyan jövővel kell szembenéznie, amelyre egyáltalán nem készült fel. De Norában nagy erő lakozik, csöndes eltökéltség, hogy nem enged mások elvárásainak. A zene, valamint a barátság adománya révén megtanulja, hogyan élhet tovább. Rátalál saját világára, saját akaratára, és sikerül úrrá lennie a gyászán.

Az 1955-ben Írországban született Colm Tóibín kilenc regény, köztük a rangos Man Booker-díjra felterjesztett Mária testamentuma, a Blackwater világítótorony, valamint a Costa-díjas Brooklyn szerzője. Két novelláskötete és számos ismeretterjesztő műve is megjelent. Jelenleg Dublinban él.

 

Ugyan nem varázsolt el annyira, mint a Brooklyn, mégis örülök, hogy elolvashattam. Azért viszont külön pluszpont jár a regénynek, hogy egy univerzumban játszódik a másikkal. Viszonylag a kötet elején tűnik fel Eilis családja, aki Noráék hétvégi házát veszi meg. Kíváncsi vagyok, hogy A blackwateri világítóhajót hogyan fogja belekötni, bár az a három közül a legkorábban megjelent regénye.

 

Történetünk…

Nora Webster gyászfeldolgozásáról szól. Nemrég vesztette el a férjét, és négy gyerekkel egyedül maradva újra fel kell építenie az életét. Egyrészt anyaként kell helytállnia, másrészt családfenntartóként ismét munkába áll. Viszont ezek mellett hol marad akkor az az idő, amit önmagára fordíthat?

 

A könyv lassan hömpölyög, nincsenek nagy magasságok vagy mélységek, hanem a mindennapi élet eseményeit követjük. Hangulata borongós, ami a gyász állandó jelenlétének köszönhető, hiszen Norának három év kellett ahhoz, hogy feldolgozza férje halálát. Magam is éreztem az idő múlását, de hogy ennyi telt volna el, azt már nem.

 

Tóibín férfiként érzékletesen ábrázolja a női lelket. Hiperfixálódunk Norára, mert nem elég, hogy ő a szemszögkarakterünk, szinte csak az ő életét és érzéseit ismerjük. Bonyolult főszereplő, akit sokkal inkább meg akarsz ismerni és érteni, minthogy az első pillanattól kezdve szeretnéd. És mivel vele vagyunk végig, nagyon sok múlik azon, hogy mit is gondolsz róla.

 

Látogatások tömkelegéből áll a kötet, amelyek közül a legtöbb váratlan. Ez annak is köszönhető, hogy Nora nehezen mozdul ki otthonról, viszont akkor meg igen, akkor jól érzi magát. Ez egyértelműen introvertáltságra utal, amellyel teljesen egyet tudtam érezni. A felbukkanó ismerősök legtöbbje kirakatlátogatást tesz, hiszen nem voltak jóban. Kellemetlen a jelenlétük, lesajnálóan tekintenek rá, és állandóan megkérdőjelezik, mint édesanya. Rá azonban senki sem kíváncsi, mert mindenki igazából csak a saját dolgait meséli neki. Ez alól Mrs. Darcy lesz a kivétel, aki egy tündéri asszony, valamint Thomas nővér.

 

Forrás: Pinterest

 

Gyermekei születése óta főállású anya, mégis ott volt neki a férje, akinek segítségével határozta meg élete értelmét. Ezen mankó elvesztése új kihívásokat állít elébe, mint például hogy a pénzügyekért kell felelnie, vagy hogy a felszabadult rengeteg szabadidőt mivel töltse. A hirtelen szabadság érzését nehezen kezeli, leginkább teng-leng. Kénytelen visszamenni dolgozni a korábbi munkahelyére, de az egyetlen motivációja a pénzszerzés, ami valljuk be, nem egy combos érv.

 

Nem érti a körülötte lévő embereket, mintha nem lenne elég figyelmes. Ez leginkább a gyermekeivel való kapcsolatánál látszódik. A lányai mintha teljesen idegenek lennének számára. Mindketten már elköltöztek otthonról, az egyik dolgozik, a másik még tanul, de sokkal inkább elvannak egymással, illetve a család többi tagjával, mint a tulajdon édesanyjukkal. A fiait is nehezen kezeli, bár ők még otthon laknak vele. Eleve a férje haldoklásának idejére lepasszolta őket a nagynénjéhez, és egyáltalán nem látogatta meg őket. Feléjük idővel még mindig inkább nyit, de egyáltalán nem éreztem azt, hogy igazi család lennének. Nora nehéz személyiségét az is erősíti, hogy tulajdon húgai is félnek tőle.

 

Szerettem a zene megjelenését, amiben Nora végre ki tudott teljesedni. Korábban is szeretett énekelni, de sosem volt alkalma többet foglalkozni vele. Temérdek szabadidejében azonban elkezd énektanárhoz járni, aki az alapjáraton is szép hangját tovább fejleszti. Emellett zenehallgató klubba jár, ahol minden héten másvalaki felel a bakelitlemezek felhozataláért. Nora is beruház egy lejátszóra, és a ház többé már nem néma.

 

A regényben megjelenik az ír mindennapok lenyomata. Érintőlegesen előkerül a politika, aminek köszönhetően sokkal inkább élő lesz a történet. Egyrészt Észak-Írország helyzetét emeli ki az író, ahol rendszeresek voltak a zavargások, és hatalmas ellentét volt a katolikus és a protestáns fél között. Emellett pedig a szakszervezetek erőre kapásába is betekinthetünk.

 

Összességében

Idő kellett hozzá, hogy értékelni tudjam a könyvet, hiszen maga is egy lassú folyású történet. Nora egy makacs és fafejű főszereplő, akit sokkal inkább meg akarsz érteni, mint megkedvelni. A kötet olyan témákkal foglalkozik, mint a gyászfeldolgozás vagy az anyaság, ami miatt felnőttebb fejjel biztos újraolvasom.

 

„Mintha víz alatt élne, és már fel is hagyott volna az erőfeszítéssel, hogy a levegő felé ússzon. Az meghaladta volna az erejét. Lehetetlennek tűnt, hogy kilépjen a többiek világába; nem is vágyott rá.”

~~~

„Csakhogy neki nem az a problémája, hogy nincs miről gondolkoznia; az ő problémája az, hogy magára maradt, és fogalma sincs, hogyan éljen ezután.”

~~~

„Vajon hány régi filmben fedezne fel most új, sötétebb tartalmakat, tűnődött Nora.”

~~~

„[…] közben azon töprengett, miért fogadja készségesen olyan emberek váratlan látogatását, akik úgy viselkednek, mintha jobban tudnák nála, hogyan kellene élnie és mit kellene tennie.”

~~~

„Mindegyikünknek lehet több élete is, de vannak határok. Sose tudjuk, mik azok.”

~~~

„Azon töprengett, vajon csak az ő mindennapjainak unalma és képzeletbeli életének csillogása között tátong-e ilyen üresség.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése