2022. július 10., vasárnap

Eltérőként is értékes – Olvassunk graphic novelt #21

 

Rendelkezésre állás esetén szeretek egy adott írótól vagy rajzolótól a lehető legtöbbet olvasni, mert így jobban meg tudom ismerni, és nem csak egy könyve alapján nyilvánítok róla véleményt. Így történet Raina Telgemeier esetében is, legutóbb pedig Molly Knox Ostertag graphic noveljei kerültek fel a radaromra. A tényleges olvasás nagyrészt a Könyv Kempingnek köszönhető, amit egyáltalán nem bánok. Ugyan a korosztályi besorolása eléggé meghatározza, de látszik a folyamatos fejlődés, így kíváncsi vagyok arra is, hogy a jövőben mit fog alkotni.

 

Eredeti megjelenés éve: 2017
gyerek, fantasy
három csillag

The Witch Boy (The Witch Boy #1)

 

In thirteen-year-old Aster's family, all the girls are raised to be witches, while boys grow up to be shapeshifters. Anyone who dares cross those lines is exiled. Unfortunately for Aster, he still hasn't shifted . . . and he's still fascinated by witchery, no matter how forbidden it might be.

When a mysterious danger threatens the other boys, Aster knows he can help – as a witch. It will take the encouragement of a new friend, the non-magical and non-conforming Charlie, to convince Aster to try practicing his skills. And it will require even more courage to save his family . . . and be truly himself.

 

A trilógiájával kezdtem, amely egy olyan amerikai valóságban játszódik, ahol létezik a mágia. Bizonyos családok örökítik tovább generációról generációra, a férfiaknál az alakváltást, a nőknél pedig a boszorkányságot. Főhősünk, Aster fiú létére jobban kötődik a női mágiához, mint kellene, de így is elzárják előle a lehetőséget. Titokban gyakorol, ami jól is jön neki, mert el-eltűnnek a fiúk a családjából.

 

Ennek még nagyon egyszerű a története, ami magyarázható a korosztályi besorolással is. Bár a gyerekeknek is simán adhatók réteggel rendelkező könyvek, amelyeket újraolvasva újabb és újabb felismerések érhetik őket. Emiatt inkább egyszer olvasósnak mondanám, de a másság gondolata melletti állásfoglalás miatt értékesnek találtam. Mai szemmel ez azonban nekem már kevés.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
gyerek, fantasy
három csillag

The Hidden Witch (The Witch Boy #2)

 

Aster and his family are adjusting to his unconventional talent for witchery; unlike the other boys in his family, he isn't a shapeshifter. He's taking classes with his grandmother and helping to keep an eye on his great-uncle whose corrupted magic wreaked havoc on the family.

Meanwhile, Aster's friend from the non-magical part of town, Charlie, is having problems of her own – a curse has tried to attach itself to her. She runs to Aster and escapes it, but now the friends must find the source of the curse before more people – normal and magical alike – get hurt.

 

Miután a felnőtteknek végre sikerült belátniuk, hogy a mágia nem feltétlen nemhez kötött, így Astert is elkezdték tanítani. Nagymamája tart neki különórákat, akinek ikertestvérére eléggé hasonlít. Új szemszögként megkapjuk az előző kötetben megismert Charliet, akiről az elején nem tudtam eldönteni, hogy lány vagy fiú. Kinézete eléggé nemtől független kinézete van, de amúgy egy roppant szerethető karakter. Teljesen megfűszerezte a történetet, hiszen így bepillanthattunk a helyi suliba, ahova a varázsgyerekeknek nincs bejárásuk, pedig van, aki inkább oda szeretne járni közülük. A kötet elején egy új lány érkezik ide, aki elég különc. Erre rátesz egy lapáttal, hogy maga sem akar nyitni, és inkább a dühét ereszti rá másokra. Avval viszont nem számol, hogy az mindig visszaüt.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
gyerek, fantasy
három csillag

The Midwinter Witch (The Witch Boy #3)

 

Magic has a dark side . . .

Aster always looks forward to the Midwinter Festival, a reunion of the entire Vanissen family that includes competitions in witchery and shapeshifting. This year, he's especially excited to compete in the annual Jolrun tournament-as a witch. He's determined to show everyone that he's proud of who he is and what he's learned, but he knows it won't be easy to defy tradition.

Ariel has darker things on her mind than the Festival-like the mysterious witch who's been visiting her dreams, claiming to know the truth about Ariel's past. She appreciates everything the Vanissens have done for her. But Ariel still craves a place where she truly belongs.

The Festival is a whirlwind of excitement and activity, but for Aster and Ariel, nothing goes according to plan. When a powerful and sinister force invades the reunion, threatening to destroy everything the young witches have fought for, can they find the courage to fight it together? Or will dark magic tear them apart?

 

A megszokott környezetből egy fesztiválra utazik Aster egész családja, akihez csatlakozik Charlie és az újonnan a baráti körükbe került Ariel. Nagyon hangulatosak voltak a téli képek, és jót tett neki a helyszínváltás. Olyan gondolatokat tartalmaz, mint hogy a család ott van, ahol befogadnak és elfogadnak. Hogy a családod nem determinálja a sorsodat, hanem tudsz rajta változtatni. Valamint hogy fontos kiállni az emberek elé, mert ezzel segíteni tudsz másoknak.

 

A sorozat végére ugyan egyre összetettebb történeteket kaptunk, de még mindig nem ugrotta meg a Tea Dragon Society szintjét. Ellenben nyelvgyakorlásnak tökéletes, hiszen nem bonyolult, illetve a nyitottságot is fejleszti. Magamon is kezdem észrevenni a változást azóta, hogy LMBTQ képregényeket olvasok.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2021
ifjúsági, fantasy
négy csillag

The Girl from the Sea

 

From the author of The Witch Boy trilogy comes a graphic novel about family, romance, and first love.

Fifteen-year-old Morgan has a secret: She can't wait to escape the perfect little island where she lives. She's desperate to finish high school and escape her sad divorced mom, her volatile little brother, and worst of all, her great group of friends…who don't understand Morgan at all. Because really, Morgan's biggest secret is that she has a lot of secrets, including the one about wanting to kiss another girl. Then one night, Morgan is saved from drowning by a mysterious girl named Keltie. The two become friends and suddenly life on the island doesn't seem so stifling anymore. But Keltie has some secrets of her own. And as the girls start to fall in love, everything they're each trying to hide will find its way to the surface…whether Morgan is ready or not.

 

Éreztem, hogy ezért kellett nekem végigolvasnom a szerző The Witch Boy sorozatát, mert így látom igazán a fejlődést. Ez a történet már sokkal kidolgozottabb, és nem csak a rajzoláson van a hangsúly, így jobban élveztem. A beszúrt Messenger beszélgetéseket is ötletesnek találtam, mert így tette élőbbé és maibbá az egészet.

 

A kötet egy kanadai szigeten játszódik, ahonnan Morgan szeretne minél hamarabb elköltözni. Édesapja halála óta nem találja a helyét, és több párhuzamos életet is él. Úgy érzi, hogy a nagyváros forgatagában végre önmaga lehetne, mert nem kéne tartania az árgus szemektől, ami a kisvárosokra oly jellemző. Morgan ugyanis leszbikus, ám ezt senki nem tudja róla. Már gyerekkora óta különös kapcsolata van a vízhez, ami igazából a végén nyer teljes értelmet, és ami teljesen lógva hagyott.

 

Nagy szerepet játszanak a selkie-k, akik az északi népek sellőszerű fókaemberei. Az ő szerelmük elég különleges, és éppen ezért nehezen elfelejthető. Keltie is közéjük tartozik, aki egy kicsit túlbuzgó szereplője a történetnek, de végtelenül kedves és bájos. Rajta keresztül foglalkozik a vizek védelmével, ugyanis az élőhelyüket hajók zavarják. Emellett megjelenik egy kerekesszékes karakter is, aminek nagyon megörültem. Valamint azt is szerettem benne, hogy az emberek képesek megbeszélni a problémáikat. Ugyan Morgan hozzám hasonlóan szereti a gondjait sokáig magában tartani, de előbb-utóbb neki is megered a nyelve.


„Who you love is a good thing, Morgan.

It’s never a burden on other people.”

~~~

Sometimes you have tol et your life get messy. That’s how you get to the good parts.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése