2020. július 10., péntek

Jane Austen elrabolta a szívemet | Beth Pattillo


Valahogy így kezdődne a könyv, ha LMBTQ témában íródott volna, de ez nem olyan. Beth Pattillo Jane Austen tönkretette az életemet című regényéről mégis ez jutott először az eszembe. Főhősünk az életének nehézségeiért kedvenc írónőjét hibáztatja, akinek munkásságát azonban imádja, és az írónő művei jelentik számára az életet. Néha talán túlságosan is megszállottan, de egy egyetemi Austen kutatótól mit is vár el az ember. Ők alapból is furák.

Magyar megjelenés éve: 2019
Lazi Könyvkiadó
chick lit
három csillag
Jane Austen halála után majd' háromezer levelét semmisítették meg, így azokkal együtt odavesztek Jane életének titkai is. De vajon mi merült feledésbe?
Emma Grant Austen-kutató mindig a szabályok szerint élt: házas, jó tanári állása van és tervezi az „előírt” két gyereket is. Ideális élete darabokra hullik, amikor férjét rajtakapja egy másik nővel. Austen-sugallta romantikus elképzeléseiről kiderül, hogy ostoba álmok. Emma elárulva és egyedül érzi magát.
Amikor plagizálással vádolják, az állását is elveszíti, és Angliába utazik egy kétségbeesett küldetésre az eltűnt Jane Austen levelek után, azt remélve, hogy így helyreállíthatja megtépázott hírnevét. Egy remeteként élő özvegyasszony azt ígéri Emmának, hogy megmutatja neki a leveleket, ha megígéri, hogy megtartja Jane titkait, és végrehajt egy sor feladatot. A feladatok teljesítése közben Emma bejárja Jane Austen Angliáját, új szemmel néz az írónő és a saját életére, és összehozza a sors egy régi baráttal is…
Miközben Emma felfedezi a legendás író legbelsőbb gondolatait és küzdelmeit, lassan ráeszmél, hogy Jane-nek mi oka volt a titkolózásra, és azt is megtapasztalja, mi a valódi lojalitás.
Kacagtató, szívszorító és sziporkázó olvasmány.

Bájos történet, mely nem is annyira a romantikus szál miatt fogott meg, hisz az több helyen sántított és bizonyos szituációk furcsának is tűntek, hanem inkább a nyomozós része, mely a Jane Austen levelei körül lengő titokra derít fényt.

Történetünk…
Emma Londonba értekésével indul, aki férje hűtlensége és egy egyetemi botrány miatt szeretne minél távolabb kerülni Amerikától. Egy titokzatos hölgy levele vonzotta a brit fővárosba, ahol unokatestvérénél készül megszállni, ám a házban tíz éve nem látott barátját, Adamet találja. A férfi készségesen segít Emmának, aki azonban a küldetésének valódi célját titkolja előle. A kutatás alatt azonban nem csak szeretett írónőjéhez kerül közelebb, hanem önmagát is jobban megismeri. És vajon hogy dönt a végén?

A könyv egy lelki támasz nem csak a főszereplőjének, hanem az olvasójának is. Austen rajongóként könnyen tudtam azonosulni Emmával, de hát ezeknek a történetnek úgyis ez a célja, hisz ezt egy megszállott írta a többieknek. Mégis nem csak az írónő életének fekete foltjait kutatja, hanem az írással kapcsolatban is támogatja az útkeresést. Emma is fiókíró, de inkább más műveinek tanulmányozásával foglalkozik, hisz ők valódi ÍRÓK. Austent legalább támogatta a családja, azonban ezt ő már kevésbé tudná elképzelni a sajátjáról. Fontos üzenete a könyvnek, hogy nem kell sok dolog ahhoz, hogy az ember írjon, elég egy papír és egy írószerszám, bár ezt szeretik az emberek túlmisztifikálni.

Forrás: Google és Pinterest

Szerettem a regény által bejárt helyszíneket. Ugyan magam csak egyszer voltam Londonban, és akkor is csak a tipikus turistalátványosságokat néztem meg, a könyv segítségével elég szép kis listát gyűjtöttem ahhoz, hogy mit lenne érdemes még meglátogatnom, ha még egyszer eljutok oda. Ugyan már jártam Piccadillyn, de a Hatchards könyvesboltig nem mentem el, és Hampsteadba is ki szeretnék jutni, hogy részem legyen a kisvárosi hangulatban, illetve a Nemzeti Arcképtárba, ahol az eredeti Cassandra által készített rajz megtalálható. Aztán természetes ott van még a listán Steventon, Bath, Lyme Regis és Chawton is, ahol minden Austen rajongónak járnia kell.

Jane Austen életét rengeteg titok lengi körül, melyet nővére állhatatos munkájának köszönhetünk. Épp ez engedi azonban meg azt a rengeteg spekulációt, hogy vajon miből inspirálódott Austen. Tetszett az írónő érdekeit védő titkos társaság gondolata, mert így a kompromittáló levelek nem semmisültek meg végleg, csak senki sem tud róluk, hogy léteznek. Akárhogy is van, Cassandra jó munkát végezett, sikerült megtartania húga magánéletét. Viszont mindenki tudja, hogy valószínűleg Jane életébe is bekacsintott az igaz szerelem, hisz akkor nem tudott volna akkora szenvedéllyel írni, ahogy.

A történet tényleges szereplői hanyagolhatók. Tudtam, hogy mindenki hátsó szándékkal cselekszik, csak Emma volt olyan naív, hogy nem gondolt ebbe bele, viszont nem mindenkinél tudtam pontosan, hogy mi is az. Az unokatesó egyértelműen egy helyre csődítette az egymást régóta nem látó barátokat, és Mrs. Parris is mint láthatatlan bábmester mozgatta a szálakat. Mert véletlenek léteznek, de azért nem ilyen mennyiségben.

A zárása is kevésbé sikerült csöpögősre, inkább hasonlít az élethez, bár én nem így döntöttem volna, mégis tiszteletben tartom Emmáét.


Forrás: Pinterest

„Egész életemben azt tanították, hogy ha helyesen cselekszel, becsületes vagy, és nem csinálsz bolondot magadból, nemcsak hogy eljön a Nagy Ő, de mindezt vagyonosan teszi, és élethosszig garantált hűséggel.
~~~
„Egy tárgy értéke mindig az ember nézőpontjától függ.
~~~
„Annyi minden megváltozott, miután hozzámentem Edwardhoz. Valahogy rávett arra, hogy a számomra fontos dolgok egybeolvadjanak a számára fontosakkal. Vagy, hogy őszinte legyek, sikerült elérnie, hogy az ő prioritásai alá rendelje az enyémeket, én pedig hagytam.
~~~
„Senki sem tiltotta meg nekem, hogy írjak, nem is fenyegetett azzal, hogy megaláz vagy magamra hagy, ha mégis megteszem. Legalábbis nem ilyen konkrétan. De az életemmel kapcsolatos kívánságaik, az, hogy mit tartanak számomra megfelelőnek, egyértelműek voltak.
~~~
„Egyetlen modern, sikeres nő sem ismerte volna be, de néha megkönnyebbülés, ha a férfi átveszi az irányítást. Ez az igazság azonban csak akkor működőképes, amikor a nőnek megvannak a lehetőségei és az ereje ahhoz, hogy leállítsa a férfit, amikor a dolog kezd idegesítővé válni.
~~~
„Az általános vélekedés szerint a kutatók azért versenyeznek ilyen ádázul, mert amiért csatáznak, az az átlagemberek számára lényegtelen. De hát azt senki sem mondta, hogy a tudományos emberek normálisak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése