2022. június 5., vasárnap

Elkerülhető-e a sors? | Kendall Kulper

Nem minden történet rendelkezik hívogató borítóval, ami befolyásolja a polcról való levételt. Kendall Kulper A mágikus tolvaj című könyvében is pont ezért nem bíztam, valamint A tenger boszorkánya olvasási emlékei is megkoptak, a sorozatot viszont mindenképp szerettem volna folytatni. Pozitívan kellett csalódnom a kötetben, mert élveztem a történetét, amely csak a helyszínben csatlakozik a korábbi részhez.


Eredeti megjelenés éve: 2015
Magyar megjelenés éve: 2017
Maxim Könyvkiadó
ifjúsági, misztikus
öt csillag

Mal világában a varázslat jelent mindent. Azonban ő maga mentes a mágiától, és fajtáját mindenki féli – még maga Mal is.

Így hát inkább elrejti valódi énjét, kivéve Essie Roe, a legjobb barátja elől, amikor azonban a lány kiteregeti a titkát, és Malt kitiltják az egyetlen helyről, amit ismert, ami az otthona volt, megtudja, milyen keserű az árulás.

Így hát Mal útra kel, és ritka, illegális, mágikus relikviákat keresve bejárja a világot. Amikor hall valamit egy legendás tőrről, amivel el lehet lopni egy boszorka erejét, tudja, hogy megtalálta a bosszú megfelelő formáját. A keresés során azonban Mal olyan titkokra bukkan, amiket épphogy kezd megérteni – eközben pedig a benne lakozó szörnyeteg éledezik, és kiutat keres.

 

Ezt a kötetet fel kellett dolgoznom, egyszerre nem is tudtam megírni a róla készült bejegyzést, akkora hatással volt rám. Ugyan ifjúsági történet, de az okosabbik kategóriába sorolható, ahol vannak tétek, és nem minden szál ér boldog véget, amitől sokkal életszerűbb lett az egész. És itt is sírtam, mint az első résznél, de a fiú szemszög teljesen mássá varázsolta az élményt.


Történetünk…

a Prince szigeten kezdődik, ahol Mal szoros barátságban áll az aktuális Roe boszorkány lányával, Essivel. A fiú súlyos titkot is őriz, ugyanis rajta nem fog a mágia, ami balszerencsét hoz a bálnavadászoknak. Egy nap a lány ezt a tényt szétkürtöli a szigeten, aminek következtében Malnak távoznia kell, és élete legnagyobb kalandjában vesz részt. Egy tolvajhoz csapódik, akivel a világot járva bérmunkát végeznek. A múltja és a képessége azonban előbb-utóbb utoléri, és csak rajta múlik, hogy hogyan birkózik meg vele.

 

Már a kötet nyitányát is nagyon élveztem, amivel közvetlenül egy tolvajlási jelenetbe csöppenünk bele, és ezt a pörgősségét az egész könyv során fenntartja. Az aktuális eseményeket ugyan megakasztják a múltbéli visszatekintések, ezáltal azonban jobban megismerhettünk Malt, a képességét, valamint a társát Boonet. Utóbbi egy alapjáraton rendes fickó, de megvannak a saját érdekei. Véznasága ellenére tipikusan főnök alkat, amihez a mágikus meggyőző képessége is sokat hozzátesz.


Forrás: Pinterest


Szerettem, hogy sok helyen megfordultunk a könyv során, és nem csak a szigetre voltunk bezárva. Eleve Bostonból indulunk el Londonba, ahol egy mágikus tőr után kezd el kutatni a csipet-csapat. Majd onnan Párizs, majd Konstantinápolyba veszik az irányt. Számomra egyértelmű volt, hogy a végén vissza fogunk térni a szigetre is, hiszen így teljes a kör. A mágia mindenhol ismeretes volt, de nem mindenhol szeretik vagy tűrik meg.

 

Mal egy eléggé mélyérzésű fiatalember, aki nem elég, hogy árva, még biankó is. Mindig is érezte a kitaszítottságot, hiszen van, ahol pénzért árulják az ilyen képességekkel rendelkező embereket. Emellett belül is minden nap meg kell vívnia a maga harcát, hiszen a legtöbb hozzá hasonló ember vagy korán hal meg, vagy megőrül. Éppen ezért lepődik meg, mikor egy idős biankóval találkozik. A vakmerőség táplálja a belső szörnyét, amit nem könnyű megfékezni. A magasság és a mélység is hívogatja, a bálnáktól pedig szinte transzállapotba került. De hogy mindig csak a bajt keresi… Viszont Boone-nak hála mindig van, aki kirángassa és új esélyt adjon neki.

 

Ez nem egy romantikus regény, de mégis egy szerelem lesz Mal fő mozgatórugója. Állandóan Essiere gondol, mert fontos neki, ám az érzései hol bosszúállók, hol szeretetteljesek. Nagyon szurkoltam neki, hogy boldog véget érjen az ő kapcsolatuk, mert nagyon egymásnak valók. Mindketten mások akarnak lenni, mint aminek születtek, viszont kénytelenek nehéz sorsukat a vállukon cipelni.


Forrás: Pinterest


A vége kifejezetten izgalmasra sikeredett, nem is akartam mást olvasni, csak ezt, ami párhuzamos olvasásnál egy elég jó jel. Ekkor tűnt fel az is, hogy lehet, hogy végig jelen időben íródott a könyv. Csak kapkodtam a fejemet a számomra előre nem látható események következtében. Csodaszép, de keserédes. Ha megkedvelted Malt, akkor mindenképp kell hozzá zsepi.


„A könyvek ugyanis ablakok, mondogatta. És ajtók. Meg barátok, akik igazán megérthetik őt.

~~~

„– Az összes történet a biankókról, hogy gonosszá válnak...

– Mind babona és tudatlanság. Nem vagy szörnyeteg. Te Mal vagy. És ezt sohasem vehetik el tőled. Hallod, amit mondok? Ne gondold, hogy tehetetlen vagy! Te döntőd el, ki is vagy valójában. Csakis rajtad múlik. A jobbat is választhatod.

~~~

„Lehet, hogy nem tartozom ehhez a szigethez, vagy a városokhoz, amelyekben utazásaim során megfordultam, lehet, hogy az egész világon sehová sem tartozom – kivéve Essie-hez, ahogy most a kezében tartja a kezemet. Erre az otthonra vágytam mindig. Nem egy helyet kerestem, hanem egyetlen személyt.

~~~

„Mindez az ő hibájuk, ezé az átkozott szigeté, az igényeiké és az elvárásuké, mert mindannyian úgy tekintenek a lányra, mint a szerencsehozó talizmánjukra, a törött szárnyú madarukra, akinek muszáj énekelnie.

 ~~~

„Te vagy a legjobb barátom. Inkább tudjalak életben, semmint itt tartsalak magam mellett.

 

Eredeti megjelenés éve: 2015
fantasy
három csillag

#2,5 Saltwater Heart


The summer James lost his heart to Alice, Alice lost her heart to the sea. The confident and charming daughter of the town's most accomplished whaling captain, Alice changes James's life the moment she teaches him how to sail. But when her father needs to fill a spot on his ship, it's James who is offered the position, and the day he returns from his expedition, he discovers Alice has disappeared.

In this companion novella to Salt & Storm and Drift & Dagger, James must search the world for his heart's desire, a journey that takes him from the strange and mysterious world of the infamous Roe witch to the deepest and most dangerous reaches of the ocean itself.

 

A bálnavadász világ egy újabb szegletét mutatta be az írónő ebben a rövid novellában, amelyben ugyan feltűnnek a Roe boszorkányok, de egy teljesen másik sziget áll a középpontjába. Szintén egy fiút követünk, ami itt is kellemesen hatott, és a lány, Alice is elég határozott. Tengerre szeretne szállni, de az édesapja sem engedi fel a saját hajójára. James viszont azért küzd, hogy egyszer felvehesse a saját legénységébe, de úgy tűnik, hogy a szerelem áldozatokkal jár. Emiatt elég érzelmesre és mozgalmasra sikeredett, és bár angolul olvastam, mégis láttam magam előtt a hullámzó habokat, ami egy nagy előrelépés. A halászati és hajózási szakkifejezéseknek ugyan utána kellett néznem, de összességében nem esett nehezemre az olvasása. Nagyjából olyan lazasággal kötődik a sorozathoz, mint a második rész, de aki szerette a sorozatot, az úgyis eljut majd idáig.


“I know what I was born to be. I know I am a girl. Worse. A lady. But why should the circumstances of my birth keep me from what I want? I know, where I belong.”

~~~

“I don’t fell grief for Alice,” I said, and the witch laughed and ran a hand through her granddaughter’s hair.

“No,” she said. “You feel hope. And that is even more dangerous.”


A sorozat további részei:

A tenger boszorkánya (#1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése