2021. december 23., csütörtök

Mert ő az én testvérem | Lene Kaaberbøl

Lene Kaaberbøl neve korosztályomnak a W.I.T.C.H. nevű sorozat alapján írt könyvek miatt lehet ismerős, ám engem ez akkoriban elkerült, és csak a mesét láttam. De azt nagyon szerettem. Aztán a Metropolis Media tavaly megjelentette az Igazlátó krónikák első részét, amelynek sárga borítója azonnal szemet szúrt. A sárkány hívásához egy kicsit idősnek éreztem magamat, de semmiképp sem akartam abbahagyni. Ezért mindenképp folytatni akartam Az amulett-tel, ami egy nagyon jó döntésnek bizonyult.


Eredeti megjelenés éve: 2000
Magyar megjelenés éve: 2021
Metropolis Media Kiadó
gyerek, fantasy
négy csillag

Egyetlen pillantás elegendő, és a Szégyenlátó meglátja a legsötétebb titkaidat is!

Aki belenéz Dina szemébe, annak a bűnei napvilágra kerülnek. Még saját bátyja is tart tőle. Ám amikor húgát elrabolják, és arra akarják kényszeríteni, hogy ártatlan emberek ellen fordítsa tehetségét, csak ő segíthet kiszabadítani a fogságba került lányt. Vajon képes lesz rá?

A Sárkányfejedelem távollétében Vardracu nagyúr tartja rettegésben Magasföldet. A gyerekeknek folyton menekülniük kell, útjuk során felbukkan egy szellem-Anya, aki vízbe fúlt lányát keresi, ráadásul egy családok közötti viszály is nehezíti a hazatérést.

Az Igazlátó Krónikák második kötete!

 

Sokkal inkább berántott és jobban is élveztem ezt a részt. Izgalmasabb volt az állandó útonlevéssel és meneküléssel. Dina mellett a bátyja, Davin szemszöge is szélesítette a látásunkat, és ezáltal egyszerre több helyen lehettünk. Emellett pedig a kettejük testvéri kapcsolatába is bepillanthattunk. A szégyenlátás ugyan ismét központi szerepet kap, de mellette beemel mást is, így komplexebb, és idősebbek által is értékelhetőbb részekkel bővül. Viszont mégis egy gyerekkönyv marad, és ez így volt jó.

 

Történetünk…

az első kötet után veszi fel a fonalát, mikor is Dina családja menekülni kényszerül. Befogadja őket egy Magasföldi klán, de a település lakói kinézik őket a gyüttmentségük miatt. Élnék mindennapi életüket, de egyszer csak egy konfliktus közepén találják magukat, amelyről ők is tehetnek meg nem is. Valamint a szégyenlátás továbbra is egy birtokolni vágyott dolog, amiért a vezetőség bármit képesek megtenni.

Az előző rész furcsasága után nekem egyáltalán nem hiányoztak a sárkányok. A klánokat sokkal inkább élveztem, holott nemigen látunk beléjük. Az viszont kiderült, hogy vannak a Magasföldiek meg az Alföldiek, akik eléggé különböznek egymástól. Valamint a másik területének és lakóinak megsértése is következményeket von maga után. Az értelmetlen vérontás elkerülése végett azonban a párbaj intézményét alkalmazzák. Ezen a körön belül kell lerendezni a nézeteltéréseket, és a többiek nem avatkozhatnak bele.

 

Dina egyre inkább szégyenlátóvá válik, ami leginkább amiatt szembeötlő, hogy a saját bátyja nem akar már a szemébe nézni. Ez eléggé megviseli, hiszen nem akar emiatt elszakadni tőle. Az emberek pedig egyáltalán nem kedvesek vele. A kötet során állandóan eltűnik és bajba keveredik. Mikor azt hittem, hogy végre lenyugszik, mindig megtalálták. Ez azonban viszi előre a könyvet, amit egyáltalán nem bántam. Az már sokkal rosszabbul esett, hogy a képességét vallatási eszközként használják, ezzel lealacsonyítják egy tárgy szintjére. Boszorkánygyökeret adnak neki, amitől hallucinálni kezd. A fogsága során egyre inkább kezdi elveszteni a képességét, ami nagyon szomorú, amellett hogy jót is tehet neki a jövőben. De leginkább megölelgetném.


Forrás: Pinterest


Jót tett Davin szemszöge, aki szeretne felnőni és karddal harcolni. Mindent megtesz a családja védelméért, ezért titokban vívóedzésekre jár, aminek még nagyon az elején tart. Ez azonban nem gátolja meg abban, hogy eltűnt húga keresésére induljon, és így ő is bajba keveredik. A hős mellé egy kísérő is dukál, akit Rosa személyében kap meg. Nem tágít mellőle a lány, és sokat dob a konfortérzetükön az előrelátásával. Mert a zabkása laktató, de nem feltétlen finom.

 

Ami viszont a leginkább bevont érzelmileg, az a kötet főgonosza, aki egy szadista állat. Csak azért megveri a Dinával együtt elfogott, de amúgy hozzá semmilyen kapcsolatban nem álló fiút, mert Dina nem azt csinálja, amit szeretne. Nem szeretem, ha testi fenyítést használnak, és lázadtam ellene. Valdracu egy gyökér, aki kiskirályként azt hiszi, hogy övé a világ. Holott nála hatalmasabb ember is járt már pórul, mert szégyenlátót akart megszelidíteni.

 

A címet sokáig nem értettem, hiszen a könyv majdnem felénél kerül elő, de ott is csak rákérdeznek, hogy „he, ez itten meg micsoda”. Aztán nagyon sokáig nincs színen az amulett, de egy ponton rájöttem, hogy miért esett erre a választás. Szimbolikus jelentéssel bír, ami jelenti egy jelenetben az életet, egy másikban pedig a varázserőt. Ennek ellenére nem tudom, hogy ez-e a legjobb választás.

 

Összességében

Erősebb mint A sárkányok hívása márcsak a két szemszögkarakter jelenléte miatt. Jó volt belelátni klánok világába, de leginkább a testvéri szeretet megnyilvánulását szerettem benne. Dina mindent megtesz a Davinért és ez fordítva is igaz. És egyiküket sem gátolja meg az, hogy közben felnőttekkel kerülnek összetűzésbe.

 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget a Metropolis Media Kiadónak!


„A mesében a hős kilovagol, és egyszerűen levágja a sárkány fejét. Arról semmit sem tudunk, hogyan szerez élelmet a lovának.”

 

A sorozat további részei:

A sárkány hívása (#1)

The Serpent Gift (#3)

The Shamer's War (#4)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése